Децата на енергетици видяха къде работят мама и тате

https://www.24chasa.bg/novini/article/7741967 www.24chasa.bg
Николай Желев, който беше на работа като оператор на абсорбер, показва макет на теца на сина си Никола, който е ученик във втори клас. Снимки ВАНЬО СТОИЛОВ

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” участва за седми път в инициативата “Гордея се с труда на моите родители”

Къде работят мама и тате видяха около 45 деца на енергетици от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

На възраст между 7 и 16 години, те гостуваха в теца в Деня на будителите. Инициативата е част от проекта “Гордея се с труда на моите родители”. Той се реализира в 20 големи български компании, които членуват в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е най-голямата неправителствена организация в световен мащаб, която се занимава с устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност.

20-те компании, които се включват в седмото издание на “Гордея се с труда на моите родители”, са А1, “Амер Спортс”, “Асарел Медет”, “Аурубис България”, Група Технология на металите, ДЗИ, “Доверие Брико”, “ЙОВ България”, “КонтурГлобал Марица Изток 3”, “Мелексис”, “Неохим”, ОББ, “Овергаз”, Пощенска банка, “Солвей Соди”, “Софарма”, “Стомана Индъстри”, “ТехноЛогика”, “Транспрес” и “Хаoс Груп”. 1200 деца са били част от тазгодишното издание на колективния проект.

Целта на тази организация е да обсъжда и търси решение на значими обществени проблеми, какъвто е проблемът за качеството на образованието у нас. Липсата на връзка между образованието и реалния бизнес, липсата на кариерно образование и ориентиране на учениците още в училищата към бъдещите им работни места, са сред въпросите, чието решение фирмите от Българска мрежа също търсят.  

Тревожната тенденция в момента е, че много младежи избират място, където просто да учат, вместо професия, в която желаят да се реализират. Това донякъде е обяснимо, защото в училище децата нямат възможност да се запознаят с различните професии, да разберат какви лични качества, знания и умения трябва да притежава човек, за да бъде успешен в тях.

Затова и основната цел на проекта “Гордея се с труда на моите родители” е

да покаже на

подрастващите,

че трудът е

потребност

и ценност,

че всеки човек е нужен и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Децата научават много нова информация, полезна за тяхната обща култура и за бъдещата им кариерна ориентация, особено за по-големите - и в избора им на подходящо образование и професия.

Има нещо общо между фирмите, които изпълняват този проект - всички те се гордеят с приноса си към обществото и вярват, че служителите им са техният най-ценен актив.

В това отношение ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” е сред ветераните, тъй като е сред първите 3 фирми, създали проекта. И неслучайно посещението в централата бе организирано за седми път.  

Това обяснява защо някои от децата вече бяха идвали тук, но имаше и такива, които за първи път стъпиха в теца. Посрещна ги директорът Куинто ди Фердинандо, който им обясни, че

тази централа

произвежда

между 8 и 10%

от тока

в България

После като истински работници децата трябваше да минат през инструктаж за безопасност и да получат каски и предпазни очила, за да посетят турбинния цех и контролната зала на централата.

“При турбините шумът е като на излитащ самолет, затова ще ви раздадем и тапи за уши”, обясниха им домакините.  

За да видят работното му място, началникът на смяна Делян Дечев, който работи в централата от 23 години, бе довел от Стара Загора децата си Теодора, в 9-и клас, и Иван, в 4-и. С тях бе и първата им братовчедка Иванина, също в 4-и клас.

От Харманли дойде второкласникът Никола, чийто баща Николай Желев работи като оператор на абсорбер към сероочистващата инсталация.

Други деца пристигнаха от Гълъбово и Раднево, където живеят техните семейства.

Денят беше особено вълнуващ за ветерана пенсионер Райчо Джамбов от Гълъбово. Той дойде със сина си Генади, чието работно място днес е контролната зала на централата, и внучката си Ралица.

Райчо започнал

работа на

2 януари 1976-а,

когато мястото

било един изкоп

и дори нямало назначен директор.

Началникът дошъл 18 дни по-късно, а след като построили теца, Райчо Джамбов работил дълги години в елцеха.

“Тук се пенсионирах през 2000 г. и оттогава не съм идвал. Интересно ми е да видя какво и как се е променило на някогашното ми работно място”, не скри вълнението си 76-годишният мъж.  

И ако за Райчо Джамбов ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” е минало, за десетокласника Денис Коев от Професионалната гимназия по електротехника в Стара Загора със сигурност централата е бъдещото му работно място. Момчето отсега знае, че иска да стане енергетик и дори с желание помага на домакините, докато обясняват на своите гости как се образуват въглищата, които изгаря централата, как точно се произвежда електричеството и какво всъщност представлява една термична централа, каквато е ТЕЦ-3.

Една от задачите на домакините бе да не допуснат и за миг децата да скучаят. Затова освен разходка до контролна зала те им осигуриха обиколка и до сероочистките. Тук бяха и експерти от Центъра за спасяване на диви животни “Зелени Балкани” в Стара Загора, които донесоха в клетки и заедно с децата пуснаха на свобода около 50 патета и други птици, отглеждани и лекувани досега при тях.

И това не е случайно, защото подкрепата на “Зелени Балкани” е една от петте благородни инициативи, които енергетиците от централата доброволно подпомагат - всеки месец от заплатите им се удържа сума, която всеки служител сам определя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи