Стефан Стоилов: Имам ясен план за водопровод, канализация и пътища в Елин Пелин

https://www.24chasa.bg/region/article/7716359 www.24chasa.bg

Интервю на кандидата за кмет на община Елин Пелин Стефан Стоилов

- Г-н Стоилов, личността на един човек е големият фактор в една предизборна надпревара. С какво се отличавате от останалите кандидати за кмет на община Елин Пелин?

- Признавам, че ми е трудно сам да говоря за качествата си. Така е, защото обикновено поставям нуждите на другите пред своите, но ще Ви кажа – аз съм човек, който държи на мъжката си дума. За мен не е самоцел да бъда кмет. За мен е важно в хората, живеещи в община Елин Пелин да знаят, че ще бъдат не само чути, но и проблемите им ще се решат с конкретни действия. Наслушали сме се на обещания, разочаровали сме се от неудържани думи. Дошло е време да носим отговорност както за своите действия, така и за бездействието си при управлението на нашата община. Знаете ли, за първи път в живота си започнах работа, когато бях едва 16-годишен. Вместо да играя футбол, работех с баща си. Тогава не ми харесваше много, но отдавна съм оценил, че това начало на истинския живот ме е направило това, което съм днес – отговорен, човек, който има цели и знае как да ги постигне, човек, който предпочита делата пред думите. А това, което най-много докосва сърцето ми е болката на хората. Когато успея да помогна на някого, сърцето ми е пълно.

- Един от приоритетите Ви е да има дългосрочна визия за бъдещето на общината. Коя е правилната посока, според Вас?

- Проблемите, натрупани през годините са много, но за мен от първостепенно значение е жителите на общината да имат добра инфраструктура. Водопреносната мрежа е стара. В част от населените места, особено през летните месеци, ежедневно се случват по няколко аварии, а хората часове наред са без питейна вода. В селата от община Елин Пелин канализация няма. Улиците са в окаяно състояние – с огромни дупки, а на много места никога не е имало асфалт. Моята цел е да променим това. Подготвен съм с план за действие веднага. Разговарях със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с когото обсъдихме възможностите за подмяна на водопровод и изграждане на канализация чрез ВиК-асоциацията. Общините Елин Пелин и Ботевград ще бъдат включени в предпроектното проучване през 2020 г., а програмата за финансиране ще бъде отворена през 2021 г. За огромно съжаление Община Елин Пелин, през 2015 г., пропусна срока за разплащане по финансирания първи етап от проект за воден цикъл, което неминуемо доведе по провал на проекта. Жителите на общината загубиха време и възможности. Затова аз и екипът търсим алтернатива. През последните години не са използвани достатъчно възможностите, които дават европейските фондове. Ивайло Симеонов обеща привличане на 300 млн. лв. европейски средства, а одобрените са за незначителна част от тази сума. Считам, че по Програмата за развитие на селските райони има също възможности, които не са оползотворени. Спечелен е само един проект – за асфалтиране на две улици в Гара Елин Пелин, но без смяна на водопровода не може да бъде реализиран. Търсим решения за по-качествено общинско здравеопазване. В тази връзка сме готови да работим за разширяване дейността на местната болница, чрез подписване на договор с Националната здравноосигурителна каса за долекуване на пациенти. По този начин ще решим два проблема – ще сме полезни за здравето на хората и ще подпомогнем финансовото стабилизиране на лечебното заведение. Ще подпомогнем разкриване на кабинет за неотложна помощ, който да поеме пациентите на личните лекари, когато те не са на работа. В сферата на образованието съм категоричен, че ще работим в посока на т. нар. дуално обучение и провеждане на курсове за професионално обучение, с цел да имаме подготвени кадри за бизнеса на територията на общината. Учителското съсловие е било ощетено през последните 13 години, защото, най-вероятно, е липсвала комуникация със синдикатите или е имало нежелание за уреждане на отношенията с Колективен трудов договор. Аз вече заявих, на среща между министъра на образованието Красимир Вълчев с учители и директори от община Елин Пелин, че тази грешка ще бъде поправена.

- Как виждате общината след четири години?

- Ще я опиша с няколко думи – община, в която има вода, добра пътна инфраструктура и истински диалог между местната власт и гражданите. Община, в която инвеститорите и хората получават качествени и компетентни административни услуги. Община, която е прозрачна и предвидима. Гражданите имат достъп до качествено образование и здравеопазване. Ние ще се борим Елин Пелин и района да са място с чиста околна среда. Това е причината да инициираме съдебното дело, касаещо заповедта на досегашния кмет относно промяна предназначението на имота, върху който е изграден завод за преработка на пластмаса – от „за логистична база” в „за производствени нужди”. Тук е допуснато сериозно нарушение – не е поискано съгласие от Общински съвет, въпреки, че теренът граничи с общински полски път. Очакваме съдебното решение на Върховен административен съд. Аз и колегите ми не сме против подобни производства – подкрепяме ги, стига те да не са ситуирани в непосредствена близост до населените места.

- Защо хората в Елин Пелин могат да разчитат на Вас, какво повече можете да им предложите от останалите кандидати?

- Вижте, аз работя от 16-годишен. Всичко с този живот съм постигнал с честен труд и достойнство. За мен да държа на дадената дума е по-важно от всичко. Затова считам, че човек трябва да обещава само това, което може да изпълни. Без извинения и оправдания за несвършената работа. Какво ме отличава от останалите кандидати, ще оставя да преценят избирателите. Аз бих работил честно и открито, за да не отчитаме резултати само на хартия или на думи, а да ги виждаме около нас.

- Къде е мястото на гражданското общество във Вашата управленска програма?

- На хората им омръзна да бъдат лъгани, че по някакъв начин ще може да участват в управлението. А те са барометъра на едно управление, коректив, който е нужен не само по време на избори, а през целия мандат. Пряко избраните кметове на села в община Елин Пелин, например, в продължение на четири години бяха неглижирани от общинския кмет, а от там и жителите на тези населени места. Категоричен съм, че кметовете на селата трябва да разполагат с делегирани бюджети, а какво да бъде направено да се решава в диалог с хората. Разбира се, те не могат да бъдат първостепенни разпоредители с бюджетни средства, но с една отговорна план-сметка от тях, по предварително уточнена кратност на плащания от страна на общината, всичко може да бъде различно. Средствата в бюджета да се разпределят равномерно, проблемите да се решават без да се отлагат докато растат, като снежна топка.

- Дайте пример за начин, по който хората биха се включили в управлението Ви?

Излизам пред жителите на общината откровено, без популизъм. Ненавиждам лъжата във всичките й измерения. Затова отговорно заявявам, че в мое лице те имат партньор, който не само ще търси тяхната гледна точка, но ще разчита на нея. Как ще стане това? На първо място аз и екипът ми ще сформираме Съвет за управление, в който участват кмет, зам.-кметове, председател на Общински съвет, омбудсман и началник на Районно управление на полицията. Прозрачността е ясна стъпка към гражданското участие. Затова предлагаме сесиите на Общински съвет, от които впрочем е ясна и политиката на кмета, да се провеждат не както досега от 10 ч. сутрин, а в следобеден час, за да е удобно не на съветниците, а на хората да присъстват. Вярвам, че избраният от тях кмет трябва сам да ги търси, като по време на кампания, да работи през целия мандат, а не да поправя грешките си в неговия край.

- Какви ангажименти поехте към избирателите?

- Срещите, които проведохме в населените места от община Елин Пелин бяха под формата на открит разговор и имаха една единствена цел – заедно да формулираме проблемите, за да търсим решения. Разбира се, като общински съветник през последните четири години, аз бях запознат с голяма част от трудностите, за които е дошло време да помислим отговорно. В следващите срещи, които провеждам в рамките на кампанията поех ангажименти да работя приоритетно за инфраструктура – водопровод, канализация и пътища, здравеопазване и образование. За инфраструктурата и образованието вече споменах. По отношение на здравеопазването, за което също маркирах неотложния кабинет, предстои ремонт на Спешния център в Елин Пелин, който е в окояно състояние.

- Има ли проблеми, които са подценявани и нерешени от сегашната управа, а са важни и не търпят отлагане?

Много са. За завода за преработка на пластмаса вече споменах, както и за селата, които през изтеклия мандат бяха поставени буквално в ъгъла. Гара Елин Пелин нееднократно излиза на протести заради проблемите с водоснабдяването и надлеза. Относно липсата на прозрачност Общински съвет също бе поставян в изолация, като на част от съветниците дълго време не бе предоставяна изисканата информация за сключените от Община Елин Пелин граждански договори. Проблемът с бездомните кучета остана нерешен, а очаквания приют така и не бе направен. Знаете, че община Елин Пелин е място, избрано от бизнеса за базиране на логистични бази. Бизнес има и то не от сега, а от доста години. Пътната инфраструктура издъхва, а сред най-потърпевшите е населението на Гара Елин Пелин, което настоява за обособяване на околовръстен път. Ние ще търсим алтернатива за облекчаване на трафика, дългосрочно решение, което да направи спокойствието в домовете им по-голямо.

- Ако жителите на общината Ви се доверят, кое е първото нещо, което ще направите?

Първото нещо, което ще направя е пълна ревизия на Общината, резултатите, от която ще обявя публично. Няма да губя нито ден, за да започна работа по проблемите с водоснабдяването и канализацията, и пътната инфраструктура. Убеден съм, че действията, не приказките ще улеснят живота на жителите в община Елин Пелин. Вярвам, че трябва да се действа за съществените неща, а не да се говори за маловажните.

- Какъв е Стефан Стоилов извън местната политика?

- Човек с прекрасно, здраво и стабилно семейство, за чиято подкрепа от сърце благодаря. Обичам да карам колело и мотор, обичам кучетата и понякога ходя на лов. Аз съм човек, който харесва предизвикателствата, обича хората и вярва, че доброто винаги чака някъде зад ъгъла.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София