Два щъркела останаха да зимуват в Разградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7852822 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Ноемврийски щъркели радват жителите на две села в Разградско. Макар че студовете чукат на вратата, поради някаква причина предвестниците на пролетта са останали да зимуват в България – около брега на язовира между самуилските села Ножарово и Богданци, предаде bTV. 

Местните хора се радват, но същевременно са притеснени за птиците и за това как ще изкарат зимата.

„Всяка година не се случват такива работи, пък е хубаво да се види нещо такова. Ако трябва, ще помагаме, аз ще взема вкъщи да го гледам, те не са опасни животни”, разказва местен жител.

Птиците са свикнали с хората и обикалят около рибарите на язовира. Те пък разказват, че щъркелите си хапват риба и най-вероятно са останали, защото са възрастни, но не са в безпомощно състояние.

В Регионалната инспекция по околната среда и водите нямат официална информация за двата щъркела и уточняват, че присъствието им не означава непременно, че те са бедстващи.

„Основната причина за миграцията на птиците е търсенето на храна. При положение, че има налична храна, е възможно отделни екземпляри да останат, освен това не се знае тези птици къде точно са се размножавали през лятото – дали идват от по-северните части на Европа, дали са от района. Възможно е да са просто от по-северни части и да са намерили храна тук и за това са спрели. Ако могат да летят и намират храна сами, не са бедстващи, така че няма повод за тревога и не е необходимо да се предприемат някакви мерки”, успокои Момчил Петров, който е експерт в РИОСВ – Русе.

При постъпил сигнал за бедстващи птици екоекспертите извършват проверка на място и само ако е крайно наложително животните се изпращат в спасителен център.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",