Георги Колев: Улица “Карловска” в Пловдив да стане “Капана II”

https://www.24chasa.bg/region/article/7706842 www.24chasa.bg
Георги Колев

Тя е наситена с история и е подходяща за втори център по изкуствата и занаятите

Самобитната и чаровна улица “Карловска” в Пловдив може да се превърне в “Капана II”. Тя е наситена с история и става чудесен втори център на занаятите и изкуствата.

В това е убеден дългогодишният общински съветник и настоящ кандидат за кмет от ЗС “Александър Стамболийски” Георги Колев. “Карловска”, която се намира в кв. “Кършияка” и се простира от р. Марица до бул. “България”, действително носи старинен чар и напомня за миналото на много пловдивчани.

“Бях общински съветник, когато започнахме да затваряме улиците в “Капана”, за да ги направим пешеходни. Тези наши решения бяха посрещнати с “Ууу” и “Убихте ни бизнеса”. “Капана” се превърна в артквартал на Пловдив, изпълнен с живот. През уикендите в него се събират стотици. Той обаче се пренасели. И градът се нуждае от друго подобно място”, мотивира идеята си известният адвокат.

“Години наред съм живял в този район - на ул. “Златна Панега”. Като деца сме играли около сарачниците, които правеха конските впрягове и аксесоари. Крали сме мъниста и кожени ремъци. Това винаги е било място на пловдивската задруга, където са работели ковачи, занаятчии, майстори на печки, припомня Колев.

Според него зоната е прекрасна - малки къщи, дюкянчета, стари магазини, които много напомнят тези в “Капана”. “И ако там се оправи калдъръмът и улицата се превърне в пешеходна, могат да се появят ресторантчета, кафенета, магазини за занаяти и този квартал да преживее ренесанс”, убеден е юристът.

Той смята, че задъхващият се от претоварване кв. “Капана” има нужда от подкрепление. Това означава да се опишат и заснемат старите сгради на ул. “Карловска”, след което да се направи предложение отсечката да се впише като ансамблов паметник на културата. “Тя притежава всичко необходимо за това - самобитна атмосфера, традиция в търговията и занаятчийството, история, архитектура и колоритност”, посочва Колев.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",