Съд пусна деца без ваксини в градини – не били опасни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7749206 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Мотивите на сливенските магистрати преповтарят доводи на антиваксърски организации

Неваксинирани деца могат да ходят на детска градина, а забраната за това е дискриминация.

Това реши Сливенският административен съд, като в мотивите на решението се изтъкват доводи, сходни с тези на организациите на антиваксърите. Според съдиите неваксинираните деца не можело да бъдат опасни за останалите и да им пренесат зарази.

Решението на съда е взето по повод сина на сливенския свещеник Евгений Янакиев, един от най-активните антиваксъри и баща на 9 деца. Синът му бил изгонен от детската градина, защото не е ваксиниран, а детските помощи на отеца били спрени. Комисията за защита от дискриминация се произнесе, че детето на Янакиев не е дискриминирано от държавата, заради което пък той се обърна към съда.

Според съдиите решението на комисията е необосновано и те го отменят, защото нямало разлика между децата, които умишлено са без ваксина, и тези, които имат противопоказания.

“Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица. Съобразно ЗЗ, Наредба № 15/2005 г. и Имунизационния календар наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените тези в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване”, се казва в решението на Сливенския административен съд.

Магистратите сравняват случая с детето на отец Янакиев с такива на деца, които не са имунизирани заради здравни противопоказания, но не им се забранява да ходят на детска градина. Според тях детето на свещеника е дискриминирано и освен това оставено без специални педагогически грижи и насоки.

В решението си съдиите категорично отказват да обсъждат медицински проучвания дали неваксинираните деца са опасни за здравето на останалите.

Решението на сливенските административни съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. От регионалната здравна инспекция в Сливен вече обявиха, че ще поискат преразглеждане на “антиваксърското” решение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата