Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения

https://www.24chasa.bg/region/article/7721127 www.24chasa.bg

Ще направя всичко възможно силистренските кайсии да бъдат защитени в Европа, ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите, казва кандидатът за кмет на града от лявата коалиция

- Г-н Неков, вие бяхте евродепутат, а сега сте кандидат за кмет на Силистра. Как опитът и връзките ви в Европейския парламент могат да бъдат полезни за развитието на града?

- Най-важното, което научих по време на мандата си в Европейския парламент е, че успяваш, ако инвестираш в честни, открити и трайни партньорства. Това изисква време и компромиси, но дава плодове. Чрез работата си в различните комисии и в рамките на правомощията си смятам, че успях да направя България по-чуваема и позната в Европа. Успях да поставя много въпроси свързани с българската специфика в ресорните комисии и делегации, на които бях член.

По време на мандата си в Европейския парламент аз бях лобист на Силистра - немалко мои съграждани имаха възможност да се запознаят с работата на европейските институции по моя покана. Аз и сега поддържам контакт със свои бивши колеги в Брюксел, като у не един и двама съм запалил искрата да дойдат в Силистра - да видят една община като нашата какви възможности има и какво може да предложи не само на своите граждани, но и на Европа.

Никога не съм прекъсвал връзката си с родния ми град Силистра. Родителите ми живеят и работят тук, имам останали съученици и приятели.

Да, нов човек съм за политиката в Силистра, но това си има своите плюсове. Доколкото чувам за останалите кандидати – всички са се явявали на местни избори, даже по няколко пъти... и ако използвам спортната терминология и в рамките на добрата шега ще кажа – на публиката се предлага вече гледан мач. Но сериозно погледнато – считам, че като млад човек с европейски опит мога да предложа нови и прагматични решения в крак с европейските достижения. Вече знам за проблеми, които от години чакат да бъдат решени.

- Кои са приоритетите ви за развитието на града?

- С кандидатите за общински съветници разработихме Визия за Силистра – предизборна платформа „За по-добър живот в нашата община“. В нея заложихме всички по-близки и далечни перспективи за развитието на Силистра. Заедно стигнахме до убеждението, че основните проблеми днес, на нашата община са: обезлюдяване, неравенство, бедност, нисък социален статус. От 2014 до 2019 година населението на общината е намаляло с повече от 3000 души, или средно с 600 човека на година.

Затова предлагаме и конкретни идеи, които могат да се реализират дори в рамките на един мандат. Ще дам пример с някои от тях:

- Стимулиране от общинския бюджет с еднократна помощ на здравно и социално осигурени, и работещи родители при раждане на второ и трето дете в размер на 1000 лв.

- Планиране в общинския бюджет на целеви средства в размер на 150 хил. лв. годишно за подпомагане на семействата на деца, обучаващи се в предучилищни групи в детските градини.

- Планиране в общинския бюджет на 200 хил. лв. годишно, което ще осигури безплатно хранене на около 300 деца в Детска млечна кухня.

- Осигуряване на месечна общинска стипендия в размер на 60 лв. за деца с отличен успех, в затруднено материално и финансово състояние.

- Общинска подкрепа на МБАЛ – Силистра - осигуряване на жилища от общинския жилищен фонд на млади лекари, желаещи да започнат работа в болницата. Чрез общинския бюджет да се поемат обучението и специализацията на млади лекари срещу ангажимент да продължат работата си в областната болница.

- Изработване на генерален план за движение по пътищата на община Силистра и пълна забрана за движение на ТИР-ове през града.

- Планиране в общинския бюджет целеви разходи в размер на 100 хил. лева за борба с комари, гризачи и други вредители.

- Осигуряване в общинския бюджет на целеви средства и активно финансово съдействие от централната изпълнителна власт за ефективно и своевременно зимно снегопочистване, опесъчаване и химическа обработка на улици, тротоари, междублокови пространства през зимния период.

- Активно участие на Общината в паспортизацията на жилищните сгради. Поемане на 50% от разходите за собственици с минимален доход, пенсионери и многодетни семейства.

- Създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес.

- Предоставяне при най-добри условия на общински помещения и друга материална база за млади предприемачи за стартиране на техни проекти, гарантиране на облекчени административни процедури в съкратени срокове.

- Допитване до гражданите и бизнеса за приемане на по-справедливо и обективно определяне размера на таксата за битови отпадъци, която предстои да се формира на принципа „замърсителят плаща“, както и осъществяване дейностите по обезвреждането им.

Това са само част от ангажиментите, които ще поемем към нашите граждани. В хода на кампанията ще разясняваме още по-конкретно как ще реализираме нашите намерения.

- Като евродепутат бяхте много активен по теми, свързани със земеделието. Кои от тях ще продължите на местна почва в Силистра?

- Вярвам, че българското земеделие може в много кратки срокове да си върне славата, а и икономическата тежест. Стартирах кампания „Да защитим българския вкус“, в рамките на която бяха идентифицирани родни продукти с потенциал за защита в Европейския регистър на качествени храни. В тази връзка имаме всички дадености да защитим Силистренската кайсия. Нашият регион предлага идеални условия за нейното развитие. Чрез защита, ние ще върнем престижа й, а оттам и търсенето ще расте.

Бях защитникът на българските пчелари. Бях един от съдокладчиците по доклад за бъдещето на пчеларството в ЕС, като успях да включа техните предложения в този стратегически документ. Работих и защитих националния интерес в сектор „Овцевъдство и козевъдство“, като инициирах и изготвянето на стратегия за сектора у нас. У нас вече се въведе термин за качество „планински продукт“, което също стана с мое съдействие.

На местна почва ще продължа започнатото. Ще направя всичко възможно „Силистренските кайсии“ да бъдат защитени в Европа. Ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите. Те са изключително важни в регион като нашия. Имаме добри практики тук - относно кооперирането например. Мисля, че трябва да се знае това и ще работя за това не само да приемаме европейски практики у нас, ами и да покажем на останалата част на България и Европа какво можем и какво сме постигнали.

Кооперациите много често имат и социална роля и се радвам, че нашата община има добри примери в това отношение. Добрите примери трябва да бъдат поощрявани. Ще вложа необходимото, това да стане факт в кратки срокове. Смятам, че трябва да оформим икономическа зона с необходими съоръжения за съхранение, транспортиране и маркетиране на продукти. Борсите са пример за това. Пристанище с капацитет за износ на земеделска продукция е нещо, което искам да направя. Ще работя и за публично-частни партньорства за това добавената стойност от производството да остава тук - в региона. Това ще стане чрез улеснения за инвестиции в преработка на продукцията.

- От Европарламента имате връзки и с Китай - предвиждате ли засилване на икономическите и културните връзки на община Силистра с някои от регионите там?

- Китай е много важен и перспективен партньор. Имам контактите на необходимото ниво, за да привлека и насоча интерес от страната към Силистра и региона. Силистра има стратегическо място и това китайските партньори ще го оценят. Пример за това е най-екологичният вид транспорт - речния, за който ние имаме даденост. Можем да съдействаме за това стоки от взаимен интерес да преминават именно през нашия град и пристанище, с което да поставим Силистра на логистичната карта на България и Европа.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет