Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746007 www.24chasa.bg
Здравко Димитров СНИМКА: Евгени Цветков

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше

Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани

От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора

Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения

- Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците?

- Много задължаващо. Радвам се, че съм в този отбор заедно с Йорданка Фандъкова, Иван Портних и всички отличници, които спечелиха изборите. Това е отборът на ГЕРБ. Човек, като побеждава, се чувства удовлетворен. Но ще кажа, че тази победа не дойде от нищото. Повярвайте, работихме много за нея. През кампанията проведох над 360 срещи с около 20 000 души. 12 години не съм спрял да се трудя - и като областен управител, и като депутат, и като районен кмет. И резултатът дойде.

- На кого преди всичко искате най-много да благодарите?

- На премиера Бойко Борисов. За доверието, което ми гласува, както и на избирателите, и на членовете на ГЕРБ. За първи път в Пловдив имаме шестима районни кметове и кмет на община. Победих опонента доста преди 12 ч вечерта, както той обичаше да казва. Битката не беше лека. Мога да уверя, че всичко добро ще бъде надградено. По време на кампанията казах, че всички ще работим заедно за Пловдив независимо кой от коя партия е. Държа на думите си. Изборите вече минаха.

Ще събера

опонентите си,

за да взема от

тях хубавите

решения за града

- Пловдивчани имат огромни очаквания към вас именно заради доверието на премиера Борисов към вас. Какви ползи ще донесе това за града?

- Длъжни сме да използваме този шанс. Пловдив трябва да тръгне в още по-просперираща посока. Уверявам ви - ще работим така, че тези, които не гласуваха за нас, след 4 г. да ни подкрепят.

- Имахте едно послание, че пловдивчани не са втора категория и трябва да получават заплати като в столицата. Как ще стане?

- Гарантирам, че това ще се случи. Както и обещанието ми, че управлението ще е отворено към обикновените хора. Те няма да бъдат пренебрегнати. Ще обръщам внимание на техните искания. Не мога да се променя. Аз съм отворен човек.

Ще ми бъде

трудно да се

затворя в

кабинета и да

не контактувам

с хората

Напротив, това ме зарежда.

- Какво ви каза митрополит Николай, след като стана ясно, че сте новият кмет на Пловдив?

- Той може би е един от най-щастливите след този избор. Митрополит Николай почти се разплака. През цялата кампания ме благославяше. Нека припомня, че на празника на Богородица г-н Борисов ме извика във Варна и съобщи, че съм одобрен от изпълнителната комисия да бъда кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Неслучайно откриването на кампанията ми беше в митрополитската катедрала “Св. Марина”. Аз съм вярващ човек, имам страх от Бога и ми е много лесно да спазвам светските закони.

- Как ще се предпазите от ласкатели и кариеристи?

- Мога да ги разпозная веднага. Зная, че сега ще започнат да се навъртат и да се кълнат колко много са вярвали в мен, колко предани и верни са ми. Имам безпогрешен усет от спорта да различавам истинските от фалшивите хора. По принцип съм благоразположен към всички. От една страна, това е недостатък, защото не всеки ти мисли доброто.

- Кои са първите три неща, които ще направите след 11 ноември, като се закълнете и седнете в кметското кресло?

- Да представя новия екип. Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения. Целта ми е да вдигнем темпото на работа в администрацията. Ще работя в непрекъсната връзка с районните кметове, с които сме един отбор. Самият аз съм бил такъв и зная колко е важно те да имат пълната ми подкрепа. Второ, хората, с които ще работя, трябва да приемат ясни правила, които да бъдат спазвани. И трето, но всъщност е едно от първите,

да се заема с

трафика, който

от ден на ден

става все

по-натоварен

Иначе има много първи неща, които трябва да се свършат.

- Ще правите ли промени в състава на общината?

- Това е нормално. Всеки си идва с екипа. Но драстични промени няма да има. Ако ме питате за метла - абсурд. Г-н Тотев увери, че до 11 ноември ще освободи всичките си заместник-кметове, което е абсолютно нормално. Няма драми. Важното е Пловдив да върви напред и с когото работиш, да му имаш доверие.

- Ще осигурявате ли финансова подкрепа за районите?

- Нека да вляза в общината. Иначе ще имат пълната ми подкрепа. Не искам да давам празни обещания. Което е възможно, ще бъде направено.

- ГЕРБ е с най-голямата група от 17 съветници в общинския съвет, но за мнозинство са нужни 26 гласа. Предвиждате ли споразумение с други политически субекти?

- Още в кампанията казах, че всички, които споделят нашата програма, са добре дошли. С никого обаче нямаме договорки. ГЕРБ не влиза в такива. Който споделя нашите виждания, да заповяда. Ще работим с всички в общинския съвет за доброто на Пловдив.

- Издайте поне част от екипа си, защото вече в пространството се носят разни имена.

- Имайте малко търпение до понеделник. Тогава ще представя хората, с които ще ръководим Пловдив. Както казах, те ще са експерти.

- А има ли вероятност да поканите и Славчо Атанасов, вашия опонент?

- Освен да му предложа да е председател на общинския съвет. (Шегува се - б.а.) Г-жа Менда Стоянова каза, че Атанасов е на доста висока позиция в момента. Той е народен представител и председател на комисия. Това ще е отстъпление за него, ако се върне в Пловдив.

- Едно от основните ви обещания беше намаляването на данъка за автомобили. Ще го изпълните ли?

- Да. Този данък трябва да бъде редуциран, макар че Менда Стоянова има друго мнение.

Налогът за

автомобили в

Пловдив е много

висок и има

напрежение

Когато го завишиха, транспортните фирми се регистрираха в съседните общини и плащат там. Това е недопустимо. Все пак ползват нашите пътища. Но това е широка тема, по нея ще има дискусия. Аз съм за намаляването на този данък.

- Обещахте и ревизия на предишното управление. Ще я направите ли?

- Нормално е. Не мисля, че някой го е страх от такава проверка. Трябва да сме наясно със състоянието на общината. Предстои приемането на бюджет за 2020 г.

- Кога ще заработи общинската приемна, която също обещахте?

- Тя е най-лесното нещо, което ще направя. Такива приемни ще има и в районните кметства. Категорично. Като областен управител обикалях 17-те общини и имах изнесени приемни. Не бягам от проблемите. Напротив, отивам при тях и ги решавам.

- Възможно ли е да поверите зам.-кметско място на човек от друга партия срещу подкрепа в общинския съвет?

- Въпрос на разговори. На този етап нямаме договорки. В уредени мачове не участваме. Имаше въпроси вярно ли е, че Пловдив е спазарен. Видяхте как го “спазарихме” - шестима районни кметове и кмет на община. Така работи ГЕРБ.

Менда Стоянова за Здравко Димитров:

"Имаме право не само да се поздравим, защото Пловдив ще продължи да става все по-хубав, все по-добър за живеене и да се развива.”

С тези думи Менда Стоянова обобщи изборния успех на ГЕРБ в Пловдив. Но втория тур Здравко Димитров спечели с 46 887 гласа пред кандидата на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов, който получи 31 161 гласа. Тя уточни, че победата във втория град е категорична - спечелени са всичките шест районни кметства, а Димитров е надвил “вечния претендент Славчо Атанасов” с огромна разлика от 15 726 гласа.

По думите ѝ в Пловдив кампанията е била изключително толерантна, без нападки, лични обиди и оплаквания. “Трябва да благодарим на всички, които взеха участие в организацията и провеждането на вота - членовете на секционни комисии, на ОИК, на застъпници и на представители на политическите партии. Може да отчетем, че изборите минаха спокойно без сериозни нарушения”, каза Стоянова.

Според нея в този мандат трябва да се решават всички проблеми на хората, които, разбира се, никога няма да свършат. “И това е добре да се случва с един консенсус в общинския съвет. Надявам се добрите решения за града да бъдат подкрепяни с голямо мнозинство”, каза Стоянова.

  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга