В Стара Загора махат предизборни материали след жалба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7731479 www.24chasa.bg
Председателят на общинската избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова съобщи за една основателна жалба до момента, подадена при тях.

В село Братя Кунчеви кандидатите за кмет са шестима

"Според жалба, подадена в общинската избирателна комисия в Стара Загора, на 9 места в града има предизборни материали, включително и билбордове, които са на по-малко от 50 метра до местата, в които има избирателни секции. Това е забранено по закон. Жалбата е основателна и сме се обърнали към общината, която трябва да премахне тези агитационни материали". Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Теодора Крумова. Тя допълни, че са получили и жалба от едно от селата, че досегашният кмет стоял близо до изборната секция. "Това не е нарушение, тъй като той е длъжностно лице. Още повече, че човекът не е кандидат на сегашните избори, защото в това село жителите са под 350 и в него не се провеждат избори за кмет", обясни Крумова.

Първи с гласуването в община Стара Загора днес приключи подвижната секция, която до 13,30 часа посети всичките 15 души с право на глас, които бяха заявили предварително, че искат да гласуват в тази секция, защото по здравословни причини не са в състояния да стигнат до избирателните си секции. 13 от тях са от Стара Загора и двама - от близкото село Змейово.

Кандидатът за трети пореден мандат и досегашен кмет на Стара Загора Живко Тодоров /ГЕРБ/ гласува в 9,15 часа днес и каза, че отива на разходка в парк Аязмото.
Кандидатът за трети пореден мандат и досегашен кмет на Стара Загора Живко Тодоров /ГЕРБ/ гласува в 9,15 часа днес и каза, че отива на разходка в парк Аязмото. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В общината се гласува в общо 208 избирателни секции, включително и в секции в затвора, ареста, областната болница и онкодиспансера. В тях са ангажирани 1772 човека.

Кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков дойде да гласува заедно със съпругата си Жулиета и 4-месечната си внучка Карина.
Кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков дойде да гласува заедно със съпругата си Жулиета и 4-месечната си внучка Карина. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В община Стара Загора 17 от общо 51 села избират днес своя кмет. Най-много кандидати - шестима, има в село Братя Кунчеви. Кандидатите за кмет на село Загоре са 5.

"Гласувах за благодатно проспериращи град и община", каза старозагорският митрополит Киприан, след като гласува днес на местните избори в 80-а избирателна секция в СУ "Максим Горки" в Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Кандидатите за общински съветници са 549, те са разпределени в 16 листи. По различни причини 4 от тях бяха предварително заличени от списъците на кандидатите.

А кандидатите за кмет на общината са общо 9 човека. 

Към 12,30 часа избирателната активност в община Стара Загора беше 19,68 процента, което означава, че бяха гласували 27 405 човека при общо 139 249 души с право на глас според избирателните списъци.

Тази активност се оказва най-ниска за цялата област Стара Загора. Към 12,30 часа по традиция най-чевръсти бяха в малката община Опан - активност 43,22 на сто. В останалите общини на област Стара Загора към 12,30 часа картината на активността бе следната:

Казанлък - 24,.05 процента

Чирпан - 28,46 процента

Раднево - 31,06 процента

Братя Даскалови - 34,85 процента

Гълъбово - 34,89 процента

Павел баня - 36,01 процента

Мъглиж - 27,67 процента

Гурково - 30,38 процента

Николаево - 36,50 процента

Очакванията са в последните часове на изборния ден, който продължава до 20 часа, гласоподавателите да се активизират.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",