С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството

https://www.24chasa.bg/region/article/7709880 www.24chasa.bg
Д-р Сибила Маринова - координатор по донорство СНИМКА: МОБАЛ “Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”

Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова влязоха в часа на класа на учениците от ПМГ "Васил Друмев " и ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", за да поговорят с тях за това какво представлява необратимото състояние на мозъчна смърт и шанса тези пациенти да спасят друг човешки живот, предадоха от Областната болница във Велико Търново

"Идеята за тази кампания се зароди пред 2016 година. Разбрахме, че темата е непозната в обществото, че на обществото му трябва малко повече информация. Решихме да влезем при учениците, защото те не са обременени с предрасъдъци, те са умни, будни, мислещи и целта беше да мислят, да коментират темата", разказва д-р Сибила Маринова.

"По време на тези срещи им даваме информация най-вече какво е мозъчна смърт, каква е разликата между мозъчна смърт и кома, как се доказва мозъчната смърт, как се поддържа и кондиционира донор, видовете донорство. Отговаряме на въпростите, ето сега докато вървяхме по коридора, едно момиченце ме попита, каква е причината да не влиза кръв в мозъка и докато вървяхме обясних какви са причините", допълва д-р Ваня Лъчезарова.

Гимназистите аплодираха двете лекарки, което разискваха с тях темата за донорството
Гимназистите аплодираха двете лекарки, което разискваха с тях темата за донорството

Една от причините в последните няколко години Великотърновската болница да е водеща донорска база в България е именно информационната кампания и свободното обсъждане на темата от подрастващите, техните семейства и приятели, категорични са координаторите.

Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство
Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство

След срещата учениците и от двете великотърновски училища бяха категорични, че споделянето на различни истории от практиката на координаторите д-р Маринова и д-р Лъчезарова са ги поровокирали за първи път да се замислят за ключовата роля на донорството за спасяването на живот.

"Много съм развълнувана след тази презентация и мисля, че всеки трябва да знае тези неща", сподели Елица,  ученичка в ПМГ "Васил Друмев ".

"Има много повоче хора, които са в нужда и много по-малко, които даряват, отколкото смятах аз. Със сигурност бих говорила с моите приятели, бих им разказала, а аз със сигурност искам да заявя съгласието си да бъда донор", допълни нейна съученичка.

На 25 октомври предстои д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова да се срещнат и с учениците от АК "Аркус".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември