Пенчо Милков, кандидат за кмет от БСП: В Русе е нужна промяна и това се усеща с всяка глътка въздух

https://www.24chasa.bg/region/article/7738331 www.24chasa.bg
Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е право в Русенския Университет “Ангел Кънчев”. Носител на награда “Русе” за наука като отличник на Юридическия факултет. Доктор по гражданско право. Магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г. С .Раковски”. Два пъти е избиран за общински съветник в Русе - през 2011 и 2015 г. Депутат в 44-ото НС. Женен, с три деца.

Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България, ще бъдат засадени нови дървета в общината

- Г-н Милков, основният проблем на Русе от години е мръсният въздух. Тази тема бе много експлоатирана и в кампанията, но кажете вие лично какво ще направите, ако станете кмет?

- Ще се противопоставя с всички законови средства на фирмите замърсители, печелещи за сметка на въздуха и здравето на русенци. Няма да дам разрешение на производство, което замърсява. Ще бъда неотстъпчив. Замърсяващите заводи трябва да бъдат спирани до въвеждането на чисти технологии. Правото позволява в този случай на работниците да се заплаща за престой, а не да бъдат уволнявани. Категорично не бива да се допуска повече чувството, че русенци не са защитени.

Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България. Ще бъдат засадени нови дървета в цялата община. Ще бъдат изградени

нови паркове

върху общински

терени

в крайните квартали, където сега няма място за разходки, отдих и детски игри в спокойна среда.

Редовното миене на улиците и площадите също е ефективна мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

- На второ място сред проблемите на града поставяте демографския проблем. Вие със съпругата ви имате три деца. Какво обаче ще направите, за да убедите хората, че трябва да гледат децата си в Русе?

- Населението на община Русе трайно и рязко намалява. Това е нетърпима тенденция. Затова общината ще подпомага семействата в родителството с всички правни способи и налични бюджетни средства - отпадане на такси в детските градини и ясли, безплатен транспорт, предоставяне на безплатни услуги в общината, а при правна възможност - диференциране на местни данъци и такси с цел подпомагане на семейства с повече от едно дете.

Ще работя за връщането на русенци и за привличането на специалисти и семействата им от други градове и държави. Искам Русе да стане отново жизнен и гостоприемен град.

- Но за това е нужен и добър стандарт на живот. Вие какво предлагате за подобряване живота на хората?

- В момента ситуацията е обидна и жалка - средната заплата тук е с повече от 200 лева по-ниска от средната за България и с близо 700 лв. лева по-ниска от тази в София. Трудът и талантът на русенци заслужават много повече. Бизнесът не трябва да се притеснява от администрацията. А градът ни трябва да се отвори към новите технологии, които променят духа, облика и дават работа на младите.

За всички важни решения, засягащи икономическото развитие на града, първо ще търсим идеите и потенциала на местните предприемачи.

Ще подпомагаме стартиращите компании в Русе, както и създаването на ефективен технологичен парк - споделени работни места, среда за срещи. Целта е да се съберат на едно място креативните личности, защото техните успехи ще са успехи и за Русе. Ще намерим правни и финансови възможности за подпомагане на микросемейните търговски дружества.

Русе ще бъде активен и в създаването на способности сам да изпълнява много от необходимите си комунални дейности. Ще се търсят и наемат работници и специалисти, ще бъде закупувана необходимата техника.

- Защо русенци да изберат вас за кмет?

- Нуждата от промяна е не просто видима, тя се усеща с всяка глътка русенски въздух. Време е за категорични действия. Бъдещият кмет на Русе трябва да бъде енергичен, компетентен и неотстъпчив в решаването на важните за русенци теми.

С подкрепата на моите съграждани и с общи усилия съм убеден, че след 4 г. ще бъдем северната столица на България. Русе е бил модел за европейски град още през Възраждането. Нашата кауза е да го възродим днес като град на свободни хора, които сбъдват идеите си и градят семействата си тук. Нека надмогнем партийните ежби и да осъзнаем силата си на граждани. Защото обичаме Русе!

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и