Дъщерята на поетесата Станка Пенчева дари 540 книги на родния й Сливен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7730504 www.24chasa.bg
С вълнуваща творческа вечер под надслов “Станка Пенчева - сливенка докрай” в родния град Сливен отбелязаха 90 години от рождението на поетесата.

Повечето от тях са с автографи и посвещения от най-известните български автори

Дъщерята на починалата през 2014 г. поетеса Станка Пенчева Радина Цачева дари на областната библиотека “Сава Доброплодни” в родния ѝ Сливен 540 тома книги от личната библиотека на майка си. Тя обяви това преди началото на творческата вечер “Станка Пенчева - сливенка докрай”, посветена на 90-годишнината от рождението на поетесата.

Дарението включва книги с автографи и посвещения на едни от най-известните български автори, между които: Константин Константинов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Радой Ралин, Любен Дилов, Найден Вълчев, Марко Ганчев, Атанас Наковски, Иван Николов, Серафим Северняк, Андрей Германов, Никола Фурнаджиев, Георги Марков, Вера Мутафчиева, Вътьо Раковски, Христо Радевски, Йордан Радичков, Петър Увалиев, Валентина Радинска, Павел Матев, Лиляна Стефанова, Фани Попова-Мутафова, Йордан Янков, Виктор Пасков, Екатерина Йосифова, Надя Кехлибарева, Надежда Захариева, Васил Цонев и други.

Сред дарените томове са и книгите на всички руски автори, издадени на български език в превод на Станка Пенчева. Голяма част от тези издания също са с автографи. Особено ценни за фонда на библиотеката са и антологии с произведения на български автори, издадени в чужбина, в които са поместени и стихове на поетесата. Част от тези издания са библиографска рядкост и не са притежания на никото една библиотека в страната. Много ценни са и всички първи издания на Станка Пенчева. Всички книги от дарението ще бъдат обособени в специален фонд “Библиотека “Станка Пенчева”.

С вълнуваща творческа вечер под надслов “Станка Пенчева - сливенка докрай” в родния ѝ град Сливен отбелязаха 90 години от рождението на поетесата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата