26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

https://www.24chasa.bg/region/article/7709708 www.24chasa.bg
Даниел Панов на представянето на лабораторията за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране

Даниел Панов: Разширяваме смарт решенията в управлението

26 водещи IT-компании от България избраха Велико Търново, за да създадат първата в страната Лаборатория за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. Тя е една от най-добрите в Югоизточна Европа лаборатории за технологии за умни градове. Това е оценката на евродепутата Ева Майдел, която заедно с досегашния кмет Даниел Панов се срещна с представители на фирмите. По думите на Панов създаването на клъстър на авангардните технологии във Велико Търново е един от най-важните белези за перспективността на региона. Именно перспективите пред града, като един от центровете за развитие на иновативни технологии бяха основна тема на провелата се среща с компаниите-иноватори.

В реално време в лабораторията, изградена с подкрепата на Община Велико Търново, е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро лабораторията ще предлага тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Иновацията на IT клъстер INKO е полезна и за местната власт, и за бизнеса, а първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта за интегриран градски транспорт на старата столица.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Лабораторията дава възможности за нови партньорства на Клуба на програмистите във Велико Търново и на наскоро създадения местен IT клъстер. Техни представители също присъстваха по време на срещата с Ева Майдел и Даниел Панов. „Занапред все по-интензивно ще работим с програмистите и фирмите от IT-сектора за разширяване на смарт решенията в управлението“, каза Даниел Панов.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Към момента Община Велико Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление, припомниха участници в срещата. Близо 20 административни услуги са доставяни изцяло по електронен път, за още 140 са налични подробна информация, бланки, документи и пр. Велико Търново стана първият град, в който местните данъци и такси могат да бъдат заплащани по интернет. Автоматична станция следи в реално време качеството на атмосферния въздух и показва във всеки един момент на сайта на общината данните за седем показателя. Дигитална система следи в реално време и нивата на реките Янтра и Белица.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и