Венцислав Венков, кандидат за кмет на Шумен: Да предложим на децата много спорт и изкуства вместо телефони

https://www.24chasa.bg/region/article/7738420 www.24chasa.bg
Венцислав Венков е кандидат за кмет на община Шумен, безпартиен, издигнат и подкрепен от БСП. Бил е дълги години журналист в “24 часа”, областен управител, последните години е изпълнителен директор на Българско-турската търговска камара. Семеен, с две деца.

Водата трябва да остане основен приоритет на всички в новия общински съвет

- Г-н Венков, имате идея да вземете телефоните от ръцете на децата - не е ли много крайна?

- В многото ми срещи с родители, с баби и дядовци се сблъскахме с този проблем. Разбира се, никой няма да вземе електронните устройства от децата. Хората обаче споделят, че са притеснени от факта, че купуват телефон на децата си, за да имат връзка с тях през деня, а те невинаги използват устройствата по предназначение, прекарват с тях прекомерно много време, отдалечават се от истинската книга и реалния живот. Много родители оприличават телефоните и таблетите на наркотик, който прави децата зависими.

- Какво предлагате?

- Пак казвам - нямаме намерение да им вземем телефоните, а и не е възможно. Но смятаме да предложим много повече възможности за масов спорт като алтернатива. Това може да стане, като

общинският

бюджет

дофинансира

детските и

юношеските

спортни

формации,

за да могат да ползват залите в Шумен. Някои от тях имат нужда от сериозен ремонт. През миналата година в Шумен беше построена “Арена Шумен”, но до момента тя остава недостъпна за децата и за повечето отбори заради високите наеми. Поне представителните ни отбори трябва да тренират там, за да облекчат графика на останалите зали. Не е нормално през седмицата те да са пълни от ранна утрин до късна вечер, а в събота и неделя да са затворени под предлог, че няма персонал.

Другата възможност за децата са школите по изкуства, клубовете по народни танци, лагерите и др. В Шумен има прекрасен скаутски лагер, през лятото идват гости от целия свят. Защо не помогнем той да стане целогодишен? Вместо това досегашната общинска администрация му обяви война, стигнаха дори до съд и то на чисто лична, политическа основа. Срамно е.

- Ще трябва да привлечете и учители за партньори в тази кампания.

- Без тях няма как да стане. Много често се натъквам на срамния факт, че децата познават по-добре европейските столици вместо старите български столици. А те са близо до Шумен - Плиска, Велики Преслав, резерватът Мадара и Мадарският конник. След 2 г. ще честваме 1340 г. от създаването на държавата ни. Това може да се превърне в кауза за опознаване на историята. Защо общината не финансира безплатни екскурзии до тези места, да включим партньори от специалността “История” на Шуменския университет? Това е нужно и постижимо.

- Какво е решението ви по проблема с водата на Шумен?

- Тежък проблем. За съжаление, държавата не направи нищо за последните години. Обещаваха ни пречиствателна станция за питейни води, ремонти на водопровода, но единственото, което се случи, е постоянното увеличаване на цената на водата. В резултат - шуменци пият най-скъпата вода в страната, но за сметка на това най-мръсната. За 4 г. от 2,60 лв. цената стигна 3,40 лв. за кубик. Въпреки това дружеството ВиК е в тежко финансово състояние, със запорирани сметки. Успокоителният тон на ръководството му тези дни има предизборен характер и не ни успокоява. Затова настояваме през мандата

да не се

увеличава цената

на водата

Още през декември новоизбраният кмет и съветниците да поканим на сесия и да изслушаме министъра на регионалното развитие като принципал, областния управител като председател на Асоциацията по ВиК, управителя на дружеството, за да чуем какво е бъдещето на сектора и каква ще бъде ролята на държавата в този процес. Водата няма цвят!

- Каква е оценката ви за изтичащата предизборна кампания?

- Разбира се, имаше много смислени и добри идеи и ако аз бъда избран за кмет, ще се срещна с авторите им, за да търсим възможности за тяхната реализация. Независимо дали те са били кандидати за кметове, за съветници, без значение от кои партии са били. Имаше и много популизъм, някои от нещата граничеха с фантастиката, други бяха откровени лъжи. Но смятам, че хората са мъдри и могат да отсеят. В неделя ще имат възможността да го докажат за пореден път.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет