Фотограф съди Момчил Неков, ползвал негова снимка за билбордове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746245 www.24chasa.bg
Георги Марков със своята снимка пред билборд на Момчил Неков в Силистра СНИМКИ: Георги Марков

Фотограф входира искова молба в Окръжния съд в Силистра срещу бившия евродепутат Момчил Неков, който беше кандидат за кмет на града. Причината е неправомерно използване на снимка, направена от Георги Марков, за билбордове по време на кампанията на издигнатия от МК "БСП за България".

"Много ми е тъжно, че се наложи да смъкна снимката, която бях окачил на стената си в рамка, за да се снимам по този начин. За мен няма съмнение, че двете снимки са идентични, като това може да бъде забелязано с просто око дори и от хора, които не са професионалисти. Виждат се сенките, преминаващата по пътеката жена, както и част от образуваната облачна структура в момента на заснемането", коментира Георги Марков, снимайки се пред един от билбордовете на Неков, в който са ползвали кадъра му.

Снимката му е използвана без негово позволение, което е в разрез със Закон за авторското право и сродните му права. Тя е поставена като фон на общо 9 билборда. На 4 от тях е двулицево, а на последния само от едната страна на рекламното табло.

Фотограф съди Момчил Неков, ползвал негова снимка за билбордове

От думите на адвокат Емил Георгиев, който представлява Георги Марков пред съда, казани по време на пресконференция по случая днес, Момчил Неков е отказал да заплати авторските права, заради което фотографът сезира правораздавателните органи.

"Очаквах съдействие от него за уреждане на авторските права, но срещата за мен приключи разочароващо. Според мен политиците трябва да дават пример на обществото", каза фотографът.

"Всеки сам може да си направи извод, като последната дума ще има съдът. Живеем в правова държава и смятам, че никой не е над закона и без значение какъв си в обществото или каква длъжност заемаш, той важи еднакво за всички!", коментира още Марков.

"Самият факт, че към тази фотография има интерес да бъде използвана в нечия кампания, е достатъчно красноречива оценка за нейната авторска и художествена стойност", коментира адв. Георгиев и поясни, че в случая са налице не само имуществени, но и неимуществени вреди. 

"Няма нищо политическо в това, а е най-нормалната реакция на автор, който е ощетен", добави още той.

Размерът на исканото обезщетение е 4-цифрена сума, като е съобразена със съпоставими случаи. Адвокатът добави още, че е възможно Момчил Неков да не е прекият извършител. Ако това е така, той ще може да посочи кой конкретно е употребил кадъра на Георги Марков.

"Ако се установи престъпление от общ характер, може да се влезе в затвор до 6 години. Доста е високо наказанието в интерес на истината. Стряскаща е нормата от Наказателния кодекс, но такова нещо няма да се случи на човек, който е с чисто съдебно минало", каза още адв. Георгиев.

"Бих искал да се обърна към всички автори и творци на изкуство - не позволявайте трудът Ви да бъде незачетен, а Вие да бъдете използвани. Без значение кой стои срещу Вас, търсете правата си!", добавя фотографът.

Мъжът се занимава професионално с фотография от 10 години. На въпросния кадър са заснети останки от римската крепост в град Силистра. Георги Марков забелязва изображението си по билбордовете на Момчил Неков в началото на септември. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане