Военноокръжната прокуратура в Сливен с три версии за смъртта на матроса Спас Пенчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7853428 www.24chasa.bg
Военноморската болница във Варна. Снимка Архив

Военноокръжна прокуратура - Сливен е започнала разследване на причините за смъртта на Спас Пенчев - младши водолаз във военно формирование 34 590 - Бургас, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Инцидентът е от 6 ноември сутринта и се е случил по време на имитационни спускания в барокамерата на МБАЛ - Варна към BMA-София.

От обвинението посочват, че версиите, по които ще работят разследващите са три - техническа неизправност на барокамерата; заболявания на починалия, които не позволяват участие в такова изследване; нарушения, допуснати от екипа, провеждащ изследването при експлоатация на барокамерата и при предварителната подготовка на участниците.

След инцидента е бил направен оглед на барокамерата. Разпитани са като свидетели трима военнослужещи от военно формирование 34 590 - Бургас, които са участвали по време на имитационното спускане в барокамерата заедно с матрос Пенчев. Проведен е разпит на лекаря - началник на отделение по хипербарна и морска медицина и на оператора на хипербарна камера, които са извършвали имитационните спускания.

Барокамерата е била запечатана, към делото са приобщени всички документи, касаещи техническото състояние и калибровката й, както и медицинските изследвания на починалия военнослужещ.

Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болницаа"Св. Ана" - Варна. Назначено е хистологическо изследване на тъканите - за установяване на непосредствената причина за смъртта.

От прокуратурата допълват още, че предстои назначаването на комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата, разпит на други свидетели, имащи отношение къма инцидента, прилагане на всички медицински документи относно профилактичните прегледи на починалия военнослужещ, прилагане на всички заповеди, протоколи и др. документи относно основанията, начина на провеждане и организацията по извършване на имитационните спускания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата