За първи път БСП няма кандидат в Севлиево, подкрепя бизнесмен срещу д-р Иван Иванов от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/region/article/7719088 www.24chasa.bg
Д-Р ИВАН ИВАНОВ

Севлиевци са хора предприемчиви и далновидни. Не приемат никого за даденост, но и не са склонни на експерименти по отношение на своето благосъстояние и комфорт на живот. И с право - Севлиево е икономическият мотор на Севера, а в последните години не отстъпва по благоустройство, инфраструктура, доходи на повечето европейски градове от своя мащаб.

“Тук се живее спокойно, безработица няма, градската среда е все по-приветлива и е чудесно място да отгледаме децата си”, казват млади севлиевци. За тях градът се развива правилно в последните 8 г. и заради това биха заложили на предвидимост, е мнението на политическите анализатори.

Това извежда управлявалият два мандата д-р Иван Иванов от ГЕРБ с едни гърди пред опонентите в кампанията. Кандидатите обаче са 8, което вероятно ще доведе до разпиляване на гласове и най-вероятно ще има балотаж. За разлика отпреди 4 години обаче липсва класическият сблъсък ляво-дясно. За първи път БСП няма собствен кандидат за кмет в Севлиево, а ще търси реванш срещу ГЕРБ чрез подкрепа за независимия Богомил Петков. Като нов играч строителният предприемач има потенциал да е основният конкурент на д-р Иванов на балотажа.

Шансове да се бори на втори тур има и Светла Георгиева, издигната от “Ние, Гражданите”, допускат наблюдатели.

Победата на д-р Иван Иванов обаче няма да е изненада за никого. Последните 8 г. той работи без скандали с всички политически сили и най-вече ръка за ръка с бизнеса. В икономическия оазис инвестират над 1200 компании и благодарение на доброто взаимодействие с общината те влагат милиони освен в разширяване на производства, и в градски проекти.

Привличат работна ръка

от съседни градове,

дори от София, с високи заплати. Одобрявано от севлиевци е реновирането на общинската болница. Усилията на д-р Иванов да я съхрани, за да гарантира на съгражданите си достъп до добро здравеопазване, срещат подкрепа от водещите компании. Вече са обновени и снабдени с модерна медицинска техника почти всички отделения. Предстои откриване на ново детско отделение.

Общината е отличник по реализирани европроекти. Вече са преобразени всички училища и детски градини, има готови проекти и осигурено финансиране за селата. Обитателите на 23 многофамилни сгради се ползват от комфорта на санирането, а това са почти всички блокове.  

С ренесанса на крепостта Хоталич и богата палитра от събития през цялата година Севлиево се утвърди като предпочитана дестинация за фестивален туризъм.

Въпреки че основен коз за опонентите му е проблемът с водата на Севлиево, д-р Иванов направи първите реални крачки за справяне с десетилетията воден режим. Задвижи подмяна на довеждащи водопроводи, реконструкции и рехабилитация на мрежи, за да се ограничат огромните загуби, оставящи севлиевци перманентно на сухо.

Иванов е готов с проекти за:

- ремонт на моста с лъвовете над река Росица;

- изграждане на улично осветление по селата;

- развитие на Хоталич;

- довършване на велоалеята в града и спортна площадка във всеки квартал. Предвижда в третия си мандат спортните бази да се отворят за безплатно ползване.

Официално БСП заедно с АБВ, “Движение 21”, “Партия на зелените” и “Воля” застанаха зад независимия Богомил Петков. Собственикът на водеща строителна и текстилна компании, шеф на камарата на строителите в област Габрово и член на УС на национално ниво досега не е бил в политиката. Популярен е с обществената и благотворителната си дейност, той е ротарианец и тамплиер. Петков тръгна в кампанията с твърдението, че не го блазнят постове, а иска да свърши работа. И с обещанието, че  

няма да вземе нито лев

заплата, ако стане кмет

“Ще бъде дарена за довършването на храм “Св. Петка”, чийто градеж съм започнал от основите, за детски център и дом за стари хора”, обеща на откриването Богомил Петков. Твърди, че има идеи и решения за бъдещето на града и общината. Води активна кампания, но посланията му се приемат нееднозначно най-вече заради обвързване на името му в кметската битка с БСП.

В интригата кой ще се изправи срещу настоящия кмет на балотаж се намесва и Светла Георгиева. Тя е от екипа на най-голямата компания в Севлиево. Пряко ангажирана е със стажантската програма и има принос за развитието на професионалното образование в града. Популярна е и с обществената си дейност. Инициатор е на редица каузи чрез сдружението “Граждани за Севлиево”. Тя може да увлече гласовете на избиратели, дистанцирани от партийните кандидатури. Част от опонентите ѝ обаче я определят като номинация, зад която прозира подкрепата на БСП.

Доминацията в местния парламент съвсем не е без значение и вероятно ще роди странни колаборации.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и