Радина Банкова: За мен Ловеч е кауза и имам твърдото намерение да се боря за неговото бъдеще!

https://www.24chasa.bg/region/article/7723499 www.24chasa.bg

- Госпожо Банкова, навлизаме в последната седмица от кампанията за местни избори на община Ловеч. Какви са впечатленията ви?

- За съжаление и тази кампания показа, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Повечето ми опоненти са познати лица от политическите партии, които носят отговорност за сегашното незавидно състояние на Общината. Някои от тях дори са минавали през няколко от тях в различните години, търсейки единствено личната си изгода. И същите тези хора се опитаха да поставят под съмнение независимия характер на моята кандидатура. Непрекъснато обясняваха в социалните медии, че щом съм подкрепена от БСП означава, че ще изпълнявам само тяхната управленска програма. Твърдяха, че съм политически проект на част от местния бизнес, който иска да получи чрез мен достъп до финансовите средства на общината. Опитваха се всячески да замесят името ми в какви ли не тайни договорки и конспиративни теории…

Ето защо искам публично да заявя, че ангажирането ми с управлението на общината е плод единствено на желанието ми да променим живота си към по-добро. Видно с просто око е, че по време на целия преход Ловеч и регионът западат. Днес вече е достигнат един предел, отвъд който, ако не бъдат предприети спешни мерки, негативните процеси могат да се превърнат в необратими. С малка група съмишленици отдавна обсъждахме, че в подобна ситуация трябва да се търсят нови хора, нови решения и идеи за преодоляване на натрупалите се проблеми. Така се стигна до идеята за включването ни в настоящите избори, до разработването на управленска платформа и до издигането на моята кандидатура. На един по-късен етап бях подкрепена и официално номинирана от БСП, тъй като в предлаганата от нея програма и тази, която бяхме разработили ние, имаше много допирни точки.

В този смисъл, моята кандидатура не е тясно партийна, а гражданска и аз нямам намерение да разделям хората на партиен принцип. Не съм член на нито една политическа партия, но съм доказала с поведението и работата си, с целия си живот досега, че за мен Ловеч е кауза и имам твърдото намерение да се боря за неговото бъдеще!

- Успяхте ли да обясните всичко това за хората, с които се срещате в рамките на кампанията?

- Да, разбира се. Хората отдавна са се уморили от шумните партийни препирни и политически ежби. Те очакват някой да започне да решава проблемите, а не да се грижи за собствения си джоб и партийните каси. Имах възможност да посетя почти всички малки населени места в общината. Разрухата е пълна – лоши пътища, проблеми с водоснабдяването, липса на елементарна здравна грижа… Дори стоки от първа необходимост трудно достигат до по-възрастните хора, много от които са самотници, тъй като повечето техни близки и роднини работят в чужбина. Лишени от тях, те не могат да общуват и с предците си, тъй като почти всички селски гробища са се превърнали в истински джунгли. Усещането е, че все едно сме преживели опустошителна война! Има натрупани много болка и мъка, много гняв от излъганите надежди и очаквания за промяна…

Когато обаче си искрен и честен с хората, те ти отвръщат със същото. Нямате представа колко зареждащо е когато, въпреки огромните проблеми, видиш насреща си усмивки, когато почувстваш добронамереност и очакване, че нещо най-накрая може да се случи. Нямам намерение да ги подвеждам и съм готова да им се отплатя с много, много работа, с вслушване в техния глас и с оправдаване на тяхното доверие!

- Чувствате ли се подготвена да застанете начело на общината? Все пак това е нещо доста различно от досегашната ви дейност?

- Когато преди 25 години поех семейното ни предприятие, не знаех много неща. Родителите ми за съжаление не бяха до мен , за да ме въведат в работата и да ме подкрепят. Но с упорит труд, постоянство и воля, с изграждането на добър екип и в непрекъснат диалог със специалистите около мен успях не само да го съхраня, но и да го развия. Получих професионалното признание на целия бранш в България, установих много контакти, натрупах и огромен административен опит, тъй като твърде често ми се е налагало да контактувам с различните министерства, да работим по различни програми и проекти, да отстоявам нашите производствени интереси… В този смисъл днес спокойно мога да заявя, че се чувствам един напълно осъществен човек. Човек, който има трезва самопреценка за своите възможности и личностни качества.

Ето защо се чувствам напълно готова да приема следващото ново предизвикателство в живота си – да ръководя община Ловеч. И то така, че не само да не разочаровам съгражданите си, но и да им върна изгубените надежди! Може би ми на този етап ми липсва все още достатъчно политически опит, но съм доказала, че бързо се уча и партийната ми необвързаност ще ми е от огромна полза, тъй като няма как да ме пришият към обичайните политически схеми и игрички.

Местното самоуправление действително е огромна отговорност, тъй като в него представляваш интересите на цялата общност, а не на отделна партия. Трябва да балансираш добре, да търсиш работещи решения, да формираш политики, да управляваш наличния малък финансов ресурс по най-ефективния начин, да изграждаш екипи, да откриваш работещи решения за на пръв поглед неразрешими проблеми… Разполагам със силите и с качествата да го правя.

Съвсем скоро, тъй като виждам в съгражданите си волята за промяна, всички ще имат възможност да се уверят, че този път са направили верния избор!

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет