150 000 луднаха по най-ценните ни съкровища, още 10 дни и си тръгват от Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7712592 www.24chasa.bg
Десетки се тълпят всекидневно пред витрините с най-ценните ни съкровища в пловдивския археологически музей.

 - Засенчиха експонати на Лувъра и шедьоври на Атина

- Който иска да види най-големите ни богатства, може да го направи до 27-и

Петте най-емблематични съкровища на България предизвикаха фурор сред 150 000 посетители. Толкова са минали през пловдивския археологически музей от 14 май досега, за да видят златата от Вълчитрън, Панагюрище, Дъбене, Хотница и Рупите.

Находките отпреди 5 хилядолетия остават в Пловдив до 27-и октомври включително, след което се връщат на НИМ и Националния археологически институт с музей при БАН. "Който иска да ги види на едно място, да побърза", прикани директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Изложбата "Преоткритият свят на стара Европа", в която заблестяха най-древните предмети от Бронзовата епоха се смята за най-устойчивият културен проект в Пловдив. Всекидневно туристи се тълпят пред витрините, макар музеят да не е получил финансиране от институцията, която организира европейската столица на културата.

"Такъв интерес не сме виждали. Дори експозицията от 12-те музея на Атина преди години, както и тази от Лувъра, която показа древноегипетско изкуство, не предизвика такъв фурор, както петте най-стари български съкровища", коментира Кисьов.

Ученици на различна възраст не само от Пловдив, но и от страната са се дивили на предметите. Учителите им провели уроци директно в музея, за да онагледят учебния материал. А деца и възрастни са се снимали с находките. Чуждите туристи буквално ахвали, разглеждайки ювелирните изработки.

"Успяхме с тази изложба да преподаваме уроци на място, както сме виждали да го правят колеги в Лувъра, в Бритиш музеум и в Ермитажа", коментира учителката по история Росица Стойчева. Възпитаниците й били зашеметени от предметите и от историята на тяхното откриване. На място им обяснила как братя Дейкови в далечната 1947 г., докато добивали глина, случайно открили Панагюрското съкровище. А други двама братя Цветанови, докато копаели лозето си през 1924 г., намерили Вълчитрънското съкровище. Без да подозират, че е от чисто злато, дълго време в един от големите съдове хранили прасето.

"Ефектът от изложбата е огромен за разлика от други еднодневни прояви в Пловдив. През 2020 г. отново ще има експозиция от подобен мащаб", увери доц. Кисьов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана