Онкоболни останаха без асансьор в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/7739167 www.24chasa.bg

Повече от месец асансьорът за пациенти в Комплексния онкологичен център в Русе не работи. Така трудноподвижни пациенти са принудени да изкачват стълби, което често е сериозно изпитание - писа ни наш зрител, а ето и проверката.

Заради заболяването си Небайдин се придвижва с инвалидна количка. Налага му се често да идва за изследвания в Комплексния онкологичен център в Русе. Повече от месец обаче асансьорът, с който трябва да се придвижи до лабораторията, не работи, разказва bTV. 

„Като се качвам с този асансьор, и директно влизам при доктора в кабинета. Не е после да дойдат оттатък да ми вземат кръв. Туй е проблемът”, казва Небайдин.

Лекари и лаборанти ходят при пациентите. Преглеждат ги и им вземат кръв на място. А болните си искат асансьора, защото е непосилно за тях да обикалят триетажната сграда.

От Онкологичния център обясниха, че са направили всичко възможно проблемът да бъде решен.

„Имахме уверението, че двигателят ще се направи по-бързо, тъй като той е изгорял, тук не става въпрос за електроника. 18 киловата двигател сигурно не се навива лесно…но малко се забавиха”, обясни д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе.

По думите му стълбите могат да се ползват от хората, които са си подвижни.

Има и резервен вариант за достъп на трудноподвижните болни до етажите - асансьор в старата част на сградата. Но за да се стигне до лекарските кабинети, трябва да се мине през кухнята на едно от отделенията.

„Тези, които не могат да се качат по стълбите, могат да ползват този асансьор. Вярно е, че се нарушава в известна степен режима за кръстосване на потоците, но сега ситуацията е извънредна”, отбелязва още д-р Камен Кожухаров.

След проверката ни на място, от лечебното заведение съобщиха, че двигателят за асансьора е готов и ще бъде монтиран.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12