Каракачанов: Политиците се бъркат в спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714141 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов в Чепеларе Снимка: Авторът

Противник съм политиците да се бъркат в спорта. Както виждате спортът се комерсиализира. Според мен, неуспехите на българския спорт се дължат на това, че политиците се бъркат, но няма как да имаме спорт, когато децата не тренират. Те не спортуват, защото не си им създал условия. Хващат лаптопите и се занимават с други неща. Нямаш поколение. Оттук и във футбола. Специално в националното първенство всичко е комерсиално и наредено. Знаеше се кой съдия къде ще свири. Все по-малко хора ходят по стадионите. Това каза пред медиите в Чепеларе вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той коментира и въпроса дали може да се докаже корупцията в спорта. "Обвиненията ги отправя прокуратурата. Ако намерят основание, ще предявят обвинения. Че има корупция, има, но дали може да се докаже. То се вижда - купени мачове, нагласени мачове, черно тото. Главният прокурор не само по този, но и по други, се вижда, че е активната страна в процеса. Но след това стигаме до съда. Съдът дава присъдите", коментира Каракачанов. И като пример за съда даде случая с "австралийския убиец" Джок Полфриймън.

"Съдът показа на обществото, че не е важно какво мислят институциите, като прокуратурата или министерство на правосъдието, а какво мисли някой си хелзинкски комитет. От една страна зам.-директора на затвора прави характеристика, че не се е поправил, но съда взема мнението не на администрацията на затвора, а на една организация, която никой не избрал за нищо, никой не е гласувал, дори не е назначавал. За съжаление този ултралиберален, бих го нарекъл джендърски подход, не решава проблемите в правосъдието. Напротив, създава впечатление, че те нямат достъп до правосъдието, че правосъдието преценява по други критерии, а не според закона. Проблема съществува", заяви Каракачанов.

Според вицепремиера ситуацията на границата ни е спокойна и компактни групи бежанци няма, нито на турската, нито на гръцката граница.

"В Сирия продължават да се водят действия. Кюрдските отряди се активизират също. За мен се очертава продължителен конфликт. Както в Сирия има милион и половина кюрди, в Турция има 18 милиона. Това е война между кюрдите и турското правителство, която продължава 40 години.