Цацаров: Не може да има втори кандидат за главен прокурор сега (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7856251 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Иван Гешев бяха в Народното събрание за среща с представителите на Венецианската комисия. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Очаква се във вторник в “Държавен вестник” да излезе указът, с който президентът отказва на поста да е Иван Гешев

След това е повторното гласуване във ВСС. Ако Гешев не събере над 17 гласа, процедурата започва отначало

Не е възможно издигането на втора кандидатура за главен прокурор, преди да приключи прегласуването на тази на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.

В петък Цацаров и заместникът му Иван Гешев се срещнаха с представителите на Венецианската комисия, но отказаха изявления след разговора. Той бе посветен на предлагания от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС и предсрочното им сваляне от длъжност при тежки престъпления.

Цацаров и Гешев обаче коментираха отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава мотивира решението си с липсата на истинско състезание за поста и обяви, че очаква такова.

“Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим, или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че

президентът

действа при

условията на

обвързана

компетентност”,

коментира в петък Цацаров. И обясни, че сега следва заседание на Висшия съдебен съвет, където имало две възможности.

“Едната е гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам назначаване на г-н Гешев с указ на президента. Втората възможност е ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”, разясни Цацаров. Едва при нова процедура биха могли да бъдат направени и други номинации, каза главният прокурор. Гешев бе избран от членовете на ВСС на 24 октомври с 20 гласа “за” и 4-ма “против.”

За да има ново обсъждане и гласуване на ВСС обаче, е нужно в “Държавен вестник” да бъде публикуван указът на Радев, с който отказва да назначи Гешев. Вероятно това ще стане в броя на изданието във вторник, а ВСС ще го обсъди в четвъртък.

За този ден вече бе обявен протест от сдружение БОЕЦ, които са едни от основните противници на избора на Гешев. Организацията е резервирала за протести пространството пред сградата на съвета до края на годината.

“Президентът е в правото си, той изпълни конституцията. Благодаря му още веднъж, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок, както каза”, коментира Гешев. И още веднъж благодари на всички негови колеги от професионалната общност за доверието.

“Това е един професионален избор, а не политически. Благодаря и на ВСС, който в предишното изслушване в по-голямата си част застана зад мен. Благодаря и на тези, които гласуваха против мен. И благодаря за това, че процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е в нито една друга европейска страна.

Никъде другаде

няма процедура,

която се излъчва

на живо по

националната

телевизия

в продължение на 10 часа, или поне на мен не ми е известно”, продължи Гешев. На въпрос нямаше ли да бъде по-добре и за самия него да има втори кандидат, Гешев обясни, че процедурата е разписана в закона, а въпросът за втори кандидат бил теоретичен. Според него от 10-часовото му изслушване обаче можело да се отчете, че не се притеснява от 2-ма, 3-ма или 15-ина кандидати.

“Решението колко да са кандидатите се взема от прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем. Аз бях сам и когато бях кандидат за шеф на специализираната прокуратура”, припомни Гешев.

Малко по-късно в петък от родното си село Славяново президентът Радев отново коментира темата: “България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Оценката за професионалните качества на кандидатите за главен прокурор и техният избор са изцяло правомощия на Висшия съдебен съвет. Нека да не спекулираме и не искам да влияем като институция с прогнозни действия”. Така държавният глава отговори на въпрос ще сезира ли Конституционния съд за избора на Иван Гешев, ако ВСС го потвърди повторно. Такъв призив отправиха към Радев протестиращи срещу Гешев. Те настояха за становище от КС дали ВСС може да прегласува автоматично кандидатурата, или трябва да започне нова процедура по избор на главен прокурор.

Маринов: Кой, ако не МВР и службите, може да оцени Гешев

“Съвсем нормално е службите да подкрепят Иван Гешев за нов главен прокурор. Те ежедневно работят с него, и аз съм работил. Кой, ако не те, може да даде оценка за неговата работа. С него съм работил добре и знам, че притежава всички нужни качества.”

Така вътрешният министър Младен Маринов коментира подкрепата, която МВР и специалните служби дадоха на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

“Не мога да коментирам решението на президента. Това са си негови конституционни права и той ги е упражнил”, добави вътрешният министър.

По повод изборните нарушения Маринов обясни, че полицията е проверила всеки сигнал и си е свършила работата.

Процентно досъдебните производства на база на подадените сигнали се запазват, увеличени са протоколите за предупреждение - те се съставят, когато при проверка на сигнала не са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, Законът за МВР дава правомощия на полицейския служител да състави такъв протокол, обясни Маринов. 

Нинова: Не сме съветвали Радев

БСП не си позволява да дава съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена, каза Корнелия Нинова по повод решението на Румен Радев да върне процедурата за избор на нов главен прокурор.

“Позицията на БСП е, че състезание с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството”, добави Нинова. Според нея министър-председателят е участвал в договорка да бъде издигната само кандидатурата на Гешев. Тя се обърна към лидерите на другите партии да не прибягват към натиск над членовете на ВСС.

В отговор от ГЕРБ отвърнаха, че издигането на кандидатура за главен прокурор от правителството е законова възможност, но не е задължение. “Ако бяхме упражнили това правомощие, щяха да възникнат много въпроси”, каза депутатът на ГЕРБ Красимир Ципов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи