В Добричка област – балотажи в 4 общини и много села

https://www.24chasa.bg/region/article/7743872 www.24chasa.bg

150 300 броя бюлетини са доставени за втория тур на местните избори в област Добрич. На територията на област Добрич за кмет на община балотаж ще има в град Добрич, община Добричка, Тервел и Каварна. За избора на кмет на Добрич са доставени 90 000 бюлетини.

От всички общини, в които се избира и кмет на кметство заедно с кмет на община, втори тур няма да се провежда в община Шабла.

В община Добричка освен за кмет на общината, кмет на кметство ще избират в селата Батово, Ведрина, Житница, Овчарово, Одърци и Смолница. За вота в общината и населените места доставените бюлетини са общо 22 000 бюлетини.

В община Генерал Тошево на втори тур кмет на кметство ще избират в с. Росица и доставеният броя бюлетини за вота е 300 броя.

В община Балчик за доверието на избирателите на втори тур ще се явят стигналите до балотажа кандидати за кметове на селата Оброчище, Сенокос и Соколово. Общият брой доставени бюлетини са 3200.

В община Каварна ще се избира на втори тур кмет на общината и кмет на село Българево, за което са доставени общо 15 100 бюлетини.

В община Крушари ще има втори тур за избор на кметове на селата Северци и Лозенец, за което са доставени общо 700 броя бюлетини.

Двама са кандидатите за кмет на Тервел. На втори тур вота си ще упражнят още веднъж за кмет на кметство жителите на селата Балик, Безмер, Каблешково, Орляк и Полковник Савово. Общият брой на доставените бюлетини за балотажите в община Тервел е 19 000.

В 12.30 часа избирателната активност в област Добрич е 21,09 %. От имащите право на глас във втория тур за местна власт 129 539 добруджанци, вота си са упражнили 27 324 жители на областта. По общини активността е както следва:

Община Добрич – гласували 12 957 души – 16,29 %;

Община Добричка – гласували 5 027 души – 26,88 %;

Община Генерал Тошево – гласували 119 души – 40,75 %;

Община Балчик - гласували 1 062 души – 33,98 %;

Община Каварна - гласували 3 877 души – 30,31 %;

Община Тервел - гласували 4 069 души – 28,20 %;

Община Крушари - гласували 213 души – 31,98 %.

По обяд в изборния ден в Добрич е започнало масово регистриране на нови предствители на партия ГЕРБ в секционните избирателни комисии.Според пълномощните им, издадени от областния председател на партията за Добричка област Пламен Манушев, те са представители на ГЕРБ-Варна, но ще наблюдават изборвия процес в Добрич, като се регистрират в секционните избирателни комисии. На репортерски въпрос какво налага помощ от Варна, Манушев го пропусна и накрая заяви, че законът не е нарушен.

Според очевицди, „доброволците” от Варна са били транспортирани с автобус до секциите, като регистрираните обикновено са по двама. Те ще изчакат края на изборния ден и броенето на резултатите в секциите.

Има сигнали за нарушения на 2 ноември - деня за размисъл и от 3 ноември – деня на балотажа. Те се проверяват от Районната прокуратура – Добрич. Достатъчно са на брой и проверките по тях продължават, каза дежурният прокурор Даниел Илиев. Без да навлиза в конкретика по отделните случаи, той обобщи, че по-сериозните като естество сигнали са за купуване и продаване на гласове в Добрич.

От Общинската избирателна комисия в Добрич съобщиха за 2 сигнала за нарушения. За раздаване на ваучери в добричка аптека е сигналът, постъпил в деня за размисъл.

Сигналът от изборвия ден е за паркиран пред избирателна секция в града бял микробус, облепен с предизборни плакати.

Жалбите още са за агита;ия на турски език пред екционните комисии в полза на един от кандидатите, за зам.-председател на секционна комисияк, който агитирал в полза единия кандидат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване