Варненец приюти бездомник, но след два месеца го преби до смърт. Съдът не призна обвинение за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7744043 www.24chasa.bg
Полицаи конвоират Венцислав за съдебно заседание по делото.

Явор и Венцислав били съседи, познавали се от деца. Явор бил наркозависим и с психично заболяване

Предстои делото да бъде разгледано в апелативния съд

Денят е 14 февруари 2018-а. Около 10 часа сутринта мъж, който минава покрай блок 404 във варненския кв. “Владиславово”, вижда на земята да лежи безпомощен човек. Въпреки че е пребит, минувачът разпознава съседа си Явор и веднага подава сигнал на спешния телефон 112.

На мястото за минути се отзовава линейка, но по пътя към болницата 35-годишният мъж умира. Часове по-късно случаят е обявен като убийство и е задържан друг съсед - 37-годишният Венцислав Апостолов.

Така случаят започва да се разплита. Стига се до обвинение срещу Венцислав, към което освен убийството е прибавено и сексуално посегателство над жертвата.

Преди броени дни Варненският окръжен съд оправда Венцислав за изнасилването и му даде 15 г. затвор за убийството. Държавното обвинение реагира веднага и внесе протест с искане изнасилването да бъде признато като извършено престъпление, а Венцислав да получи доживотен затвор.

Предстои делото да бъде разгледано в апелативния съд.

По време да разследването станаха ясни много подробности около потресаващото убийство. Явор и Венцислав били съседи и се познавали от деца. Самият Явор бил наркозависим и имал психично заболяване. През 2017 г. майка му починала и той

останал на

улицата, след

като не можел

да погасява

вноски по

кредита и

банката взела

жилището

Известно време водил скитнически живот и към края на годината Венцислав го приютил в дома си.

Жестоката трагедия се разиграла след 2 месеца съжителство. Според показанията по делото скандалът станал, след като Явор по невнимание обърнал кошче за боклук. Приятелката на Венцислав се ядосала и се развикала. Когато Венцислав се прибрал от работа, разправията тръгнала наново. Жената дала ясно да се разбере, че Венцислав трябва да избира между нея и Явор.

Разяреният домакин измъкнал Явор от кухнята, където бил настанен, довлякъл го в стаята и започнал да му бие шамари. Задал му въпрос, на който Явор не отговорил, и това го вбесило още повече. Започнал ожесточено да го налага с юмруци. Приятелката му отишла до магазина, а в това време пред очите на съседка Венцислав удрял като озверял приятеля си.

Мъжът не викал,

издавал само

скимтящи звуци

Последвал бой с дървена сопа. След близо час зверски побой насилникът спрял за кратка почивка. Според обвинителния акт той бил пиян. Афектирал се още повече след появата на брата на жената, с която съжителствал.  

Накарал Явор да застане на колене и да съблече дрехите си, след което

го изнасилил

брутално с

дървената

пръчка

В материалите по делото е вписано, че Явор бил изгонен от жилището навън. Според прокуратурата Венцислав се притеснил, че много хора са видели пребития мъж, и се обадил на съседката, която станала свидетел на побоя, че отива да се самоубие.

Междувременно Венцислав се обадил на своя позната. Звучал отчаяно, помолил да се видят. При срещата плакал, след това се успокоил и дори започнал да флиртува с нейна приятелка.

Обвинението твърди, че отиването на гости имало за цел да създаде алиби на Венцислав.

Според прокурора по делото по-късно Явор е бил прибран, а впоследствие отново изнесен навън, тъй като дрехите му не били мокри, по тях нямало и кал.

По делото има и други данни - в съдебната зала стана ясно още, че след отнемането на апартамента Явор е разполагал с 10 000 лв. в банката, част от които са постъпвали при него, получавал е и наследствена пенсия. Това давало основание да се смята, че Венцислав е приютил Явор да живее при него не от хуманни подбуди, а заради пари.

Малко след ареста на Венцислав тогавашният окръжен прокурор на Варна Владимир Чавдаров сподели: “Причината за смъртта е множествена травма, счупени са почти всички ребра на починалия, които са увредили вътрешни органи.

Телесните

повреди са

нанесени с ръце

и крака. Смъртта

е настъпила

часове след

нанесения побой

Починалият е с психични отклонения и наркотична зависимост. На този етап извършителят дава обяснения, които не кореспондират със събраните доказателства.”

Въпреки че Венцислав от самото начало отрича напълно вина, окръжните магистрати първо го оставиха в ареста, но след няколко месеца промениха мярката му за неотклонение в по-лека.

Окръжната прокуратура веднага протестира. Доводите на държавното обвинение бяха, че в кориците на делото има гласни свидетелства за това, че лица, които са свидетели по делото, са били на свиждане на обвиняемия, а друг свидетел е бил заплашван по телефона, за да даде показания, които да оневинят Венцислав.

Тези обстоятелства са принудили разследващия екип да наложи забрана за кореспонденция и за телефонни разговори на обвиняемия за времето от 10 октомври 2018 г. до окончателното приключване на разследването.

Със същото разпореждане са забранени и свиждания на Венцислав с лица извън кръга от близки и роднини.

Адвокатът му Иван Томов заяви след заседанието на апелативния съд, който остави клиента му в ареста, че срещу Венцислав няма доказателства: “На Венцислав му е повдигнато обвинение за убийство, основано само на базата на свидетелски показания на едно лице, което е разпитвано 4 пъти и едва на четвъртия път е дало показания, че е присъствало на инцидент и побой.

Тези показания обаче не се подкрепят от никакви други доказателствени източници по делото, нито от ДНК експертизи, нито от биологични следи, нито веществени доказателства. Затова смея да твърдя, че след 8 месеца задържане под стража няма доказателства срещу Венцислав и той трябва да бъде освободен. Обясненията на Венцислав са, че не е имало побой над Явор, те са го приютявали, гледали, грижили са се за него. Явор е намерен на улицата пред блока и когато са извикали линейка, Венцислав сам е помогнал да го качат, за да бъде транспортиран. В линейката Явор е починал.”

Патолозите заявиха в съда, че е имало множество травматични увреждания, спукани ребра, пробиване на белия дроб, вследствие на което Явор развил пневмоторакс.

Делото е внесено в съда на 10 април тази година. На разпоредителното заседание на 29 май защитата на подсъдимия поиска делото да бъде гледано по общия ред, като даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Окръжната прокуратура поиска от съда делото да бъде гледано при закрити врата с мотив, че очаква при разпит на част от свидетелите да бъдат разгласени факти от техния интимен живот. Тогава се появи и сестрата на убития мъж, която поиска от съда да бъде конституирана като граждански ищец и частен обвинител и предяви иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 500 000 лв.

Миналата седмица съдът изслуша пледоариите на обвинението и защитата. Варненската

окръжна

прокуратура

поиска

доживотен

затвор за

Венцислав

В последната си дума пред съда той заяви: “Аз съм с чисто сърце, душа и съвест и не съм извършил престъплението, в което съм обвинен.”

37-годишният мъж е със средно образование, разведен, работи, реабилитиран. Освен 15-годишната присъда магистратите решиха, че ще уважат 100 хил. от исканите 500 хил. лв. на сестрата на убития по гражданския иск.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи