Петима, които искат София: как я виждат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/7723537 www.24chasa.bg
СНИМКА: СТОПКАДЪР BTV

Йорданка Фандъкова пътува по новото трасе на тролей 7,

Мая Манолова се движи с метрото, Борислав Игнатов - с колело, Борис Бонев има карта за целия транспорт, Джамбазки знае наизуст всички номера на превозните средства в столицата

Йорданка Фандъкова понякога се качва на тролей №7 по най-новото му трасе, за да стигне от дома си в “Манастирски ливади” до “Московска”. Мая Манолова, която живее в кооперация в “Хладилника”, близо до голям столичен мол, признава, че метрото е най-удобният транспорт, но често ползва и такси.

Арх. Борислав Игнатов предпочита да кара колело от апартамента си в “Дружба 2”, Ангел Джамбазки може да назове всички линии до кварталите, а Борис Бонев има годишна карта за цялата градска мрежа и я ползва редовно. Той пък живее в наследствена къща в “Лозенец”, строена от прадядо му преди близо век.

Това разкриха водещите според социологическите проучвания кандидати за кмет на София в дебата си по bTV. В него за първи път един срещу друг се изправиха освен Фандъкова (ГЕРБ и СДС), Манолова (независима, подкрепена от БСП), Игнатов (“Демократична България”), Джамбазки (ВМРО) и гражданският кандидат Бонев.

Само Джамбазки не отвори за тв камерите дома си, но го описа - 47 квадрата в “Овча купел”.

По време на дебата Фандъкова заложи на опита, Манолова - на промяната, Игнатов - на професионалните си качества като архитект, Бонев - на младостта и активността, а Джамбазки - на премахването на циганските гета.

Първият проблем, който петимата обсъдиха, бе трафикът.

Манолова вижда решението на задръстванията в изграждането на градските рингове и строителството на паркинги, като средствата за тях се осигуряват от приходите от синя и зелена зона, които постъпват в Центъра за градска мобилност.

“Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт - това е изключително важна задача. Разбира се, довършването на околовръстния път и изграждане на вътрешните рингове - освен “Тодор Каблешков”, “Филип Кутев”, пробивите на “Пенчо Славейков” и “Данаил Николаев” и връзките със северните територии”, каза Фандъкова.

Игнатов не се съгласи с Манолова и Фандъкова. Проблемът можело да се реши с регулация на светофарите и пускането на зелени коридори.

“Всеки ден в София се регистрират по 500 нови коли. Зелени светофари няма да решат проблема с трафика, ако липсват ринговите булеварди. Най-важната мярка - бърз и редовен градски транспорт по обособени трасета”, каза Бонев.

След това петимата отговориха как ще се справят със замърсяването на въздуха и дали ще спират от движение колите без катализатор.

Чистотата на въздуха е най-важната тема. До края на годината ще е готова общинската система за мониторинг на въздуха с 22 сензорни станции и мобилно приложение, което ще информира софиянци в реално време. Другата мярка е по-добър, бърз и удобен градски транспорт. Подменяме уредите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво”, заяви Фандъкова.

Бонев пък посочи, че газанализаторите, купени от общината за КАТ, не работят и не се ползват.

“Има квартали като “Красна поляна” и “Факултета”, в които се горят нерегламентирани материали в незаконни цигански постройки. Те трябва да бъдат премахнати”, смята Джамбазки.

Йорданка Фандъкова репликира Мая Манолова за твърдението ѝ, че общината нямала система за мониторинг на въздуха. “Това е поредното ваше твърдение по време на кампанията, което показва, че не познавате работата на европейските програми”, каза кметът.

По темата за пътищата и ремонтите в столицата.

Йорданка Фандъкова напомни, че е единственият кмет, който е налагал толкова много санкции. Тя предвижда структурна промяна в работата на общината - целият процес от проектирането до строителството да е на едно място и да се отнема лицензът на фирмите, които не изпълняват задълженията си.

Мая Манолова допълни, че трябва да се прекратяват договорите на тези, които не се изпълняват в срок и качествено.

Отново между първата и втората имаше дебат на тема "Граф Игнатиев", където според Манолова е спечелена поръчка с нереално кратки срокове, които после се удължават.

“Това са внушения. Всички договори на Столичната община са публични и могат да бъдат видени на сайта, може да се видят там и наложените санкции. Изпълнението на един проект не е толкова лесна работа”, отгворои ѝ Фандъкова

Друга тема от кампанията бе презастрояването в квартал “Младост”.

Йорданка Фандъкова обясни, че има работна група в общината, която разглежда над 30 имота в "Младост".

Борис Бонев напомни, че Игнатов отпреди 2 години смятал, че градът трябва да се развива във височина и да се уплътнява, а сега е против небостъргачите.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят