Пенчо Милков: Ще работя Русе да стане отново активен, привлекателен, желан за живот, работа и бизнес

https://www.24chasa.bg/region/article/7712802 www.24chasa.bg

Чистотата на въздуха е от първостепенна важност за града, казва кандидатът за кмет на Русе от коалиция "БСП за България"

- Г-н Милков, една от най-болезнените теми за русенци е екологията и по-специално чистотата на въздуха. Как ще се справите с този проблем? Като кмет бихте ли затворили предприятие, което доказано замърсява?

- Чистотата на въздуха и на средата е от първостепенна важност. Ще водя активна екологична политика за връщане мястото на Русе като един от най-зелените градове на България. Аз и екипът ми ще се противопоставим активно, с всички законови възможности на промишлените замърсители, търсещи собствените си краткосрочни интереси за сметка на русенци.

Веднага ще предоставя на гражданите истинската информация за замърсителите, както и мерките, които могат да бъдат предприети според експертите. Ще се посочат отговорните органи и лица, ще се изисква настойчиво ежедневното им ангажиране с проблема и в най-кратки срокове да се извърши необходимото, за да не се допуска замърсяване на въздуха в Русе. Ще се допитам до хората имат ли желание Русе да придобие собствена мобилна станция за контрол на замърсителите, с която да се дава информация на населението, а също така да се подпомогнат контролните функции на РИОСВ.

Няма да дам разрешение на производство, което замърсява. Ще бъда непримирим и ще изисквам замърсяващите производства да бъдат спирани докато се въведат чисти технологии. Правото позволява в този случай на работниците да се заплаща за престой, а не да бъдат уволнявани. Проблемът ще бъде решен, като мобилизираме съвместните сили на гражданите, институциите и експертите, за да не се допуска повече чувството, че русенци не са защитени, че по-важни са печалбите, а не здравето и животът на хората.

- Демографският проблем е основен за Русе. Как бихте обърнал негативната тенденция и как бихте привлекли млади хора да останат да живеят и работят в Русе?

- Ще се ангажирам изключително активно с работа на стратегическо ниво - привличане на чужди инвеститори, работа над регионалния мащаб на Русе, с подкрепа на микросемейните фирми, където едно лице е едновременно собственик и работи във фирмата, а приходите от дейността са до определен максимален размер. Общината не може да се намесва в пазарните процеси, но ще се създаде място, което ще разяснява и подпомага административната дейност на микросемейните фирми на територията й, защото те в повечето случаи нямат такъв административен капацитет.

Ще подкрепим, създаването на ефективен технологичен парк. На негова територия ще осигурим споделени работни места, среда за срещи, пълен набор от информационни масиви. Целта е да се съберат на едно място креативните личности и да намерят своята среда, която да им помогне в създаването на пазарни продукти и реализирането на успехи. Защото техните успехи ще са успехи и за Русе.

Градът ни ще бъде проактивен и гостоприемен за привличане на специалисти и техните семейства от други градове и държави. Общината ще създаде възможност за централизирана връзка за достоверна информация за всеки, който желае да живее или работи в Русе. Ще окажем съдействие на желаещите, които отговарят на нуждите от работници и специалисти в нашия град да се установят. Така Русе ще стане лесно достъпен за работа и живот.

Община Русе ще подпомага и семействата в родителството. Ще се направи анализ на всички възможни правни способи и налични бюджетни средства за подпомагане на родителите за всяко новородено дете и особено на многодетните семейства, включително, но и не само отпадане на такси в детските градини и ясли, безплатен транспорт, предоставяне на безплатни услуги от общината, а при правна възможност - диференциране на местни данъци и такси с цел подпомагане на семействата с повече от едно дете.

- Макар и националната статистика да показва, че заплатите в Русе са с 3 лева над средните за страната, русенци не са доволни от нивата на заплащане. Може ли кметът да влияе на това?

- Средната заплата в Русе е с повече от двеста лева под средната за България и с близо седемстотин лева по-ниска от тази в София. Това е една от главните причини за хроничното напускане на града от много хора. На тази негативна тенденция трябва да се сложи край. Кметът и общината не са в състояние сами да решат този проблем, но активно ще работим и ще търсим подкрепа, и самите ние ще подкрепяме бизнеса в Русе, за да се справим заедно. Ще подпомагаме креативността и желанието за успех, ще търсим силата на предприемачеството.

За всички важни решения, касаещи икономическото развитие на града, първо ще търсим идеите и потенциала на местните предприемачи. Трябва да оценим трансформацията на икономиката и да подпомагаме стартиращите компании в Русе. Градът ни трябва да печели и от местоположението си, не само да търпи неудобства от трафика. Ще се намерят възможности за интензивни икономически връзки с Румъния. Не бива да забравяме, че Русе е град с международно значение. Само на 70 км. от нас е столицата на Румъния, а Русе е първият град в България, в който икономически субекти от Румъния могат да намират партньори.

- До този момент в Русе са започнати и недовършени редица инфраструктурни проекти. Какво ще се случи с тях?

- Ремонтите на улици и тротоари, изграждането на нови съоръжения, започнати в предишния мандат, ще бъдат довършени, като от строителите ще се търси качествено и срочно изпълнение. След приключването на започнатите мащабни ремонти общината ще насочи своите ресурси и сили за подобряване на микроградската среда - там, където русенци живеят и работят - междублокови пространства, тротоари, паркове, осветление, пейки. Активно ще се ремонтират и улиците в населените места и общинската пътна мрежа.

Ще отделим внимание и на вилни зони, които официално не са със статут на квартали, но в които в последните години много наши съграждани изградиха своите домове - подстъпите към тях, както и условията на живот там ще бъдат наш приоритет. Ще се изграждат детски площадки, места за паркиране в града, ще променим средата така, че да предоставя достъп и на хора с увреждания.

- Хората в Русе се оплакват от градския транспорт, който е мръсен, стар и нередовен. Какво предвиждате да се случи с него?

- Ще продължим проекта, започнат при настоящото управление на община Русе за придобиване на 35 нови електробуси и тролейбуси, които да позволят достойно и комфортно пътуване на жителите и опазване на околната среда. Ще се стремим транспортната схема да се съобразява с нуждите на хората, а не с желанията на превозвачите. Схемата следва да се съобрази и с работещите промишлени предприятия, за да могат работниците удобно да стигат и да се връщат до работа, независимо от смяната си.

Ще се предприемат енергични действия за възстановяване на интегрирания градски транспорт и електронната система, за която бяха разходвани публични средства, но така и не заработи. Тя ще дава възможност за точно отчитане на пътникопотока и спазването на разписанията от превозните средства, а паричните средства ще се събират от общината чрез използване на електронни билети и карти. Ще намаляваме стойността на картите за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания, като целта ни ще бъде поетапно постигане на безплатно пътуване за тези групи.

- Какво ще бъде първото нещо, което ще направите, ако спечелите кметската надпревара?

- Ще се подготвя Русе да посрещне адекватно зимната обстановка. В първите няколко часа на моето управление ще направя три срещи. Първата ще бъде с търговските и държавните дружества, които са свързани с дейността за снегопочистването - ВиК, Енерго, Пътна полиция, Гражданска защита, МВР, Военното поделение. Втората среща ще организирам с бюджетните организации, които общината финансира – ясли, детски градини, училища, социалния патронаж, дома за стари хора, общинските лечебни заведения, за да проверя тяхната готовност за предстоящия сезон.

Третата ми среща ще бъде с частните лица, които имат сключени договори с общината за снегопочистване - кооперации, фирми с трактори, които почистват в населените места и ще проверя способността на всички тези лица да работят заедно и координирано. Така община Русе ще бъде в готовност да посрещне зимната обстановка.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон