26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

https://www.24chasa.bg/region/article/7709708 www.24chasa.bg
Даниел Панов на представянето на лабораторията за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране

Даниел Панов: Разширяваме смарт решенията в управлението

26 водещи IT-компании от България избраха Велико Търново, за да създадат първата в страната Лаборатория за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. Тя е една от най-добрите в Югоизточна Европа лаборатории за технологии за умни градове. Това е оценката на евродепутата Ева Майдел, която заедно с досегашния кмет Даниел Панов се срещна с представители на фирмите. По думите на Панов създаването на клъстър на авангардните технологии във Велико Търново е един от най-важните белези за перспективността на региона. Именно перспективите пред града, като един от центровете за развитие на иновативни технологии бяха основна тема на провелата се среща с компаниите-иноватори.

В реално време в лабораторията, изградена с подкрепата на Община Велико Търново, е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро лабораторията ще предлага тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Иновацията на IT клъстер INKO е полезна и за местната власт, и за бизнеса, а първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта за интегриран градски транспорт на старата столица.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Лабораторията дава възможности за нови партньорства на Клуба на програмистите във Велико Търново и на наскоро създадения местен IT клъстер. Техни представители също присъстваха по време на срещата с Ева Майдел и Даниел Панов. „Занапред все по-интензивно ще работим с програмистите и фирмите от IT-сектора за разширяване на смарт решенията в управлението“, каза Даниел Панов.

26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

Към момента Община Велико Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление, припомниха участници в срещата. Близо 20 административни услуги са доставяни изцяло по електронен път, за още 140 са налични подробна информация, бланки, документи и пр. Велико Търново стана първият град, в който местните данъци и такси могат да бъдат заплащани по интернет. Автоматична станция следи в реално време качеството на атмосферния въздух и показва във всеки един момент на сайта на общината данните за седем показателя. Дигитална система следи в реално време и нивата на реките Янтра и Белица.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо