Младен Тимчев: В последните 4 г. Сандански се управлява на тъмно

https://www.24chasa.bg/region/article/7721145 www.24chasa.bg

Кандидатирах се за кмет, защото не харесвам накъде върви градът, казва кандидатът от БСП

Изключително оспорвана ще е битката за кметския стол в Сандански. Осем са регистрираните участници в надпреварата, като четирима от тях водят много активна кампания. Основните претенденти са досегашният кмет Кирил Котев от ГЕРБ и човекът на БСП Младен Тимчев, който 11 г. - до 2015 г., е бил зам.-кмет на общината по времето на кмета Андон Тотев.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който досега бе общински съветник, се пробва за поста на кмет за втори пореден път. Атанас Стоянов, който е депутат от ВМРО, пък винаги получава солиден брой гласове от общината.

Най-ожесточена е битката между Кирил Котев и Младен Тимчев, които в последния месец често влизат в спорове и взаимни нападки около важните и нерешени проблеми на общината.

Заради това и даваме думата на двамата, за да изложат своите виждания за бъдещето на курортния град.

- Г-н Тимчев, защо решихте да се кандидатирате за кмет?

- Решението ми не е емоционално, а добре обмислено и мотивирано. Причините да съм кандидат-кмет могат да се търсят в две посоки. Като гражданин знам, че да се живее в община Сандански, става все по-трудно. Колкото и клиширано да звучи, младите напускат, възрастните изнемогват. По официални статистически данни населението намалява ежегодно с по 500 души, т.е губил по едно село на година.

А реалността извън официалната статистика е още по-лоша. В последните 5 г.

тук няма нито

една значима

инвестиция

в нови производства въпреки декларираната пълна подкрепа от Министерството на икономиката. Туризмът, емблемата на Сандански в близкото минало, също е в застой. Вярвам, че всички тук, които са непредубедени, са наясно, че трябва да подредим нашия дом по нов начин - съвременен, иновативен, отговорен и с лице към хората.

Втората причина е, че като човек с голям опит в местната власт виждам всички пороци на управлението в общината в последните 4 г. Затова искам да бъда полезен на града. Имам ясна визия за развитието му в дългосрочна перспектива.

- Какви проблеми стоят пред общината?

- Ще засегна само тези, които са видими за всички мои съграждани. Става въпрос за обезлюдяването на населените места, трудовата миграция на младите, за трудностите на местния бизнес, за ниските доходи. Не на последно място - намаляващият интерес към туризма. В последните години не бе наложено нито едно културно събитие, което да се превърне в символ на града, не бе открит нито един туристически обект. Защото досегашното ръководство не взе управленско решение с перспектива, с поглед към бъдещето, а се работи на парче.

От срещите ми с жителите в селата разбрах, че в повечето

не е направено

нищо за

инфраструктурата,

озеленяването, чистотата и културата. Затова предвиждам децентрализация вътре в общината - обезпечаване на бюджет за инвестиционни дейности за всяко населено място, като това няма да зависи от политическата принадлежност на кмета. Изборът за какво да бъдат разходвани средствата да се взема от самите живеещи в населеното място.

- Какво от направеното в общината харесвате и какво - не?

- Кандидатирах се за кмет, защото не харесвам накъде върви Сандански. Няма съвременна концепция за градоустройственото развитие. Последната одобрена е от средата на 60-те години на XX век, а последната разработка (която не е одобрена) е от началото на 80-те. Хаотичното развитие и

липсата на

правила

доведоха до

презастрояване

Основна слабост е необезпечаването на пари за поддръжка на реализирани обекти, финансирани със значими средства, включително от ЕС.

Трябва да се изработи нов ОУП, който да зададе посоката, правилата и реда за развитие на общината. Предишното ръководство не си изясни коя е стратегическата цел за развитие - дали е туризмът, леката промишленост, или земеделието. В Сандански 90% от случващото се е благодарение на европроекти, там бе вперен погледът на общинското ръководство. Но така се получава само една измамна опаковка, но без съдържание. Нито един проект не доведе до повишаване на заетостта и по-високи доходи.

- Визията на Сандански днес съвпада ли с вашата?

- Визията ми за любимия град е съвсем различна от това, което се случва. Искам да има работа за младите, достойни доходи, както и повече грижа за възрастните хора. Трябва да възродим нашия град и околните села. Това няма да стане бързо, но имам ясна програма за следващите 4 г. Ще направим много малки по размери неща, но те заедно ще дадат голям ефект.

- С какво ще бъдете по-добър кмет от Кирил Котев?

- Хората искат добро отношение и диалог с кмета, държат на прозрачно, честно и справедливо управление. Точно такова управление, обърнато към хората, гарантирам. Защото в последните 4 г. Сандански се управлява на тъмно, без дългосрочна стратегия, като жителите не участват във вземането на решения, а са поставени пред свършен факт. Хората трябва да изискват много от кмета, а той да е готов на това предизвикателство.

Намери своя кмет