Нова книга разказва историята на търновските кметове

https://www.24chasa.bg/region/article/7725684 www.24chasa.bg
Бивши кметове и наследници на управленци от миналото си направиха обща снимка с Даниел Панов и авторката Тодорка Недева СНИМКА: Дима Максимова

Авторът Тодорка Недева: Доброто отношение на Даниел Панов ме мобилизира да напиша тези текстове

Първа по рода си история на личностите, управлявали Велико Търново и общината от Освобождението до наши дни, бе отпечатана с голямо лично дарение от Даниел Панов. Автор на изследването „Търновските кметове 1877-2019“ е историкът Тодорка Недева, а с издаването се ангажира Нейко Генчев и издателство "Фабер". Сред най-дейните инициатори книгата да стане факт е досегашният кмет и кандидат за нов мандат Даниел Панов.

Изданието бе представено в емблематичната за българската държавност сграда на музей "Възраждане и Учредително събрание". Събитието събра наследници на кметовете на старата столица Димитър Раев, Ганчо Пеев, Иван Вителов, Владимир Даскалов, Драгни Драгнев, арх.Теофил Теофилов, Станчо Друмев, Евстати Мартинов, Иван Димитров. Те не скриха вълнението си от сътворяването на такъв тип историческа книга. В залата на бившия Конак бяха и Иван Чолаков, Емануил Серафимов, Веселин Георгиев и Георги Стефанов, управлявали града в по-близкото минало.

Залата на Учредителното събрание се изпълни с общественици, историци, кметове от близкото минало и потомци.
Залата на Учредителното събрание се изпълни с общественици, историци, кметове от близкото минало и потомци. СНИМКА: Дима Максимова

"Приемствеността е сред най-важните фактори, за да върви един град напред. Това личи и от страниците на чудесната нова книга. Всеки от кметовете е дал много от себе си и има своята роля днес Велико Търново да се развива и да е това, което е. Приемствеността трябва да бъде запазена и занапред“, коментира Панов. Той благодари на Тодорка Недева, че по много четивен и приятен начин е описала толкова сериозна част от историята на старата столица.

"Тази книга трябва да е в библиотеката на всички, които милеят за Велико Търново. Вярвам, че това е началото на поредица издания за историята на историческата и духовна столица. Книгата е голямото богатство и поредното доказателство, че Търново е велик град", каза на представянето уважаваният историк проф. Петко Петков.

"Хората, които заемат ролята на кмет на най-българския град, макар и много различни, са обединени от една кауза – Велико Търново", подчерта Тодорка Недева.-Много съм благодарна от отношението на Даниел Панов, което провокира в мен желанието да напиша тази книга", коментира авторката.

Тя разказа, че голямо предизвикателство били сроковете за предаване на текста, защото се случвали много интересни неща в града, които искала да включи. Такава новина била проби на електрически автобус до кв. „Варуша“. „Нямаше как да не добавя и тази информация. Бях много изненадана, защото темата за транспорт до този квартал датира още от началото на миналия век. Първите файтонджии категорично са отказвали, дори срещу жълтици, да превозват търновци до непристъпните сокаци. Сега това е на път да се случи", изтъкна Тодорка Недева.

Издателят Нейко Генчев обобщи, че книгата представя историята на най-българския град, през личните истории на кметовете, които са го управлявали през годините. „Всички постъпления от това издание ще бъдат използвани за специална експозиция за кметовете, която ще бъде подредена в Регионалния исторически музей“, завърши Генчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!