Откриват нова социална услуга в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/7740136 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От 11 ноември започва приемът на заявления от потенциални потребители на здравни и социални услуги, които ще се предоставят от 1 януари 2020 г. по проекта „Подкрепа в дома“ - съобщи д-р Емилия Баева – временно изпълняваща длъжността кмет на община Добрич.

Проектът е за патронажна грижа и е интегриран, защото включва социални и здравни услуги. По отношение на социалните услуги „Подкрепа в дома“ отговаря на политиката на социалното министерство, а методологията за здравната грижа е разработена от Мивистерството на здравеопазването - уточни д-р Баева.

Финансирането на проекта е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Стойността на проекта е 390 045 лв., като 85% от средствата са по линия на Европейския социален фонд, а 15% са национално финансиране.

Ще бъдат обхванати 158 възрастни на над 65 г. с невъзможност да се грижат за себе си и хора с увреждания. Социалните и здравни грижи ще се предоставят в домашни условия, всекидневно по 2 часа в продължение на 18 месеца от началото на 2020 г. От тях могат да се възползват хора претърпели операции, които се нуждаят от допълнителни грижи, хора с хронични заболявания и др.

Предстои и подбор на персонал, който да предоставя социалните и здравните грижи, каза ръководителят на проекта Златина Георгиева.. Предвижда се да бъдат назначени 4 медицински сестри, 1 рехабилитатор, 1 психолог, 20 санитари и 1 социален работник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване