Стефан Сабрутев: Целият ми живот е минал в Смолян, тук изградих и бизнеса си, имам достатъчно управленски опит

https://www.24chasa.bg/region/article/7722986 www.24chasa.bg

Проблемите в общината са много, хората имат нужда да бъдат чути, казва кандидатът за кмет на Смолян от БСП

- Г-н Сабрутев, вие сте общински съветник вече два мандата, бяхте веднъж кандидат за кмет, какво ви накара сега отново да се включите в надпреварата за Смолян?

- За 8 г. в общинския съвет успях да натрупам достатъчно опит в сферата на местното самоуправление. Кметското място за мен не е самоцел, но истината е, че длъжността дава много повече опции за решения, отколкото на общински съветник в опозиция.

Хората в Смолян ме познават добре, тук е минал целият ми живот, оставил съм следа. В този град създадох семейство и изградих бизнеса си, като тръгнах от нулата. Работил съм и като общ работник, докато се грижих за семейството си – не се срамувам от абсолютно нищо, защото всички тези стъпала и предизвикателства ми дадоха уменията и опита, който имам в момента. Винаги съм се стремял да се развивам и да сбъдвам целите си.

Чувствам се достатъчно подготвен, смятам, че имам сериозен стопански опит (и смятам, че съм единственият, който разполага с такъв), а последните осем години работа като общински съветник ми дадоха достатъчно знания и ясен поглед към нуждите на съгражданите ми и как трябва да се управлява нашата община. Не смятам, че някой от останалите кандидати ме превъзхожда, като тук дори не визирам сегашния управляващ от ГЕРБ, господин Мелемов. Той спешно трябва да бъде отстранен, защото вреди на Смолян.

Знам какво трябваше да се направи за развитието на община Смолян, а не се случи - дали заради управленска немощ, нежелание или просто от инат. През последните две седмици наблюдаваме безобразно предизборно изливане на обществени средства – това е един сигурен знак за паниката и безсилието на сегашната власт и как тя тотално губи почва под краката си. Скоростно се асфалтират улици, директно върху пясък и трева, стартира се строителство без разрешение, без обществени поръчки, без подписване на договори. Извършват се интервенции на въпросните улици без да се вземе предвид, че догодина предстои воден цикъл – ще се копае отново. Тоест, кметът ни излива асфалт на места, на които догодина отново ще се кърти и всичко положено сега ще бъде изхвърлено на бунището. Прави си предизборна кампания с парите на всички жители на общината.

- Какво трябва да се промени?

- За да бъде решен един проблем, първо трябва да се признае, че той съществува. Хората имат нужда да бъдат изслушани – 8 г. в общината ни няма диалог между население и управляващи, а принципът е „гасене на пожари“. Съгражданите ни се вдигат на протест, спират движението или излизат пред общината, с надеждата да бъдат чути и това не са отделни случаи, а примерите в града ни за това са десетки. Единствено тогава кметът или негов заместник напускат комфорта на кабинета и се среща с хората, изслушва и евентуално дават някакво решение.

Ще ви дам пример с ул. „Проф. Асен Василев“ - от 4 г. гражданите протестират с искане да бъдат запълнени дупките. Сега, предизборно и като на пожар са изпратили техника, действа се без обществена поръчка, без избор на изпълнител, без яснота какво точно се прави. Няма кой да обясни на съгражданите ни, че догодина там ще се копае, заради втори воден цикъл.

По време на управлението на кмета Мелемов никога не е имало прозрачност и доказателства за това са многобройните откази на администрацията да предостави всякаква информация по теми, неудобни за кмета. Дори на нас, общинските съветници, които по закон трябва да контролираме кмета се отказва информация. Конкретен пример за това е, че аз заведох дело за достъп до обществена информация и го спечелих. Искането ми беше да получа информация за длъжниците на община Смолян. Не смятам, че това трябва да бъде тайна, напротив! Да разбереш кой дължи какво дължи и какво е финансовото състояние на общината е не просто право, а задължение на всеки общински съветник. Това бе и причината да заведа делото – искам да разбера как върши работата си общинската администрация и какво е състоянието на общината. Естествено, аз съм сигурен, че няма да получа тази информация преди изборите, предполагам, че ще ми бъде предоставена след това, но адекватни действия ще бъдат предприети, когато и да се случи това, защото е в интерес на всички ни. Като общински съветник имам отговорност към избирателите си, а те искат да знаят истината.

- Какви проблеми ви поставят хората при срещите си из общината?

- Един от най-големите проблеми, с които се сблъсках при срещите със своите съграждани, е абсолютната липса на адекватна транспортна схема, както и липсата на достъп до града и до централната му част. Това е в резултат на неработеща транспортна схема. Очевидно имаме нужда от нова и адаптирана за нуждите на населението на общината и броят на жителите и това е един от основните акценти, заложени в предизборната ни платформа. Денонощната аптека и организиране на дентална грижа във всеки час на денонощието също са сред належащите ни нужди.

През изминалата седмица имаше протест на майките в Смолян, но никой от управляващите не събра смелост да се срещне с тях и да ги изслуша. Аз приех поканата им и успях да поговоря и да представя планираните в нашите платформа мерки, с които смятаме да подобрим здравеопазването и грижите към населението и нашите деца. Много от затрудненията, свързани с нашата болница са в правомощията на държавата, но кметът е този, който трябва да брани интересите на гражданите и да поддържа непрекъснат диалог с държавата. Да търси и предлага решения. Имаме проблем с медицинските работници, необходимо е община Смолян да направи всичко възможно, за да се възстанови изнесеното обучение на медицински сестри, което съществуваше само допреди няколко години и създаде ценни медицински кадри, които работят и сега в нашата болница. Нужно е да подпомагаме и млади лекари, които да работят в нашия град и областта с осигурени жилища, стипендии за специализация. Убеден съм, че това е посоката, в която трябва се работи. Имаме проблем, трябва да намерим решение, а не да си заровим главата в пясъка.

- Какво друго предвиждате за общината?

- Да върнем селските наместници – това бе начинът на хората от малките и отдалечени населени места да имат достъп до местната власт. Господин Мелемов ги премахна, а хората отчаяно искат диалог, да чувстват подкрепа. Човек с подобна длъжност е нужен, за да реагира при проблем – в селата има трудноподвижни хора, има моменти, когато те имат нужда от храна или лекарства, някои нямат близки. Има природни бедствия, извънредни ситуации, кметският наместник ще се свърше с общината и ще поиска помощ или реакция. Това е чисто човешко отношение към хората.

Сега, покрай изборите, всички симулират загриженост към хората, уж работят в услуга на обществото – аз, Стефан Сабрутев, твърдя, че не съм спрял да помагам когато и където мога, дори и с личен ресурс. През последните десет години подпомогнах Архиерейското наместничество на града ни, помогнах да се изградят параклисите и църквите в селата Чокманово, Загражден, Кръстова гора, Горно Фатово, Левочево, Бостина, манастирът "Св. Пантелеймон", на джамия в Елховец и други. Винаги съм помагал на читалищата и пенсионерските клубове, защото вярвам, че човек е устроен да помага на тези в нужда. В един нормален град, в нормална европейска държава, общината би трябвало да ангажирана с духовността и културата, но средствата в нашата община изтичат в неизвестни посоки.

- Казвате, че сегашните управляващи не работят по проблемите и нуждите, които има община Смолян, защо според вас е така?

- Краткият отговор е, че екипът, който управлява в момента община Смолян, е некомпетентен. За 8 г. всички видяхме на какво са способни и колко могат, и най-страшното не са дупките по улиците, каналите или транспортните схеми, а това, че условията за живот станаха недостатъчни и на моменти нетърпими... Хората бягат, буквално се евакуират, а общината ни ги губи завинаги и това незабавно трябва да спре!

Ние имаме цялостна концепция за борба с демографската криза по всички направления: икономика, финанси, здравеопазване, социални дейности, административно управление, култура, спорт и младежта. Привличаме и специалисти на местно ниво, така и на национално, ако се наложи и на международно. На база на тази концепция и диалог ще търсим помощ от държавата. Ще е труден и бавен процес, за да спрем да губим хората, но са нужни поне първи стъпки в тази посока. Трябва да се постави основата, за да обърнем тенденцията. Област Смолян е най-бързо обезлюдяваща се за първото тримесечие на 2019 г. Всички изследвания сочат, че населението на нашата област до 2050-та година ще намалее от 120 хил. на 20 хил. жители. Ако не се вземат мерки днес, Смолян е обречен. Ето за това нашият призив е „Промени бъдещето“.

- Какво още предвиждате за общината?

- Най-критично е финансовото положение на община Смолян – сметките са блокирани, водят се дела срещу общината, които най-вероятно ще загуби, има наложени санкции от Министерството на регионалното развитиепо Европейски програми за това, че са проведени обществени поръчки с дискриминационни условия, които възлизат над 680 хил. лева – и безброй скрити подводни камъни на тема „финанси“. Всички жители на община Смолян трябва да знаят действителното състояние. С цифри и факти, а не със изсмукани от пръстите оправдания.

С моят екип гарантираме да продължим да поддържаме добър и сигурен диалог между общината и местния бизнес. Имаме стратегия за създаване на биоземеделие на чисти и екологични местни продукти,създаването на марка „Произведено в Смолян“, както и активна реклама и популяризирането на нашият край като целогодишна туристическа дестинация.

Ще създадем общинска фирма за комунални услуги, почистване и озеленяване, така общината ще може да упражнява контрол върху изпълнението на дейностите. За облика на Смолян, съвместно с местната камара на архитектите и тази на инженерите, иницираме да бъде изграден нов архитектурен код, създаден спрямо спецификата на града, кварталите и селата. Искаме да въведем ред и правила за развитието на общината.

Ще улесним работата на местните фирми и инвеститори, особено на тези, които искат да създават работни места тук, в общината. В същото време ще търсим активно и стратегически инвеститори. Не може да продължаваме с илюзията, че инвеститорите сами ще дойдат. Кметът и общинската администрация трябва да създадат условията за правене на бизнес в града, и трябва активно да търсят и канят фирми и бизнес да работят тук. Ще имаме портфолио от проекти, с които да кандидатства по подходящи европейски програми, за да може по най-ефективен начин да се възползваме от чуждото финансиране, да придадем добавена стойност на града и да подобрим условията за живот на хората. И до сега се усвояваха средства по европрограми, но какъв ефект имаха? Усетиха ли жителите на общината, че тук се похарчиха десетки, дори стотици милиони?

Вече сме направили и първи стъпки в решаването на изключително наболелия проблем с бездомните кучета и обещавам на съгражданите ни трайно и хуманно решение.

- А как ще борите демографската криза, за която сам споменахте, че е основен проблем на общината?

- Няма как да се борим с демографската криза, ако не подкрепим младите родители в отглеждането на здрави и щастливи деца. Предвидили сме възможност за денонощна аптека, безплатни очни, ортопедични и дентални прегледи за всички първокласници в община Смолян, както и безплатна детска кухня.

Поемаме ангажимент за подпомагане на пенсионерските клубове, ще възстановим и изнесеното обучение на медицински сестри в Смолян, както и подпомагането на млади лекари чрез финансова и жилищна подкрепа. Решително заявявам и, че ще работя в посока, Смолян да се превърне в „Национален център на здравето“.

Смятаме да въведем публичен регистър на завършващите средно и висше образование от община Смолян, от който да се ползва местният бизнес и чрез който да се сътрудничи между бизнеса и завършващите. Искаме да бъдем посредник между бизнеса и учащите. Ще бъдат създадени много нови направления, в посока на развитието на културния календар и традициите , както и възраждане на „Орфеевите празници“. Освен с цел да се обогати културният живот на общината, по този начин искаме допълнително да насърчим туризма и да удължим туристическият сезон.

Публичен и достъпен регистър ще бъде създаден и за всички имоти, както и незабавно ще се започне доизграждането на адекватно електронно управление, което да улесни достъпа на гражданите. Това е особено важно, за да се подобри и ускори административното обслужване.

- Такава ли очаквахте да е предизборната кампания?

- По мои сметки предизборното „разливане“ на асфалт по ливадите ще струва около 2–3 милиона лева, които разбира се, няма да бъдат платени сега, а ще бъдат писани на сметката на следващия градоначалник. Това е не само предизборна кампания с общински пари, а може би и последен шанс за източване на общинският бюджет от приближените до настоящият кмет бизнесмени. Не съм убеден, че това е честно, нито че е законно, а още по-малко морално.

Имах възможността да разгледам една гланцирана книжка, издадена от щаба на настоящия кмет като „отчет“ за свършената работа. Вече 8 г. общинските съветници се опитваме да накараме управляващите да представят отчет, но както се казва, по-добре късно отколкото никога. Разбира се, щеше да е добре, ако в същата книжка имаше точна информация, но уви, книжата е пълна с неистини, неточности и откровени лъжи. В допълнение, явно управляващите наистина са харесали нашата управленска платформа и за това са решили да е препишат в същата книжка, след като ние отдавна вече е бяхме представили пред жителите на общината! Това, разбира се, може само да ни ласкае, но в същото време показва пълната им управленска немощ.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет