Портрети на будители оцеляват като по чудо след пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7742824 www.24chasa.bg
Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин.

Изключително ценни платна, портрети на Левски и Ботев оцеляват като по чудо след стар пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов. Сред тях са и обичаните и рисувани от професора по графика в Националната художествена академия образи на Йордан Йовков и Колчо Слепеца от "Под Игото" на Иван Вазов. Един от най-сполучливите портрети на Апостола е негов и се пази в Националната художествена галерия в столицата.

"Има нещо свято в тях, някаква магия, огън не ги лови, къщата е полуизгоряла и до днес , но тези образи, осветлени от свободата и словото възкръснаха!', споделя авторът. Вадех ги с трепет и сълзи на очи из пепелта. Останаха ми малко творби, така било писано, разказва за миналото професорът, който живее в разграден двор и отглежда волни гъски , не ги коли. Известен е с привързаността си към селския бит, всеки ден отпива бистра кладенчова вода и сам заквасва и си меси хляба по стара българска традиция.

По повод 90-годишнината си чудакът от Северозапада, съученик на писателя Йордан Радичков подреди ретроспективна изложба в художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана. Показва и други творби, сътворени през последните 45 години. Сред тях са портрети на известни български революционери, на писатели от миналото, на въстаници от Чипровския бунт през 1688 година и Септември 1923 -та. Завидно е майсторството му на тънък познавач и как улавя силата на духа с щрихите.

В експозицията могат да се видят и герои от Руско- турската война, възрожденци като Стамат Икономов и др. От останалите малко творби впечатляват "Простреляната нива" 1918 и образи на хора от родното село на художника - Гаврил Геново, на родителите му и др. Внушителни са портретите на Ильо Войвода и Ангел Кънчев и др.

Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин, е един от малкото живи класици в националното изкуство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",