Съставът на общинските съвети във Велико Търново и Горна Оряховица влиза в съда

https://www.24chasa.bg/region/article/7749190 www.24chasa.bg

Депутатът Весела Лечева от БСП е подала заявление в Общинската избирателна комисия във Велико Търново, с което се отказва от спечеленото място в общинския съвет. Друг неуспял кандидат за кмет в старата столица - адвокатът Калоян Янков, обаче ще бъде съветник от "Демократична България". Междувременно стана ясно, че в Административния съд се обжалват резултатите от изборите за общински съветници във Велико Търново и Горна Оряховица.

В старата столица жалбата е от Партия "Българска демократична общност". Настоява се за повторно броене на бюлетините в 9 градски и 2 селски секции. Формацията, която спечели 3 мандата в 37-членния местен парламент, атакува изборните резултати заради съмнения за незаконен състав на секционна избирателна комисия и незачетени преференции. Делото още не е насрочено, предстои съдът да реши ще допусне ли повторно броене. Днес новоизбраните търновски съветници ще положат клетва, а жалбата не спира изпълнението на решението на ОИК. Освен Весела Лечева от спечеленото място в съвета се отказва и бизнесменът Александър Нанков от ГЕРБ. На негово място сред 17-те от ГЕРБ влиза юристката Гергана Евтимова.

БСП пък иска касиране на изборите за общински съветници в Горна Оряховица и настоява пред Административният съд за броене на всички бюлетини от вота. Според оспорващата местна коалиция подадените гласове не са правилно отчетени поради невярно отразени в протоколите недействителни бюлетини. Поддържа се възражение, че един от избраните общински съветник не отговаря на условието за уседналост. Твърди се и нарушение на правото на гласуване на жителите на с. Драганово, за което в изборния ден е депозиран сигнал в прокуратурата. От 33 места в местния парламент, социалистите спечелиха 9 мандата в Горна Оряховица.

И в Павликени има дело срещу състава на общинския съвет. Жалбата е от НФСБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",