В Созопол я карали "след мен и потоп", твърди новият кмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7745925 www.24chasa.bg
Тихомир Янакиев. Снимка Фейсбук

Старата администрация на Созопол е харчела пари като за последно и е оставила общината в незавидно финансово положение.

"Не е фалирала, но е единствената община в България, която от 7 показателя за стабилност е превишила 5. И това не го казвам аз, а Министерството на финансите", заяви пред "24 часа" новоизбраният кмет от БСП Тихомир Янакиев.

Затова първата му задача била да направи финансов одит на общината, за да види къде са пробойните, за да ги запуши.

"Общо взето се е управлявала на принципа "след мен и потоп". След като стабилизираме общината, ще пристъпим към реализирането на проектите в програмата ми", обясни Янакиев.

Дълговете на общината към банки възлизали на над 20 млн. лв., а собстевните приходи били недостатъчни, за да й излезе сметката.

Тихомир Янакиев, който е бивш банкер, постигна историческа победа в Созопол след като отвоюва една от най-атрактивните морски общини след 12-годишно управление на ГЕРБ начело с Панайот Рейзи. Бившият кмет, който бе отстранен за злоупотреби с 2 млн. лв. общински пари, напусна ГЕРБ през пролетта след като прокуратурата започна разследване срещу него и на изборите влезе в общинския съвет от листата на СДС. През послединте 5 месеца общината се управляваша от бившият председател на общинсикя съвет Красимира Германова, която загуби на изборите от Янакиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",