Денчо Бояджиев, кандидат за кмет на БСП: Разград трябва да върне позициите си на значим център в Североизтока

https://www.24chasa.bg/region/article/7740166 www.24chasa.bg
Денчо Бояджиев е юрист. 3 мандата кмет на Разград до 2015 г. Народен представител от ВНС и в настоящия парламент.

- Г-н Бояджиев, преди 4 г. изгубихте изборната надпревара с настоящия кмет на Разград Валентин Василев. Сега ви предстои балотаж пак с него. Какво е за вас предстоящият двубой - реванш или последна битка?

- Нито едното, нито другото. Приемам всичко спокойно. Такава бе и кампанията ми досега - позитивна, без лични нападки и “очерняне” на опонентите. Спокойни разговори с жителите на моя град, за да изслушам техните проблеми и предложения. Разград не е София. Тук всички се познаваме. През трите мандата, в които бях кмет, не съм си позволил да деля хората на “свои” и на “чужди”. За мене са без значение тяхната политическа, етническа или верска принадлежност. Защото всички сме разградчани - живеем заедно, заедно се трудим и заедно отглеждаме децата и внуците си. Моите съграждани приемаха това за нормално и бяха неприятно изненадани от последните 4 г. Делението и противопоставянето на хората, гласното и негласното преследване на тези, които не са “наши” - на всичко това трябва да се сложи край. Защото е токсично за местната общност и пречи на нейното развитие.

- Как ви изглежда общината след 4 г. и как оценявате този период?

- Напуснах кметското място, оставяйки общината в много добра финансова кондиция - с 2 млн. лв. бюджетен излишък, плюс 20 млн. лв. от два спечелени проекта. Още 10 проекта с европейско финансиране бяха подготвени идейно, но нямам представа дали изобщо е работено по тях. Как ми изглежда Разград след 4 г.? Занемарен! Бурени, превърнали се в джунгли и змиярници; глутници скитащи кучета; неподдържани съоръжения и детски площадки; полутъмни улици. Да не говорим за селата. Душата ме боли, но няма да коментирам досегашния кмет и неговия екип. Защото преди 4 г. за него гласуваха моите съграждани и аз уважавам техния вот. Но разбирам защо днес са толкова гневни.

През цялата си история Разград е имал добрия късмет неговите кметове да бъдат добри стопани. Какво да се прави - толкова може човекът. За да съм обективен, трябва да призная, че аз също сгреших в преценката си за него. Мислех си - млад човек, но има опит като депутат и областен управител. Все ще се справи.

Не очаквах чак

такова

безхаберие и

управленска

немощ

Не мога да отмина и един фрапиращ парадокс, който лично аз не мога да си обясня: При кмет от ГЕРБ видимо се наруши връзката между местната и централната власт. До 2015 г. тези връзки бяха на добро ниво независимо какво правителство управляваше държавата.

- Ако ви изберат за кмет, какво ще направите в първия си месец?

- Ще разпоредя пълно почистване на града от бурени и боклуци. Незабавен ремонт на уличното осветление и решаване на проблема със скитащите агресивни кучета, които вече са заплаха за децата и гражданите. Ще проверя на какъв етап е подготовката за зимния период в града и селата, ако изобщо има такава. Ще разпоредя пълна финансова проверка на общината и на всички общински предприятия и ще запозная гражданите с нейните резултати. Те трябва да знаят как са управлявани парите им и какъв реален ефект има реализацията на различните общински дейности.

- На какъв екип ще разчитате? Разград се сдоби с “шарен” местен парламент, в който няма доминираща партия. Как ще работите с него?

- Никога през трите си мандата не съм имал “комфорта” да работя с доминиращо мнозинство. Намирам, че това е вредно дори. След като хората са ги изпратили в местния парламент, аз съм длъжен

да намеря общ

език с всички

съветници

Проблемите нямат цвят. Те трябва да се решават - разумно, професионално и прагматично. С общи усилия можем да излезем от безвремието и да дадем по-дългосрочна перспектива за общината. От позициите на местната власт мога да гарантирам, че ще се подобри работата на общинската администрация. Провеждането на обществените поръчки в града се е превърнало в язва и е нарицателен пример как не трябва да се харчат публичните финанси. Тази порочна практика ще бъде прекратена. Но главната ми цел ще е осигуряване на динамично развитие, за да наваксаме пропуснатото. Разград трябва да възстанови позициите си на значим икономически, социален и културен център на българския Североизток!

Що се отнася до екипа ми - ще заложа на приемственост между опита и младостта. Без значение от политическа, етническа и верска принадлежност. Управлението на една община не е лека работа и експерименти не бива да се правят.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет