Портрети на будители оцеляват като по чудо след пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7742824 www.24chasa.bg
Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин.

Изключително ценни платна, портрети на Левски и Ботев оцеляват като по чудо след стар пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов. Сред тях са и обичаните и рисувани от професора по графика в Националната художествена академия образи на Йордан Йовков и Колчо Слепеца от "Под Игото" на Иван Вазов. Един от най-сполучливите портрети на Апостола е негов и се пази в Националната художествена галерия в столицата.

"Има нещо свято в тях, някаква магия, огън не ги лови, къщата е полуизгоряла и до днес , но тези образи, осветлени от свободата и словото възкръснаха!', споделя авторът. Вадех ги с трепет и сълзи на очи из пепелта. Останаха ми малко творби, така било писано, разказва за миналото професорът, който живее в разграден двор и отглежда волни гъски , не ги коли. Известен е с привързаността си към селския бит, всеки ден отпива бистра кладенчова вода и сам заквасва и си меси хляба по стара българска традиция.

По повод 90-годишнината си чудакът от Северозапада, съученик на писателя Йордан Радичков подреди ретроспективна изложба в художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана. Показва и други творби, сътворени през последните 45 години. Сред тях са портрети на известни български революционери, на писатели от миналото, на въстаници от Чипровския бунт през 1688 година и Септември 1923 -та. Завидно е майсторството му на тънък познавач и как улавя силата на духа с щрихите.

В експозицията могат да се видят и герои от Руско- турската война, възрожденци като Стамат Икономов и др. От останалите малко творби впечатляват "Простреляната нива" 1918 и образи на хора от родното село на художника - Гаврил Геново, на родителите му и др. Внушителни са портретите на Ильо Войвода и Ангел Кънчев и др.

Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин, е един от малкото живи класици в националното изкуство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи