14 възпитаници на монтански гимназии станаха „съдии за един ден“ в Окръжен съд и Районен съд - Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7854362 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

На 7 ноември 2019 г. Окръжен съд – Монтана и Районен съд – Монтана за пореден път взеха участие в инициативата „Мениджър за един ден“ като организации-домакини. 14 ученици от средните училища в областния град – от ПГПЧЕ „Петър Богдан“, ПГСАКН „Проф. Арх. Стефан Стефанов“ и ФСГП „Васил Левски“ се включиха в 18-тото издание на програмата на Джуниър Ачийвмънт за първоначално кариерно ориентиране и начало на професионалната реализация на ученици и студенти, която се провежда под надслов „Вдъхнови бъдещето“.

Деветимата участници в инициативата, които гостуваха на Районен съд – Луиза Александрова, Михаела Георгиева, Беатрис Вячеславова, Спасина Борисова, Цветина Иванова, Естер Георгиева, Мария Минкова, Йоана Тончева и Дияна Николаева, бяха запознати от председателя на Районния съд – Красимир Семов с основните права и задължения на позициите „съдия“ и „председател“ на РС- Монтана, след което влязоха в съдебна зала на Наказателното отделение на съда.

Председателят на съда показа на учениците местата на съдебния състав, съдебния секретар, прокурора, адвокатите и подсъдимите и им разказа как протича съдебния процес. Водени от зам. председателя на РС Румяна Михайлова, участниците разгледаха и Гражданското отделение на съда, а след това присъстваха на съдебно заседание с граждански дела на съдия Анелия Цекова. Учениците присъстваха и на случайно разпределение на делата в Наказателното отделение на РС- Монтана. Съдебният администратор на Окръжен съд – Монтана Петко Петков запозна ученичките Аделина Димитрова, Цветелина Каладжова, Джулия Георгиева, Симона Младенова и Кристина Иванова с историята и структурата на съдебната институция и с движението на делата от постъпването им в съда през регистратура и деловодство до съдебните зали и архива. Участничките в инициативата присъстваха на съдебно заседание със съдия Таня Живкова по дело за непозволено увреждане – смърт, настъпила след злополука и иск на наследниците на загиналия за претърпени от тях имуществени и неимуществени щети. Председателят на Окръжен съд – Монтана Милена Бранкова и зам. председателят Аделина Троева разговаряха с възпитаничките на монтанските гимназии за интереса им към правото и плановете им за професионална реализация. Те разясниха пред решилите да се превърнат в „съдии за един ден“ участнички същността и спецификата на съдийската професия, както и предизвикателствата в работата на магистратите.

14 възпитаници на монтански гимназии станаха „съдии за един ден“ в Окръжен съд и Районен съд - Монтана

„Ако искате да станете съдии, трябва да усвоите трайно основите на правото, които ще ви преподават в университета, да се научите да четете много и за кратко време, да мислите логично и бързо. Но основното и най-трудното е – да бъдете хора, да бъдете честни, за да различавате доброто от злото, справедливото от несправедливото, за да имате моралното право да вземате решения за човешки съдби!“, заяви председателката ОС- Монтана Милена Бранкова. „Правото създава правилата за живота“, каза на „съдиите за един ден“ зам. председателката на ОС Аделина Троева и ги запозна с особеностите на българската съдебна система, изградена след 1878 г. на основите на римското и европейското право. Заедно с председателката на Окръжния съд Милена Бранкова момичетата участваха в компютърно разпределение на случаен принцип на три дела. На всички „съдии за един ден“ бяха връчени сертификати за участие в инициативата „Мениджър за един ден“, а ръководителите на съдилищата им пожелаха успешно завършване на средното образование и достойна професионална и житейска реализация.

„Ще се радваме, ако изберете за свой път правото и станете наши колеги!“, заяви г-жа Бранкова. „Тази инициатива ни беше много полезна – видяхме съдебната система отвътре, в различна от досегашната, формирана от странични впечатления светлина. Разбрахме колко важна е професията „съдия“ и с каква отговорност и сериозност вършат работата си хората, които я практикуват!“, споделиха в края на гостуването си в Окръжен съд – Монтана „съдиите за един ден“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата