Шестима кметове на общини в област Шумен са избрани на първи тур

https://www.24chasa.bg/region/article/7734004 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Шестима от досегашните кметове на общини в област Шумен са избрани на първи тур. Сред тях са трима от кандидатите на ДПС и двама на ГЕРБ, според 100 процента обработени протоколи от съответните общински избирателни комисии, качени в съответните интернет страници.

За кандидата на ГЕРБ за кмет на община Смядово Иванка Петрова са гласували 81,77 процента от упражнилите си правото на вот. Нейните опоненти - Стоян Шайков от "БСП за България" и Биляна Маринова от "Воля" са получили съответно 11,42 и 3,52 на сто от гласовете на избирателите. Това сочат данните от обработени от Общинската избирателна комисия 100 процента от протоколите в избирателни секции. Според данните, листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ в Смядово е получила 68,19 процента изборна подкрепа, на "БСП за България" - близо 15 процента, а на ДПС - 7,9 процента.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Никола Козлево Ешреф Реджеб също печели изборите на първи тур. Той събира 62,33 процента от вота, или 2497 гласа, според данните на Общинската избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи от избирателните секции. Втори с 1340 гласа, или 33,45 процента остава кандидатът на ДПС Недрет Джелил. В изборите за Общински съвет първи са ГЕРБ с 57,74 процента, следвани от ДПС с 34,13 процента и "БСП за България" с 8,13 процента.

За кандидата на ДПС за кмет на община Венец Нехрибан Ахмедова са гласували 2 840 души, или 67,52 процента от упражнилите правото си на вот, според данните на Общинската избирателна комисия при обработени протоколи от всички избирателните секции. За кандидатите за кмет на общината Динчер Юсуф от ГЕРБ и Сали Карамахмуд от "БСП за България" са гласували съответно 20,64 процента и 10,18 процента от избирателите. Листата с кандидати за общински съветници на ДПС във Венец е подкрепена от 71,07 процента от избирателите, на ГЕРБ - от 16.57 процента, а на "БСП за България" - от 12,36 на сто от гласувалите.

Кандидатът на ДПС за кмет на община Върбица Мердин Байрям печели вота с 64,78 процента, или с 3586 гласа. Опонентът й Реджеб Алиев, издигнат от инициативен комитет, събира 34.43 процента изборна подкрепа, или 1906 от гласовете на избирателите в общината. Листата с кандидати за общински съветници на ДПС във Върбица е получила над 70 процента изборна подкрепа, на ГЕРБ - 15, 68 процента, на "БСП за България" - близо осем процента.

Изборите за кмет на община Хитрино печели и Нуридин Басри от местната коалиция ДОСТ (ПП ДОСТ, ПП БЗНС), получил 60,94 процента от вота на избирателите, според всичките обработени протоколи от Общинската избирателна комисия. За дългогодишния кмет и бивш областен лидер на ДПС са гласували 2 503 души, а за кандидата на
Движението за права и свободи Билгин Бакиев - 1 451 избиратели, или 35,33 на сто от упражнилите правото си на вот. За кандидатите за общински съветници от местната коалиция ДОСТ (ПП ДОСТ, ПП БЗНС) са гласували 59, 47 на сто от избирателите в общината, а за ДПС - 34, 73 на сто.

Изборите за кмет на община Каолиново отново печели кандидатът на ДПС Нида Ахмедов, получил подкрепата на 4188 избиратели, или 59,81 процента от упражнилите правото си на вот. Кандидатът на ГЕРБ Назми Халид е получил подкрепата на 35,83 на сто от избирателите в общината, според окончателните данни за местните избори на ОИК.
В общините Велики Преслав, Нови пазар и Каспичан се очакват балотажи, както и в най-голямата в областта - Шумен, според окончателните данни на съответните общински избирателни комисии за местните избори. Както БТА съобщи, кандидатите за кмет на Шумен Любомир Христов от ГЕРБ и Венцислав Венков от "БСП за България" са получили съответно 32,35 и 22,02 на сто от гласовете на избирателите в общината.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански