БТПП: Бизнесът е оптимистично настроен за 2020-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7749994 www.24chasa.bg
Цветан Симеонов СНИМКА: Архив

Българският бизнес е с оптимистични очаквания за 2020 г. на фона на предпазливите прогнози за глобалната икономика. Това показват резултатите от проучване на Търговско-промишлената палата, проведено през септември. Анкетата е част от мащабно европейско изследване на бизнес климата в Европа, сред повече от 53 000 компании в 28 европейски държави. 

Повлияни от позитивните сигнали на американската икономика, представители на бизнеса в България очакват подобряване на бизнессредата през следващата година. Близо 63% от анкетираните представители на компаниите в страната са оптимисти за очакванията за условията за правене на бизнес. Ръстът на позитивните нагласи е с 10% по-висок в сравнение с миналата година.

Расте и делът на оптимистичните очаквания в областта на инвестициите и заетостта за разлика от Европа, където преценките са много по-въздържани.

Обяснението според председателя на Палатата Цветан Симеонов: "В търсенето на международните пазари - за българския бизнес не е толкова затруднено, колкото за чуждестрания. Вътрешното търсене също е по-малко заплашително, отколкото е било миналата година, тоест българските фирми се чувстват добре на вътрешния пазар", цитиран от БНР.

„2019 г. беше добра за макроикономическите показатели на България, но не беше добра за прогрес в направленията, които се очакват от бизнеса, за да бъдат подобрени позициите на страната. Това са липсата на електронно правителство, липсата въобще на сериозни стъпки за неговото реализиране, свързаната с това корупция и застой във върховенството за закона“, подчерта Цветан Симеонов.

По думите му българският бизнес е оптимистично настроен за средата през 2020 г.:

Според Цветан Симеонов не е редно да се увеличават с 10% заплатите на всички в публичния сектор, а това трябва да става след проверка на качеството на работа. Това е ясен сигнал, че въобще няма намерение да се въвежда електронно правителство, предположи той. Другият негативен ефект според него е, че това ще продължи да изтегля работна сила от частния сектор:

„Не във всички сектори могат да си позволят 10% увеличение. Средно и четирите членки на Асоциацията на българските работодатели оценяват, че е възможно през следващата година двуцифрено, близо до 10-те процента, увеличение на заплатите в частния сектор, но това става под натиск“.

Симеонов подчерта още, че няма добро движение в процедурите по внос на работници. Според него много мудно вървят нещата в тази посока. БТПП ще иска ускоряване на тази процедура и ще даде своите препоръки за това.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години