Весела Лечева: Образование без стратегия е като държава без национална сигурност

https://www.24chasa.bg/region/article/7711280 www.24chasa.bg
Весела Лечева дебатира с учители проблемите пред образованието в общината

"Липсата на общинска стратегия за развитие на средното образование, е една от най-големите грешки на община Велико Търново. Без такава стратегия няма как да се развива секторът, защото така той върви по инерция, променя се на парче и все повече нужни на общината професии остават без кадри. За 30 години успяхме да сринем една силно консервативна система, това демотивира учителите, децата спряха да ходят на училище. И, ако не беше бизнесът да изпищи, че няма специалисти, ние още щяхме да си кретаме като досега." Това признаха педагози от Велико Търново, които дойдоха на срещата за образованието на кандидата на коалиция „БСП за България“, АБВ „Движение 21“ за кмет на старата столица Весела Лечева. Срещата продължи близо два часа, но и те се оказаха недостатъчни учителите да кажат всичко, което им тежи, предадоха от щаба на Лечева.

„Истината е, че и ние имаме вина за състоянието, в което се намира системата ни. Защото се отказахме да дадем съпротива на всички глупости, които натвори държавата“, заяви Роза Мишева, един от най-титулуваните учители по български език и литература, бивш общински съветник и бивш зам.-кмет по духовните въпроси на Велико Търново.

Според последните статистики, които отчитат колко млади и образовани българи са напуснали България, става ясно, че по този начин страната ни е спонсорирала европейските държави с 14 млрд. лв.", допълва още Роза Мишева.

„Докато няма стратегия за развитие на средното образование, общината ще бъде просто един разпределител на бюджета на училищата. И ние това бяхме през последните четири години, в които аз бях общински съветник и участвах в работата на Комисията по образование“, коментира и Валерия Дончева, която отново е кандидат за общински съветник от коалицията.

Как други държави се справят с кризата в образованието си, споделяха учителите по време на срещата. Те дълго време дискутираха дали трябва или не трябва детските градини да бъдат безплатни. Дали целодневното обучение не насърчава родителите да абдикират от тяхната роля в обучението и възпитанието на децата. „Изследванията казват, че днес у нас родителите общуват с децата си само 21 минути. И тази криза ще става още по-страшна, ако продължаваме да говорим за целодневно обучение“, казаха някои от педагозите.

Учителите заявиха, че ако общината не може да контролира делегираните бюджети, ако няма власт над писането на учебниците, ако не може да намали товара на бумащината, тя може да не поставя училищата в прекалено конкурентни позиции, защото това проваля децата. Ако едно училище, в стремежа си да събере повече ученици, смъкне летвата, всички останали също смъкват летвата. Според педагозите общината може да бъде посредник между бизнеса и училищата, иначе професионалното образование няма да се развива.

„Като човек от бизнеса аз искам да ви кажа, че няма сила, която да ме накара да пусна деца под 18 г. в цеха при машините. Първо законът не ми го позволява, второ аз няма да го позволя, защото децата не са подготвени да работят с машините. Когато тези неуредици бъдат отстранени - да, ще говорим за дуално обучение“, коментира ситуацията в професионалните училища шефът на печатница „Абагар“ Мариян Кенаров, който присъства на срещата и като кандидат за общински съветник.

Образованието, здравеопазването и сигурността са трите приоритета на държавата, но днес и трите са на дъното, заяви още Мариян Кенаров. Около това се обединиха всички учители, които присъстваха на срещата.

„Това е най-важната среща за мен в тази предизборна кампания. Защото абсолютно вярвам, че образоването е приоритет. То е нашата национална сигурност. Затова, ние като политици, имаме отговорност и е наша грижата да дадем възможност на децата ни да получат качествено образование, да получат възможности и умения, които ще им помогнат да се реализират тук. Затова образованието е важна тема“, заяви и Весела Лечева. И допълни, че може би няма друга сфера в обществения живот, която да е натоварена с толкова много отговорност, защото тя засяга бъдещето на нацията. Може би и няма друга професия като учителската, която да е натоварена с толкова много отговорност и кауза за нашите деца. Затова нашата мисия за образованието е толкова голяма, каза още Весела Лечева.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко