Бизнесът в Ямбол се оплаква от двойни стандарти и административни пречки

https://www.24chasa.bg/region/article/7711933 www.24chasa.bg

От пречки пред бизнеса, бавна администрация и липса на комуникация с кметския екип, се оплакаха ямболски предприемачи пред кандидата за кмет на града от „БСП за България“ Катя Георгиева. На срещата с бизнеса присъстваха и председателят на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев.

Производител на хляб обясни, че от 9-10 месеца е подал искане за издаване на пропуск за товарен автомобил за разнос на хляб, но общината го бави и създава трудности както на неговия, така и на бизнеса на тези, на които доставя хлебните изделия.

Ямболски бизнес, който осигурява работа на 1000 души не се ползва с никакви преференции на инвеститор - няма осигурена инфраструктура, а чуждестранният инвеститор получава съдействие от държавата, оплакаха се хората.

Местната власт проявява двоен стандарт спрямо бизнеса. Преференции и поръчки получават няколко близки до досегашния кмет фирми, повечето от които са външни, коментираха още ямболски предприемачи.

Според тях Ямбол не се възползва достатъчно от стратегическото си местоположение - близост до магистрала Тракия и първокласния път I-7, известен още като Пътя на коприната. Край магистралата вече се появиха логистични бази, но според представителите на бизнеса трябва да има повече производствени предприятия.

Най-важното за бизнеса е какво предвижда за развитие на местната икономика кандидатът за кмет на Ямбол Катя Георгиева, защото проблемите с липса на кадри и административен натиск от стана на общината са общи за всички.

„Най-сериозната задача пред мен и моя екип е да поставим основите на завръщането на хората в нашия град, основите на решаването на демографския проблем, който е изключително болезнен за Ямбол“, каза Катя Георгиева и цитира данни на ГРАО, според които Ямбол е единственият областен град, който не увеличава, а намалява населението си. В града живеят реално около 45-50 000 души, а по постоянен адрес в ГРАО се водят над 84 хиляди души. Безработицата в града е само 2,5%, но големият проблем са ниските доходи.

Според кандидата за кмет на Ямбол общинска администрация не трябва да наблюдава и регистрира миграционните процеси, а да спре износа на млади хора, като създаде условия те да се върнат. За тази цел е разработена специална програма за задържане на младите хора и за привличане на млади специалисти, които да създават семейства в Ямбол. Тя предвижда създаване на фонд „Млади специалисти“, който ще се финансира от общината и с дарения. От този фонд ще се дават стипендии на студенти с условието да се завърнат да работят в Ямбол според нуждите на здравеопазването, образованието и ямболския бизнес, като общината ще бъде посредник и гарант за реализацията на програмата. Ще бъде създаден регистър на завършилите средно образование ямболски ученици, в който ще се води статистика къде са приети и какво учат, за да може общината да поддържа връзка с тях и да ги привлича да се завърнат след края на обучението си в родния град. Ще се осигуряват общински жилища на млади хора, заети в сферата на здравеопазването, образованието и други ключови за града области. Ще се създадат стимулиращи условия за отглеждане на деца в Ямбол - безплатна детска кухня и безплатни ясли, еднократна общинска помощ при раждане на второ или трето дете на двама осигурени родители.

Според Катя Георгиева на Ямбол е нужен ръководен екип, отворен към хората и бизнеса, компетентен и добронамерен, който знае как правилно да управлява финансовия ресурс в полза на гражданите. Затова е необходима промяна, защото в последните години в града има неефективно и вредно за гражданите управление, което налага еднолични решения харчи парите ни от данъци, за да покрива грешки по европейски проекти и незаконосъобразни решения. Тя се ангажира и със съдействие на бизнеса, кметският екип да бъде в комуникация с бизнеса и с хората, създаващи работни места, да се въведе ускорено административно обслужване, обмяна на данни с администрацията само по електронен път, с което ще се намалят административната тежест и корупционния натиск.

Георгиева обеща да спре административния произвол, който сега се използва за разчистване на сметки. Предвидени са и стимулиране на бизнеса за инвестиции и създаване на работни места чрез система от данъчни облекчения, оптимизиране на данъците и таксите и намаляване на общинските цени на услугите за бизнеса.

Общината ще разработи и Наредба за насърчаване на по-малки инвеститори, каквато в момента липсва в Ямбол.

Председателят на Комисията за икономическа политика и туризъм Петър Кънев цитира изказване на бившия финансов министър Христина Вучева, че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти и коментира, че в последните години сме затънали в собствените факти на няколко човека и най-вече на премиера. Той припомни, че първите корупционни скандали в местната власт на Ямбол започнаха още преди 12 години, когато вестник „24 часа“ пръв разобличи схемите как кметът на Ямбол и кметът на Сливен тогава си прехвърляха обществените поръчки. Единият даде осветлението на Сливен на свързана с тях ямболска фирма, другия даде чистотата на свързана сливенска фирма.

Подобни схеми 12 години унищожават града, каза още Петър Кънев.

Той посочи и проблеми за бизнеса на национално ниво. От така наречения данък уикенд, който побърка бизнеса от писане, годишно се събират 5 млн. лв., например. „Ние много разчитаме на Катя Георгиева - градът ще живне, ще тръгне по друг път“, коментира още народният представител.

За Катя Георгиева соцлидерката Корнелия Нинова коментира, че е подготвен човек, професионалист, почтена преди всичко и затова вярва в нейния успех на изборите за кмет в Ямбол.

Тя подчерта, че програмите на техните кандидати са добри, но никоя местна власт няма да се справи без адекватна държавна политика. „Привърженик съм на целенасочена и планирана, дългосрочна политика за българска икономика и българско производство“, каза още лидерът на БСП и допълни, че това не е протекционизъм.

Тя припомни, че Законът за насърчаване на инвестициите не прави разлика между български и чужд инвеститор, но на практика се случва друго. Корнелия Нинова посочи, че Румъния е създала държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция и това не се е отчело като протекционизъм, „Фолксваген“ ни заобиколи, но БМВ направиха завод в Унгария, която е член на ЕС. Не изнасяме българска продукция в Русия, защото има санкции, но най-големите инвеститори там са германските. „Става дума да имаш характер и да си защитаваш националния интерес и държавната политика в защита на родната икономика“, допълни Корнелия Нинова.

Според нея проблемът с кадрите може да се реши чрез планиране – държавата да определи няколко сектора, които имат бъдеще и да финансира в обучението на средни и висши кадри с ангажимент те да останат в България поне няколко години. Но затова е нужно стратегически да се гледа напред за 10-20 години тези сектори да получават държавна помощ чрез заплащане на таксите.

Най-големият проблем, който ви мъчи, е корупцията, обърна се Корнелия Нинова към бизнеса на Ямбол и допълни: „Ако направим всички усилия да имаме икономика без рушвети, мисля, че ще ви бъде много по-лесно. Голямото предизвикателство е да намаляваме този рекет и натиск върху бизнеса за финансова изгода на определени лица“. Корнелия Нинова изрази опасение, че се задава нова икономическа криза, а българската икономика не е готова за това, българската държава не е готова за това, няма достатъчно буфери в бюджета. Няма достатъчно агресивна политика за подпомагане на бизнеса да оцелее, за увеличение на потреблението, а това ще се отрази и на местните икономики.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Барселона" Антоан Гризман (28) може да напусне клуба, съобщава каталунският вестник "Спорт". Френският национал не се чувствал щастлив в "Барселона" и е готов да си тръгне след края на сезона, твърди изданието. Въпреки спекулациите относно бъдещето му на "Камп Ноу" Гризу се закани, че ще даде всичко от себе си в тренировките

Психоложките Лилия Стефанова и Кети Вандова са използвали основно групова терапия в националния отбор. Преди това те са имали индивидуални разговори с всеки един от играчите. Двете психоложки бяха въвлечени в сексскандал от Николета Лозанова. Плеймейтката нарочи терапевтките, че са прекалено секси и ходят много разголени по време на лагери с

Селекционерът на Испания Роберт Морено е освободен и на негово място се завръща Луис Енрике. Лучо ще води Испания на Евро 2020. Енрике напусна преди пет месеца заради трагедията с болестта на дъщеря си, която почина през септември. Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес даде пресконференция, на която официално потвърди новината