Нова връзка за търновски квартали е първият четирилентов път в града от десетилетия

https://www.24chasa.bg/region/article/7722764 www.24chasa.bg
Отводнителните шахти на новата пътна връзка поемат дъждовна вода до 150 литра на кв. метър.

Следващите улици са „Драган Цончев”, „Народни будители”, „Димитър Благоев” и „Иван Хаджидимитров”

Новата част на улица „Иларион Драгостинов” вече облекчава сериозно организацията на движение към кварталите „Бузлуджа” и „Зона Б” във Велико Търново. Тъй като свързва най-големия жилищен район в града, отсечката е четирилентова. Любопитен факт е, че градски път с подобни габарити в Старата столица не е строен от поне няколко десетилетия назад.

Пътната връзка към кварталите, в които живеят над 30 000 жители, е проектирана и построена във втория кметски мандат на Даниел Панов. Новият инфраструктурен обект е желан отдавна от хората, тъй като съкращава чувствително пътуването и дава още една алтернатива за влизане и излизане от двата квартала. Инвестицията е сериозна, а добрите контакти между Панов и правителството водят до отпускане на необходимите 1,7 милиона лева от републиканския бюджет.

След обилните пролетни дъждове Панов незабавно изисква техническият проект да бъде преработен в частта му за отводняването. Монтирани са шахти с увеличен дебит, които могат да поемат вода дори при валеж от 150 литра на квадратен метър. Определени са и три локации, където са поставени цели групи от отводнителни съоръжения.

Новата част на улица „Иларион Драгостинов” е с енергоспестяващо LED улично осветление, а тротоарите са широки по два метра. Предвидена е и възможност да бъде поставен светофар за пешеходците в района на СУ „Вела Благоева”.

Инвестициите в инфраструктурата в двата квартала продължават с изграждането на още няколко улици – това е не само основен приоритет в управленската програма на Даниел Панов, но и дейност, вече обезпечена с бюджет. Сред тях е ул. „Драган Цончев” в „Зона Б”, където вече е издадено строителното разрешение и са осигурени средства. Финансиране има и за недовършените отсечки в кв. „Бузлуджа” - „Народни будители”, „Димитър Благоев” и „Иван Хаджидимитров”, които ще бъдат свързани с новата част на ул. „Иларион Драгостинов”. Изграждането им ще започне веднага след края на отчуждителните процедури за земята. Оказа се, че при сделките за терените на сградите, извършени в годините преди първия мандат на Панов, са засегнати и трасетата на улиците. Именно поради тази причина, по предложение на Даниел Панов и в пълен синхрон със законодателната уредба бе започната процедура по отчуждаване на земите, за да бъде и юридически възможно построяването на трите улици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",