Добромир Добрев: Пътища и ВиК в селищата край Горна Оряховица са приоритет за следващите 4 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/7721135 www.24chasa.bg

Създаваме общински фонд за привличане на млади лекари в местната болница

Горна Оряховица да има инвестиционен портал и бързи електронни услуги за бизнеса, за да се активизира инвестиционната среда и да се вдигат доходите. Градът и селищата да се развиват паралелно, а средата да става все по-удобна с инвестиции в инфраструктурата и проектиране на водопроводни мрежи в селата.

Местната власт да създаде фонд за

привличане на

млади лекари

в местната

болница

и да увеличи парите за стимулиране на даровити ученици. Да продължи обновяването на детски градини и училища, а социалните услуги да са достъпни за все по-широк кръг нуждаещи се.

Това са част от мерките, които предвижда програмата на кандидата за трети кметски мандат от ГЕРБ инж. Добромир Добрев.

“През последните 4 г. направихме наистина много. В един момент градът ни приличаше на строителна площадка и имаше известни неудобства за гражданите, но сега е удоволствие да се разходиш в обновения парк “Детски кът”, да минеш през новия площад.

Децата ни вече се обучават в модерни и уютни детски градини и училища. Санираните блокове, освен че са красиви, спестяват от разходите за отопление на домакинствата и повишават стандарта им на живот”, казва инж. Добрев.

Заради всичко това и реализирането на много нови проекти Добрев има самочувствието да поиска нов вот на доверие от съгражданите си за управлението на община Горна Оряховица.

Разбира се, един здраво стъпил на земята градоначалник трябва да признава и неуспехите.

“Състоянието на инфраструктурата не е добро и точно това ще е един от приоритетите за мандата. Но за да направим цялостно преасфалтиране на една улица, трябва с подземната инфраструктура всичко да е наред. На много места водопроводната и канализационната мрежа са доста стари и амортизирани.

Първо те трябва да се оправят, след това да се пристъпи към надземната инфраструктура и като асфалтираме улицата, да знаем, че поне 10-15 г. няма да има проблеми”, допълни Добрев.

И друг проблем

не спестява

настоящият кмет

- бездомните

кучета

“Виждаме, че с мерките досега популацията им не може да бъде овладяна. Затова предприехме действия да изградим приют за бездомни кучета. Има избран парцел и заедно с областната администрация се изглаждат техническите показатели”, обяви Добрев.

Той уточни, че поетапното обновяване на общинския център е мащабно, но с екипа му са длъжници на населените места от общината.

“Затова те ще бъдат наш основен приоритет през следващия мандат. Главното, върху което ще съсредоточим усилията, ще е проектирането на водопроводни мрежи и подобряване на пътната инфраструктура. В програмата ни за новия мандат сме заложили заделяне на повече средства от общинския бюджет, за да подобрим условията на живот в селата”, подчерта инж. Добромир Добрев.

ИКОНОМИКА

Изграждането на нова индустриална зона в Горна Оряховица е фокус за третия кметски мандат. Географското положение на града и даденостите, които има, са предпоставка това да се превърне в реалност.

Изготвена е проектна документация за индустриална зона, която е около 300 дка. Работният проект е направен - с ВиК част, с инфраструктура, близо е до летище Горна Оряховица и до магистрала “Хемус”. Предвижда се изграждане на нов скоростен път от моста на река Янтра край Долна Оряховица до включването в първокласния път Русе - Велико Търново. Така ще се облекчи трафикът през населените места след изграждането на магистрала “Хемус”.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Създаването на фонд за привличане и подкрепа на млади медицински специалисти е един от основните ми приоритети за следващия мандат.

Целта е да бъдат подпомогнати млади хора, когато започнат работа в общинската болница, и да им създадем условия да останат да работят и да живеят в Горна Оряховица

Близо 800 хил. лв. е инвестирала общината през изминалия мандат в МБАЛ “Св. Иван Рилски”. За първи път от 12 г. здравното заведение излезе на печалба.

лПодобряването на материалните условия и поетапното обновяване на медицинското оборудване в болницата ще продължи.

СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Надграждане на съществуващите 13 социални услуги, за да бъдат включени по-голям брой потребители е сред топтемите. В момента от тях се ползват 880 нуждаещи се.

Предвиждаме увеличаване на капацитета на Домашния социален патронаж и на обществената трапезария за социално слаби. Продължаваме да създаваме условия за достоен живот на възрастните и на хората с увреждания чрез развиване на услугите, предоставяни в домашна среда, като личен асистент, домашен помощник, болногледач, домашен санитар.

Ще създадем нова социална услуга - Център за социална рехабилитация и интеграция.

ОБРАЗОВАНИЕ

Две детски градини и две училища са обновени през изминалия мандат. Изградена е достъпна среда, въведени са мерки за енергийна ефективност и е обновено обзавеждането.

Над 1000 деца и близо 200 души персонал учат и работят в модерна среда.

В следващите 4 г. ще се въвеждат мерки за енергийна ефективност в детските градини в населените места.

Ще се увеличат средствата по общинската програма за даровити деца. Община Горна Оряховица е една от малкото, които заделят средства в бюджета за стимулиране на деца, показали високи резултати в национални и международни състезания и конкурси.

За изминалия мандат по нея са разпределени близо 60 хил. лв., а със стипендии са подпомогнати 345 деца. Предвижда се създаване на кариерен център.

КУЛТУРА

През 2015 г. крепостта Ряховец получи статут на недвижима културна ценност с национално значение.

Там заработи първата в България археологическа школа за ученици. Деца от различни възрасти имаха уникалната възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да участват в проучването на част от миналото на своя град.

Развиваме инициативата съвместно с историческия музей и екипа, който провежда редовни теренни проучвания на крепостта. От този мандат Горна Оряховица е член на Асоциацията на общините и териториите с културноисторическо наследство.

Археологическите разкопки ще продължат. Приоритет ще бъде изграждането на транспортна и туристическа инфраструктура около крепостта, както и нейната реставрация и консервация.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет