Обединява ги мисията Банско

https://www.24chasa.bg/region/article/7712436 www.24chasa.bg

Кметът Георги Икономов и кандидатът за общински съветник проф. Румен Пандев

Защо се кандидатирахте?

Георги Икономов е кмет на Община Банско от 2011 година и кандидатът от ПП ГЕРБ за трети мандат.

Проф. Румен Пандев е кандидат за общински съветник от ГЕРБ Банско. Той е един от известните в цяла Европа ендокринни хирурзи. Автор е на над 250 научни публикации и през 2010 г. получава от папа Бенедикт XVI благословия за медицинската си, научна и хуманитарна дейност.

Проф. Румен Пандев

Поканата дойде от г-н Георги Икономов, а решението - от мен. Не съм политик, но приех да бъда експерт от гражданската квота и да помогна за реализиране на инициативи и проекти, касаещи здравеопазването в общината. Банско няма нужда от поредната болница, но при всички случаи модерен и компактен медицински център е повече от необходим!

Георги Икономов

Защото съм поел ангажимент към жителите на общината и искам да си довърша работата. С екипа ми имаме планирани проекти, силни идеи, ясен план. А и защото съм дълбоко убеден, че с такива хора като проф. Пандев ще направим голяма стъпка в подобряването на качеството на живот в града.

Какво за Вас е Банско?

Проф. Пандев

Корените ми са дълбоко свързани с този град. Майка ми е от Банско, а баща ми - от с. Кремен (високопланинско село в общината). Дядо ми по бащина линия дълги години (1925-1944 г.) е главен учител в с. Кремен, докато дядо ми по майчина линия е кмет в труден за Банско период след Войната. Банско е мястото, в което прекарвам повечето от свободното си време, мястото, където срещам приятели, роднини и където се надявам да прекарам старините си.

Г.Икономов

Този въпрос ми го задават все по-често и всеки път се колебая как точно да отговоря. Защото за мен Банско е синоним на всичко хубаво и свято. Моята мисия. Духът на Паисий. Моята работа. Бъдещето на сина ми. Града на внуците ми един ден, надявам се. Банско е моят живот.

Каква е Вашата дефиниция за "здраве"?

Проф. Пандев

При хората това е състояние на тялото и духа, при което няма болест или болка.

Според СЗО здравето е „Състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест.“ А според старите банскалии си здрав "Ага си на нозе (на крака), яде ти се шужук (суджук) и ти се пие цървено вино"!

Г. Икономов

Баланс на духа, ума и тялото. Състояние, при което нищо не е в недостиг, нищо не е в излишък. За съжаление, все по-често хората се пренатоварване, но съвременният живот е такъв. Изтощението и стресът ни извеждат от доброто ни състояние и са ни нужни целенасочени грижи, за да поддържаме здравето си. Всъщност здравето е най-голямото ни богатство. Иска ми се повече да го ценим.

Какво най-често Ви питат хората по време на предизборните срещи?

Проф. Пандев

Хората искат конкретни неща, а не само приказки. И това е хубаво! Интересуват се от това ще има ли по-често безплатни прегледи в общината. Ще продължи ли проектът, който осигурява студенти по медицина като доброволци през лятото. Все неща, които се отнасят до техните конкретни потребности.

Г.Икономов

Хората винаги имат нови и нови въпроси за решаване. Общината е жив организъм и това, което вече сме свършили, спира да ги вълнува. Освен да ме питат, хората ми дават и много идеи, предлагат решения. Въпросите по-често са конкретни и касаят човека лично. Питат ме за съвсем дребни неща като отлепени плочки до големия въпрос за втори лифт. Все по-често искат да знаят защо е толкова висока цената на водата. Признавам, че ми е най-трудно в тези случаи, които са извън правомощията на кмета и общината. Считам, че големият ръст на цената от миналата година не беше правилно разяснен от ВИК дружеството и у хората остана усещане за несправедливост.

Кое е първото нещо, което ще направите, щом встъпите в длъжност?

Проф.Пандев

Ще се върна веднага при пациентите, защото смятам, че съм повече от необходим.

Естествено ще пътувам и пребивавам често в община Банско, за да изпълнявам ангажиментите си като съветник и да помагам на хората. Обещал съм да дарявам заплатата си като общински съветник на хората от село Кремен. Така че и това ще направя.

Г.Икономов

Ще прегледам пощата най-вероятно. Или ще отида до градския парк, за да видя как върви изпълнението на проекта по обновяването му. Третият мандат не може да бъде "начало", да се отбелязва знаменателно. За мен той е естественото продължение, така че ще свърша съвсем рутинните за един кмет задачи - оперативки с общинските служители, контрол на изпълнението на големите проекти, срещи с хора, преглед на документи.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон