МВР иззе антикварни оръжия от дружество за възстановки на Руско-турската война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7718216 www.24chasa.bg

МВР иззе оръжия на Националното дружество „Традиция". За това съобщиха от организацията във фейсбук страницата си и с видео в Youtube.

По думите им пушките се използвали при възстановки на исторически събития.

Преди дни членове на националното дружество „Традиция" били проверени от ГДБОП и от "Охрана на обществения ред и териториална полиция" - КОС заради оръжия от Руско-турската война.

Проверен е и председателят на дружеството в Нова Загора Иван Стоянов. Обяснили му, че ще бъде извършена експертиза дали пушките и револверите са опасни

„Има щифт, в който се слага съвременен халосен патрон,има щифт, който да не може да бъде зареден със съвременен боен патрон, патрони за тези оръжия от началото на 19-и век не се произвеждат", коментира Иван Стоянов.

Оръжията са безопасни. Всички оръжия, които попадат в Руско-турската и Сръбско-българската война и малко след това не се считат за оръжия”, коментира председателят на "Традиция" Огнян Маринов.

Според него изземването се случва под различен предтекст на различните места. „На едни  - отработване на сигнал, на други – експертизи”, посочи още той.

„Тръгват тези мероприятия под формата на проверка на КОС и завършват с претърсване и изземване на оръжие”, казва Ивайло Танчев, управител на регионален клуб „Традиция”.

От пресцентъра на МВР заявяват пред bTV, че отговор ще дадат в първия работен ден.

Преди години е имало и други подобни случаи, казват от дружеството и обявяват, че са готови за национален протест.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12