Медиана: В Пазарджик вероятно балотажът ще е Тодор Попов - инж. Иван Панайотов

https://www.24chasa.bg/region/article/7724756 www.24chasa.bg
Графики: Агенция "Медиана"

Медиана: В Пазарджик най-вероятно балотажът ще е Тодор Попов - инж. Иван Панайотов

Основният претендент на кметските избори в Пазарджик е настоящият кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов, най-вероятно той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Иван Панайотов, показват данни от проучване на Медиана, проведено 4 дни преди изборите.

Кметската надпревара в общината ще се реши на балотажа на 3-ти ноември. В община Пазарджик доминират настроенията за промяна и смяна на настоящия кмет. Те обаче, не се консолидират около един алтернативен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на Тодор Попов, се вижда от данните.

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния от партията им кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона. Симпатизантите на ГЕРБ обаче, към момента, са по-слабо консолидирани около кандидатурата на партията им. Резултатът от кметските избори, в крайна сметка, ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели, коментират социолозите от "Медиана".

В общинския съвет на община Пазарджик, вероятно, ще бъдат представени седем или осем политически формации. Той ще бъде доминиран от ГЕРБ, но без възможност да постигнат самостоятелно мнозинство в местния парламент.

Избирателната активност в община Пазарджик се очертава като значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно пред урните ще застават около 40% от избирателите с право на глас, показват данните от проучването.

Проучването е проведено от агенция "Медиана" от 17 до 22 октомври 2019 г. и е представително за община Пазарджик. Анкетирани са 462 жители на община Пазарджик над 18 г. Методът е „Facе-to-face” интервюта по домовете на респондентите. Извадката е двустепенна гнездова. Изследването е реализирано със собствени средства. 

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет