Бранимир Балачев: Нека подкрепим развитието на Варна, пасивността на местните избори е опасна

https://www.24chasa.bg/region/article/7717653 www.24chasa.bg
Бранимир Балачев СНИМКА

ГЕРБ е единствената партия, която има ясна управленска програма за Варна, смята адвокат Бранимир Балачев - част от гражданската квота в листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.Той е председател на варненското дружество на Съюза на юристите в България, автор и водещ на правно-образователното телевизионно предаване „По закон и съвест”.

Адв. Балачев, какво Ви мотивира да се включите в предизборната надпревара?

Мотивира ме преди всичко любовта ми към моя роден град и желанието ми той да става все по-красив и приятен за живеене, за професионална реализация. Случващото се във Варна винаги ме е интересувало, но ме мотивира и опитът, който имам като юрист с дългогодишен стаж по правните проблеми на местното управление, а също и като общински съветник. Приех поканата да участвам в листата на ГЕРБ и поради обстоятелството, че работата на досегашния кмет Иван Портних и екипа му доведе до видима положителна промяна в града.

За мен ГЕРБ е единствената партия, която има ясна предизборна програма, с ясни приоритети за надграждане на вече постигнатото във Варна. Чест е да бъда част от качествената листа на ГЕРБ за общински съветници - хора, които са се доказали в професията си, с ясна гражданска позиция, уважавани от обществото.

За какво ще работите през следващите години?

Допадат ми идеите за развитие на привлекателна среда за бизнес, за развитие на IT и аутсорсинг сектора, за превръщането на Варна в център на висококачествено висше образование. Изграждането на здрава връзка между образованието и кариерното развитие в град с шест университета дава надежда, че образованите млади хора ще останат тук, където ще получат възможност за добра професионална реализация. Не са ми чужди и политиките за по-добро общинско здравеопазване - задачи, с които съм се занимавал при предходното ми участие като общински съветник.

Разбира се, като представител на юридическата общност в нашия град, която наброява около 3 000 души, ще лобирам за реализиране на близо 130-годишната мечта за построяването на съдебна палата в града. Имам пряка препоръка да направя необходимото варненските юристи да се сдобият със собствен кафе-клуб, където да осъществяват своите срещи и дискусии. С една дума очаква ни много, много работа.

Защо е важен диалогът между кмета и Общинския съвет?

Няма просперитет в една община, ако изпълнителната власт в лицето на кмета и неговия екип и законодателната власт в лицето на Общинския съвет не браздят в една и съща посока. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация идеите на изпълнителната власт добиват своята законна сила в почти във всички области на обществения живот (те са визирани в чл. 17, чл. 20 и чл. 21 от ЗМСМА), след приемането им от Общински съвет. Историята на варненска община познава такъв период през 90-те години, когато имаше разнобой между кмета и Общинския съвет и този разнобой се отрази пагубно на развитието на града ни. Така че добрият диалог е необходим, ако искаме Варна да върви напред и нашите съграждани да усещат смисъла от местното самоуправление.

От позицията на опита Ви, според Вас многообразието в Общинския съвет помага или пречи на работата?

Демокрацията предполага плурализъм и затова нашият законодател е доста либерален и дава право при много облекчени условия всеки един да се кандидатира за общински съветник. По тази причина в Общинския съвет винаги е имало многообразие, което води до създаване на коалиции, за съжаление, често съвсем не на принципна основа. Това определено пречи на работата и на Общинския съвет, и на общинската администрация. Лично аз уважавам демокрацията и плурализма, които тя диктува, но съм противник на създаване на коалиции, при които икономическите интереси на отделни съветници надделяват над обществения интерес. За да има стабилно управление и позитивни за цялото общество на град Варна резултати, трябва да има стабилно мнозинство, изградено единствено върху обществения интерес. Чрез общинските съветници, които са избрали, гражданите участват в процеса на взимане на решения, така че той трябва да бъде прозрачен, а не плод на задкулисие.

На какво залагате по време на срещите Ви с хората и какви въпроси най-често Ви поставят те?

За мен, а и за повечето участници в листата на ГЕРБ, тази кампания преминава на принципа: ,,Чуй проблемите на хората, за да можеш да търсиш тяхното решение”. Самият аз проведох стотици срещи с граждани и ако трябва да обобщя основните проблеми, които те посочваха, ще акцентирам върху нуждата от ремонт на междублоковите пространства, желанието за по-добра транспортна схема, въвеждането на по-широка зона за платено паркиране, подобряване на сметопочистването – все въпроси, за които ГЕРБ има не само отговори, но и решения. Радвам се, че жителите на Варна имат желанието градът ни да продължава да се развива като център на много повече културни събития от национален и международен мащаб. Със сигурност ще продължа активния разговор с гражданите и ако бъда избран за общински съветник.

Какво ще кажете на онези, които не възнамеряват да отидат до урните на 27 октомври?

Основно конституционно право на всеки български гражданин е правото му да избира своите представители в органите за управление, но за съжаление, много хора не гласуват. При срещите си сега също усетих такава нагласа, нещо повече – мнозина одобряват постигнатото през последните години, вярват в доброто начало и неговото продължение през следващия мандат, без да си дават сметка, че подобно успокоение и евентуално неотиване до урните на 27 октомври би довело до онова „многообразие”, което ще попречи на формирането на стабилно мнозинство и на ефективната работа в съвета. Всъщност когато не гласуваш, на практика подкрепяш този кандидат, за който най-малко би искал да гласуваш. Ето защо аз апелирам всички да отделят от своето време, да дадат своя вот, като по този начин ще допринесат за управлението на града ни. Пасивността е опасна, защото води до непредвидими последици за Варна.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ