Радина Банкова: Надявам се на силата и вдъхновението на младите хора

https://www.24chasa.bg/region/article/7711902 www.24chasa.bg

- Госпожо Банкова, в настоящата кампания за местни избори прави впечатление, че вие акцентирате върху спешната необходимост да се инвестира в хора, ако община Ловеч иска да реши сложните демографски проблеми, пред които е изправена. Защо според вас вече е настъпило време да се разработят и реализират подобни политики на общинско ниво?

- Изминалите години на прехода показаха, че промяната има много лица. Едно е да говориш за създаването на пазарна икономика, друго е да съсипеш голяма част от старите предприятия и да лишиш хората от работа. Обезлюдяването на Ловеч и общината започна оттам. Останало без препитание, най-активната част от населението потърси късмета си в чужбина и това се превърна в устойчив модел на поведение. И когато днес възможностите за трудова реализация, макар и бавно, постепенно се увеличават, общината не може да предложи добро качество на живот. Кога един млад човек би останал да живее и да се труди в родното си място? Когато, освен работа, той има увереността, че децата му ще могат да получат отлично образование и когато семейството му ще има възможност при нужда да получи професионална лекарска грижа. Ето защо аз твърдя, че вече е дошло време да се спре порочната практика на поредния „ремонт на ремонта“ и да започнем да инвестираме в бъдещето на младите хора от общината. Ако искаме да имаме развиващата се икономика, ако искаме да имаме качествено образование и здравеопазване в община Ловеч, трябва да започнем да инвестираме още днес и то не предизборно, а с реални програми! Бъдещето на Ловеч е бъдещето на младите хора!

- Нормално е да се фокусирате върху младите хора, но дали те ще ви повярват?

- Въпрос на доверие и работа. Аз също съм майка и не ми се иска дъщеря ми да живее и работи далече от мен. Зная, че това е желанието и на всички останали родители, както и на всички възрастни хора, които са принудени да преживяват старините си в самота.

Ето защо в платформата си акцентирам върху допълнителни улеснения и възможности, които общината може да предоставя на младите хора, ако те решат да създадат собствен бизнес. Предлагам още безплатен достъп до детските заведения в предучилищна възраст, както и разширяване на възможностите за активен отдих чрез спорт и благоустроени паркови пространства.

Ловеч например с основание се гордее с възрожденския си квартал „Вароша“ и Покрития мост, но е редно да обособим поне още един нов културен център на града, където всеки един ловчанлия да може да прекара част от свободното си време или да заведе с гордост свои приятели или гости, да го наситим с културен живот, с културни събития, които да привличат вниманието на младите хора в нашия град. Историческият ни музей например и до ден днешен не разполага с подобаваща база, художествената ни галерия отдавна отесня, да не говорим за читалищата ….

- Чудесни намерения, но отново ви питам – дали ще ви повярват?

- Всичко, което предлагам, е реално постижимо. Който малко или много познава миналото на Ловеч и ловешкия край знае, че още през Възраждането ни и в първите десетилетия след Освобождението тогавашните общинари инвестират основно в бъдещето на талантливи и ученолюбиви млади хора, търсят да ангажират добри учители за децата, да осигурят истински отдадени на професията си лекари за населението… Трябва просто да осъзнаем, че ние самите държим бъдещето си в собствените ни ръце.

Министърът на здравеопазването, дори и да е добронамерен, няма да реши изцяло проблемите на болницата ни, нито пък министърът на образованието ще ни намери талантливи и мотивирани млади учители, макар напълно справедливо в последните години учителските заплати да се повишават… Трябва доста да се потрудим тук, на място, за да може тези млади лекари да имат възможността да специализират в нашата болница и да се развиват, а младите поколения учители да се радват, освен на добро заплащане, на обществения престиж, който заслужава тази благородна професия и на подкрепата на родителите, която за жалост почти изчезна в последните години.

- За да спечелиш доверието на хората трябва да си откровен с тях. Зная, че всичко, което предлагам, не е лесно за постигане, но ако в един режим на открито управление и постоянен диалог с гражданите, с гражданското общество, обединим усилията си, то тогава можем да преодолеем всяка една пречка. Народът го е казал най-добре – „Сговорна дружина планина повдига“!

В крайна сметка днес трябва да започнем да създаваме града, в който утре децата и внуците ни ще се чувстват уютно и с гордост ще казват, че живеят и работят в Ловеч!

- Точно и добре казано, но ще ви стигнат ли силите, за да постигнете всичко това?

- Един човек, ангажирал се с проблемите на общността, не е в състояние сам да промени действителността. Един кмет обаче може да зададе посоката за развитие, да обърне администрацията към реалните проблеми на хората и да активира гражданската енергия, без която така желаната от всички нас промяна към по-добро би била невъзможна. С личния си живот до момента съм доказала, че за мен съдбата на Ловеч е кауза. Имах възможността да се развия професионално далеч от родния си град, но избрах да го направя в него, защото съм свързана емоционално с това прекрасно място. Тук родих и отгледах дъщеря си и се надявам тя също да последва примера ми. След като завърши образованието си, да се върне и на свой ред да отдаде сили и енергия за възхода на града ни.

И ако в живота ни разделят много неща – партийни пристрастия, лични симпатии и антипатии, лични интереси и противоборства, то мисля, че по отношение на желанието ни Ловеч да се превърне отново в привлекателно място за живеене нямаме никакви различия. Това е нещото, което може да обедини.

Разчитам на тази обща воля. Ще използвам натрупания опит на моето поколение, както и мъдростта на по-старото, но основно се надявам на силата и вдъхновението на младите хора. Те могат да мечтаят смело, имат силата да се борят за мечтите си и енергията да ги превърнат в реалност, ако има кой да ги подкрепи! Смятам да го направя, защото ми омръзна да чувам подмятания, че Ловеч няма бъдеще. Има и то е наша собствена отговорност и граждански дълг!

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет