Кирил Котев: Хората в Сандански нямат време за приказки, искат решения

https://www.24chasa.bg/region/article/7721142 www.24chasa.bg

Във всяко населено място в общината има направени инвестиции и подобрения, казва кандидатът за кмет на града от ГЕРБ

Изключително оспорвана ще е битката за кметския стол в Сандански. Осем са регистрираните участници в надпреварата, като четирима от тях водят много активна кампания. Основните претенденти са досегашният кмет Кирил Котев от ГЕРБ и човекът на БСП Младен Тимчев, който 11 г. - до 2015 г., е бил зам.-кмет на общината по времето на кмета Андон Тотев.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който досега бе общински съветник, се пробва за поста на кмет за втори пореден път.

Атанас Стоянов, който е депутат от ВМРО, пък винаги получава солиден брой гласове от общината.

Най-ожесточена е битката между Кирил Котев и Младен Тимчев, които в последния месец често влизат в спорове и взаимни нападки около важните и нерешени проблеми на общината.

Заради това и даваме думата на двамата, за да изложат своите виждания за бъдещето на курортния град.

- Г-н Котев, защо се кандидатирате за втори мандат?

- Положихме основи, които трябва да надградим. Имаме конкретни резултати във всяка сфера на обществения и социалния живот. Мога да говоря за всяка с конкретика - какво е направено и какво предстои. Променихме изцяло философията - никога не сме работили с хоризонт 4 г.

Работим така, че

да гарантираме

устойчивост

и развитие за много години напред. Ще дам един пример - на всяка улица, която преасфалтираме, се подменя и подземната инфраструктура. Да, това е по-бавният и по-скъпият вариант. Но единственият устойчив. Защото, ако се наложи да разкопаеш направена улица след няколко месеца, за да ремонтираш водопровода, значи не си си свършил работата както трябва.

Това е подходът, който следваме във всяка сфера. Нещо повече - над 70% от проектите ни за следващите 4 г. вече са разработени и с осигурено финансиране.

- Какви важни проблеми продължават да стоят пред общината?

- Проблемите са много и са трупани с години. Мисля, че хората ги интересува какво се случва сега и какво може да постигнем утре. Всичко друго е загуба на време.

Да, има много предизвикателства пред нас. Ние сме най-голямата по площ община в областта - с 54 населени места. Много от тях са красиви планински села, но с малко население и много отдалечени. Въпреки това сме длъжни да мислим за всички тях и в тези години за всяко бе направено по нещо.

Преди 4 г. имаше детски градини на абсурдни места като футболни съблекални и бараки. Това е зад нас вече - всички градини отговарят на условията. Работихме много и за подобряване условията в образованието и за изпълнението на инфраструктурни проекти, и за развитието на спорта и културата. За всеки сектор имаме изпълнени проекти.

- Упрекват ви, че в града се строи хаотично, без правила, няма общ устройствен план (ОУП).

- Това е поредна предизборна лъжа, защото ОУП е разработен и вече е даден за съгласуване в министерствата. Но не това е най-важното, а, че именно в последните години бе въведен ред в строителството и спряхме хаоса.

Тук идва основният въпрос - как същите хора, които в последните години са били в управлението на общината, са допуснали същото това застрояване, което сега критикуват. Защо и никой не излезе и не отчете свършеното, след като говорят за отчетност.

Всеки, който иска доверието на хората - трябва да го направи. Това е моето разбиране за нещата. Затова аз преди всичко

направих

публичен отчет за

всичко свършено

през мандата ни.

- За какво не ви стигна времето?

- Във всяко населено място има направени инвестиции и подобрения. Имаше села, в които от 30 г. нищо не беше правено. Още много работа има пред нас и ще продължим с това темпо. Много важно е, че навсякъде се съобразяваме с мнението на хората. На някои места не искат ремонт на улици, а да се оправи читалището или някоя детска площадка.

Инвестициите са за хората, така че щом това е по-важно за тях, така ще бъде планиран и бюджетът. В селата ремонтирахме над 36 хил. кв. м улична мрежа, а над 9 км водопровод и канализация бяха подменени. Създадохме и една уникална организация - пътуващи общински лекари посещават всяко населено място и извършват прегледи. Спечелихме проект, по който са осигурени заплатите им за следващите 2 г.

- Защо хората трябва да изберат вас?

- Хората трябва

да решат кого

да подкрепят

Моята цел е да покажа свършеното през последните 4 г. и това, което мога и знам как да постигна в следващите 4. Дори екипът ми ме критикува, че съм прекалено пунктуален, че никой не се ангажира с толкова конкретика.

Това е начинът, по който аз разбирам нещата. Толкова години съм слушал общи приказки как едно или друго ще се промени и накрая нищо не се случва. Аз предпочитам да бъда открит с хората. Дори когато на срещите поискат нещо, което знам, че общинският бюджет не може да си позволи, го казвам директно. За мен най-важно е, ако утре се върна в същото село, дали ще мога да гледам хората в очите, или не. Кампанията ще мине и ще отмине.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко