Избягалият затворник от Смолян прескочил оградата и хванал такси до Пловдив (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723984 www.24chasa.bg
Мартин Пенчев Шахънски СНИМКА: МВР

18-годишният Мартин Пенчев Шахънски се измъкнал от затворническото общежитие от открит тип край Смолян през мрежа в банята. След това е прескочил бетонната ограда с мрежа над нея. Повикал такси и офейкал за родното си село Калояново, Пловдивско. Мартин избягал вчера след полунощ. Бягството е установено от охраната около 6.30 сутринта.

Днес сутринта той бе заловен на излизане от родния си дом в Калояново.

Той е изтърпявал присъда за кражба от 2 години и 9 месеца над Смолян.

"Веднага започнахме издирване, беше обявен за общодържавно издирване. В издирвателните действия се включиха служители на ОД на МВР - Смолян, на "Национална полиция" и ОД на МВР - Пловдив. Шахънски е заловен около 9 часа тази сутрин, при опит да избяга от жилището. Домът му се следи от вчера. Не е оказал съпротива, предстои да бъде приведен в Затворническото общежитие в Смолян", каза директорът на смолянската полиция Николай Димов.

"Има образувано досъдебно производство от вчера. Предстоят процесуално-следствени действия, за да се установят всички факти и обстоятелство по бягството му, разпит на всички, които са били на смяна от служителите на охраната, както и разпит на лишените от свобода, които са контактували с него. За да се установи дали има съпричастност на други лица и с мотивите за бягството. Предстои евентуално да се назначат технически експертизи на записите на охранителните камери. Ще се постараем всичко това да е в рамките на бързото производство", каза зам. окържния прокурор в Смолян Недко Симов.

В дома на Шахънски по време на задържането е имало и негови близки. 18-годишният Мартин излежава присъда от 2 г. и 9 месеца за кражба. Това е шестата му присъда за кражби и грабежи, като 5 присъди е имало само през 2018 г. Първата му присъда групира наказания от 5 кражби и става ефективна с втората присъда, която излежава в Затворническото общежитие от открит тип над Смолян. Веднага е направена проверка на място от ГД "Изпълнение на наказанията", във връзка с дейността на служителите, които са били на смяна, каза прокурор Симов. Прокуратурата работи по различни версии за мотивите за бягството и способите с които е осъществено, каза прокурорът. "Мотивите за бягството изхождат от самият извършител. От него самият трябва да разберем какви са те", каза Симов. Той отбеляза, че затворническото общежитие е от открит тип, което предполага по-лек режим на изтърпяване на наказание.