Николай Димитров: Община Несебър е финансово стабилна, с едни от най-ниските данъци

https://www.24chasa.bg/region/article/7710261 www.24chasa.bg
Николай Димитров представя реализираните обекти в Стария Несебър.

Независимят кандидат-кмет с впечатляващи идеи за Стария град и как да стане още по-привлекателен

Впечатляващи идеи за развитие на Стария Несебър и повишаване на туристическата му привлекателност представи кандидат-кметът Николай Димитров на среща в конферентен център "Сочи" в града на ЮНЕСКО. Димитров обърна внимание на темите за състоянието на Община Несебър, приоритетните й политики, разпределянето на бюджета, свършеното през годините и бъдещите проекти за повишаване качеството на живот, осъвременяване на градската среда, изграждане на обществено полезни обекти. Пред препълнената зала той обясни, че Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално. Кандидат-кметът говори за средствата, необходими за социалната, културната и строителната дейност, за образование, здравеопазване и др. Пред своите съграждани Николай Димитров заяви, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между общинския съвет и общинската администрация.

По повод запитания заради неверни твърдения за дълг на общината от 20 млн. лв., Николай Димитров отговори, че всеки, преди да изрази мнение, е добре да направи проверка в Министерството на финансите, където информацията за всички общини е публична. "Община Несебър към 30 септември 2019 г. е с дълг от 8 млн. лв. Ние го плащаме към една банка заради модернизацията на пречиствателната станция в Равда, която направихме преди броени години - най-голямата инвестиция, реализирана на наша територия. Остават още 4 години до погасяване на заема, който стриктно изплащаме", бе категоричен Николай Димитров и показа извадка от Министерството на финансите, от която става ясно, че Община Несебър няма просрочени задължения по бюджета. "Задълженията не са 20 млн. лв., както се твърди. Всеки може да направи справка и да види как стоят точно нещата", заяви Николай Димитров и предположи, че изнесената голяма цифра вероятно се отнася за друг, съседен град със задължения около 20 млн. лв., които не са платени.

Пред свои съграждани кандидат-кметът заяви, че финансовото състояние на Община Несебър е стабилно.
Пред свои съграждани кандидат-кметът заяви, че финансовото състояние на Община Несебър е стабилно.

По отношение на местните данъци и такси, за които също се чуват твърдения, че са високи, Николай Димитров направи съпоставка с градове, намиращи се в същата категория, в която е и Несебър. От думите му стана ясно, че въпреки увеличението, данъците в Несебър остават по-ниски в сравнение с повечето общини, попадащи в сходна група за данъчна оценка. "До последно общината не увеличи данъците, а когато се наложи актуализация то тя бе от 1.2 на 1.8 промила, т.е с 0.6 промила. Нашите данъци са по-малко от тези в Поморие, Царево, Приморско и др.", заключи Николай Димитров. И допълни, че и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

Така ще изглежда част от Северната алея в Стария град.
Така ще изглежда част от Северната алея в Стария град.

Николай Димитров запозна присъстващите с някои от многото реализирани проекти в Стария град. Той обърна внимание, че от 2018 г. e факт интерактивно мобилно приложение с "Несебър", което показва забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност. Чрез приложението шест старинни църкви "оживят" пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да научи историята им на 4 езика - български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика. Приложението е разработено за двете основни мобилни платформи android и ios. "Имаме желанието и амбицията постепенно да бъдат включени още обекти към приложението, за да вървим по пътя на надграждането и допълването на тази информационна мрежа от туристически забележителности, като голямата идея е тя обхване територията на цялата Община Несебър", заяви кандидат-кметът. Той информира, че копие на любимата несебърска икона на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали - "Св. Богородица – Врата небесна", е дарена на музея и може да се види в една от залите му. Николай Димитров обясни, че несебър се популяризира чрез нова уеб-платформа по линия на проекта на ЮНЕСКО "Пътувания до обекти на световното наследство в Европейския съюз", в партньорство с "Нешънъл Джиографик". Целта е широко популяризиране на по-малко познати европейските културни паметници на туристическите пазари в Китай, Северна и Южна Америка.

Обновената Северна алея с детски площадки, игрища и фитнес на открито.
Обновената Северна алея с детски площадки, игрища и фитнес на открито.

"От 2018 г., благодарение на проект по програмата за трансгранично сътрудничество, разполагаме с прожекционно 3D оборудване за създаване на атрактивно светлинно шоу, с което да привличаме и впечатляваме туристи в Несебър. Така имаме възможност да обогатим туристическия продукт и културния облик на старинния град. Предвиждаме регулярни презентации на крепостните стени така, че да превърнем тази атракция в постоянно и очаквано събитие, подобно на други места в страната. Целта на този реализиран проект е повишаване привлекателността на града чрез нови, съвременни и модерни методи и технологични устройства", каза още Николай Димитров.

Проектът за базар с преместваеми обекти е съгласуван, търси се финансиране по европрограма
Проектът за базар с преместваеми обекти е съгласуван, търси се финансиране по европрограма "Развитие в растеж".

Сред изпълнените обекти на територията на полуострова той спомена детската градина, филиал на ДГ "Яна Лъскова", консервацията и реставрацията на църквата "Йоан Алитургетос", обновлението на северната алея с две детски площадки, игрище за минифутбол и баскетбол, фитнес на открито, тартанова настилка за спортни дейности в двора на училището, реконструкция на ул. "Месамбрия" и ул. "Митрополитска", градинка с алеи по ул. "Крайбрежна" и др.

Обстойно внимание Николай Димитров отдели и на новите идеи, които има за развитие на Стария Несебър. Сред тях е проектът "Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ "Любен Каравелов" – корпус гр. Несебър – стар град", чиято цел е цялостно обновяване на учебната сграда, проектът "Световна недвижима културна ценност - Старинен град Несебър". Проектното предложение ще бъде подадено по Приоритетна ос 6 на ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. За целта на кандидатстването общинската администрация е разработила цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност - Старинен град Несебър. Кандидат-кметът информира още, че има подготвен проект за подмяна на съществуващите настилки по някои улици от асфалт на паваж и подмяна на съществуващите настилки по тротоари от бетонови плочи на каменни плочи в Стария Несебър.

Николай Димитров се спря подробно и на проекта "Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър". След 10 години усилия финансирането е осигурено, то е по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., съобщи Димитров.

Още един от проектите в Стария град, на който кандидат-кметът обърна значително внимание, бе базарът с преместваеми обекти. За него има одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство, съгласуван е и с Министерството на културата. "Търсим финансиране за базара по програмата "Региони в растеж" и се надяваме да бъдем одобрени. В сегашното си състояние обектът не отговаря на съвременните изисквания затова се налага неговото обновление", аргументира се Николай Димитров, като допълни, че подобренията ще се извършват след края на летния сезон, така че търговците да не бъдат ощетени по никакъв начин.

Той запозна присъстващите и с някои от най-важните си проекти за новия град, както и с идеята си за разширяване на базата на Професионалната гимназията по туризъм "Иван Вазов", която да се превърне в колеж.

На финала на срещата Николай Димитров бе категоричен, че през годините, в които неговите съграждани са го назначавали на длъжността „кмет”, е отстоявал обществения интерес и не е допускал корпоративно-частни интереси да ръководят общината. Този принцип ще продължа да отстоявам и занапред, подчерта кандидат-кметът и заяви готовност да работи за развитието и просперитета на общината, защото за успеха са важни целите.

Николай Димитров е независим кандидат-кмет, той е под № 69 в бюлетината.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лъчо от група "Скандау" и приятелката му спретнаха погача за бебето си. Преди дни половинката му Ралица Константинова събра най-близките си приятелки на погача за здраве на момиченцето. "Щастие е да имам такива страхотни хора около себе си!", тя в мрежата и сподели един кадър от събирането. Лъчезар Евтимов и Ралица станаха родители в средата на

В завидна физическа форма е разузнавачът Бриго Аспарухов, видя "България Днес". Макар и да гони 75 години, политикът е сред малцината родни пенсионери, които на тези години изглеждат не само запазени, но и в добро

Докато Кубрат Пулев се поти на базата на Белмекен, Андреа се радва на парещите лъчи на слънцето в Доминиканската република. Почивката там е един от подаръците за рождения й ден, който беше наскоро. Блондинката замина за там ден след като отпразнува навършването на 33 години. Компания в екзотичната ваканция й прави брат й Йордан