Явор Говедаров: Кметът е стълб в центъра на селото и всеки се чеше на него

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7740237 www.24chasa.bg

Този мандат ми е 14-и, след него няма да се кандидатирам. Ще подготвя млад човек, който да милее за района, казва управникът на родопското село Търън

Предстои оттук да минава трафикът, като се отвори ГКПП Рудозем - Елидже

Кметът на смолянското село Търън е роден през 1948 г. Той управлява едно от най-големите селища в Смолянска област с близо 1000 жители вече 40 години.

През 1974 г. започнал като секретар на кметството в Търън. В периода 1979-1981 г. бил кмет на селище, 4 години след това е бил началник на отдел в община Смолян.

От 1985 г. неизменно е кмет в Търън. Безпартиен е, но през годините са го подкрепяли много партии - БКП, БСП, СДС, ГЕРБ.

Това е вторият му мандат от ГЕРБ.

Той е и председател на една от най-големите ловни дружинки в региона. Има двама синове.

- Г-н Говедаров, защо се явявате толкова пъти на избори и как убеждавете хората в Търън, че може да ги управлявате добре?

- 14 пъти съм се явявал на избори. Наистина са много, но така се получи, защото имаше и кратки мандати през годините.

Избори никога

не съм губил.

На балотаж

не съм ходил

и печеля на първи тур със солидни разлики.

Няма как да омайваш хората. Трябва да е ясно, че местните избори са мажоритарни, не са партийни. Хората, ако не те обичат, ако не им вършиш работа, няма да те изберат никога. Ако гледаш себе си и родата си само, няма и да повторят да те изберат.

Винаги е имало несъгласни с мен хора в Търън. То вкъщи двама сина да имаш, пък не може винаги да им угодиш, камо ли на цяло село. Но когато гледат, че се грижиш не само за себе си, че обръщаш внимание на всички важни неща, че се стремиш да вършиш работа всеки ден на някого, си дават сметка.

- Кметували сте в две епохи - в два века, кога ви е било най-трудно?

- Най-благодатните мандати са ми последните два, защото лесно се работеше с кмета на общината Николай Мелемов. Разбран, спокоен, справедлив човек. Веднага те приема, казва ти какво може да стане и кое - не.

Преди, като беше кмет Дора Янкова, съм влизал при нея само 4 пъти. Като цяло между различните периоди трудно се прави сравнение, защото различни проблеми е трябвало да се решават.

През периода 1997-2001 г. беше наболял въпросът за водопровода на селото, който беше крайно амортизиран и бяхме на жесток режим на водата. Тогава ми беше много болно. Да се прибереш вкъщи и

да седиш нощем

буден, защото

имахме вода

от 1 до 3 часа

през нощта

Даже съм и плакал защо съм станал кмет. Благодарение тогава на депутата Звездалин Кафеджиев, Бог да прости, стана водопроводът.

Но сега съм решил, че това е последният ми мандат. Защото за първи път ми се случва да карам такава агресивна кампания - с лъжи, купуване на гласове, много грозни атаки. Тази кампания ми е най-уморителната, която съм карал досега.

Като свърши мандатът, живот и здраве, ще стана на 75 години, нормално е да се оттегли човек. Достатъчно пенсия вземам. Ще подготвя млад човек, да го припознае населението, да имам наследник, който да държи за селото.

- За да сте толкова години кмет, си трябват определени черти в характера, кое мислите, че е съществено?

- Нямам завист, отмъстителност. Вкъщи са ми казвали: “Тези, които най-много са плюли за теб, им угаждаш най-много.”

Не е вярно, всеки съм приемал наравно. Един-два пъти съм се прибирал ядосан на някого. Жена ми казва: “Отмъсти му.”

Не спя цяла нощ да мисля какво да правя и накрая си казвам: “За какво да го правя?”. И не връщам с лошо. Завистта и алчността убива човека. Лошотията убива.

Питат ме, ако не те бяха избрали, какво щеше да правиш. Ами нищо. Щях да отида да поздравя колегата. По време на изборите хора от селото ми казваха, че им дават по 100 лв. за глас.

Викам им: “Вземайте и си гласувайте за когото щете. Ако искат, и на мен да дойдат да дадат.” (Смее се.)

- Каква е голямата ви гордост за свършеното в селото?

- Запазихме

младите хора

в Търън и не се

обезлюдява

като другите

села в планината

Има около 50 деца за детска градина. Училището, макар да е защитено и да идват деца и от други села в района, има 82 деца, като повечето са от Търън.

Вярно, на 10 км сме от областния град, през селото минава главният път за Мадан, но нямаме миграция. Нямаме неасфалтирани улици, подменени са вътрешните водопроводни мрежи и канализацията, всичко е направено през моето време, няма как да не се гордея. И сме сплотени.

Търънчани са трудолюбиви и на доброволни начала се включват да се правят много обществени неща, общината ни дава материали, а с доброволен труд много неща се правят по селото. Гробищата така се поддържат.

Като изгоря миналата година ловната вила “Бурето”, хората с дарения от материали и доброволен труд я поправиха, не съм дал нито лев.

Търън

определено е

спечелило, има

сплотеност, но

семейството

ми е загубило

Миналия мандат съпругата ми не дойде дори да гласува за мен, защото все съм на работа. Всяка сутрин в 6,30 ч съм в Търън, пия кафе, идват хора преди работа, които имат нужда да извадят от кметството удостоверения или други документи. И дори да съм зает някъде, казал съм на моите служители, че нямат право да върнат човек, без да му свършат работа.

Един човек, който идва при теб да му се свърши някаква работа, не можеш да го отпратиш, защото не можеш да му изпълниш искането или молбата. Ако не мога да му бъда полезен, поне с хубав тон му обяснявам защо не мога да му помогна.

Хората усещат, когато си искрен.

- С новите технологии по-лесно ли се работи сега като кмет от преди?

- Миналия век по-трудно се работеше, но не заради технологиите, а защото нямаше средства. До демокрацията имахме самостоятелен бюджет и можехме да планираме приоритети. Като прибраха бюджетите в общините, по-трудно започнахме да работим, защото трябва да ходиш да се молиш по общината, да пишеш докладни.

След като дойде Мелемов,

първия мандат

бях подкрепен от

БСП, тогава

имаше секретар

на общината,

който ме

натискаше

като враг

Мелемов още в началото обаче спря тези неща и ни даде аванс на големите кметства по 500 лв. да можем да реагираме за спешни неща - при стихийни бедствия е много важно например в самото начало да можеш да реагираш. Да се купят материали за неотложи ремонти и др. И за по-големи работи пишеш докладна, но при лесен контакт нямаш спънки.

- Има ли бъдеще Търън?

- Непрекъснато съм твърдил, че Търън се намира географски на стратегическо място, тъй като сме на главен път, свързващ няколко общини. Това е предпоставка за младите хора да си живеят тук, но да работят в близките по-големи градове и в областния град.

Предстои през следващата година през Търън да минава потокът, като се отвори ГКПП Рудозем - Елидже. Това ще даде нов тласък за развитие на селото.

- В района сте известен с чувството си за хумор. Разкажете интересни случки, свързани с управлението на селото?

- Селският кмет е като стълб на мегдана и всеки се чеше в него за какво ли не. В 2-3 ч посред нощ са ме будили неведнъж. Някой се напил повечко, жена му се обажда, успокоявам я и виждам, че няма нужда от полиция. Викам жените да пуснат жалба сутринта, обаче никога не идват, минава им.

Към 200 младоженци съм бракосъчетал, включително и от други краища на България. Имам вече случаи да сключват брак второ поколение. В практиката си имам и един особен случай. Преди години сключих граждански брак. Минаха години и идва мъжът и казва:

- Водя ти жената, че ходи по чужди мъже и искам да ме разведеш.

- Не мога, разводите ги дава съдът, му казвам.

- Който ме е женил, той ще ни разведе, упорства той.

- Женил съм те, закълни се, че няма да ме лъжеш, обръщам се към жената.

- Заклевам се, вика тя.

- Вярно ли, че ходиш с други мъже, питам я.

- Не, как ще ходя, имам деца, отвръща.

- Видиш ли, тебе може да те лъже, но мене не може, обръщам се към мъжа ѝ.

- Прав си, пък аз щях да се разделя с женицата ми, каза смирен той.

И досега си живеят щастливо.

  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга