Кметът на Несебър 2 ч без белезници - закле се и разплака стотици (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/7860483 www.24chasa.bg
Николай Димитров, отново с белезници след церемонията, разчувства множеството с думите си. СНИМКА: Елена Фотева

Главният прокурор сезиран за казуса с Николай Димитров

Новият стар кмет на Несебър Николай Димитров се закле за четвърти път на тържествена сесия на местния парламент. За първи път обаче това стана под погледите на служители от Съдебна охрана, които конвоираха Димитров от столичния арест заедно с новия общински съветник от БСП Петър Хрусафов.

Кандидатът за кмет бе арестуван на 23 октомври с обвинение за купуване на гласове, но 4 дни по-късно спечели още на 1-и тур с 60%.

Съпругата на Димитров - Нури, се опита да го прегърне, но охраната не позволи.
Съпругата на Димитров - Нури, се опита да го прегърне, но охраната не позволи. СНИМКА: Елена Фотева

Точно в 14 ч в понеделник арестантите бяха вкарани с белезници в местния парламент в Несебър. Посрещнаха ги над 1000 души с викове: “Свобода” и “С теб сме”.

Граждани с плакати посрещнаха кмета за клетвата му.
Граждани с плакати посрещнаха кмета за клетвата му. СНИМКА: Елена Фотева

Хората се втурнаха към кмета, а охраната едва ги удържа. Съпругите на Димитров и Хрусафов опитаха да ги прегърнат, като тази на общинския съветник бе гушнала детето им, на годинка и половина. Третият задържан - червеният общински съветник Георги Георгиев, не бе конвоиран до Несебър. Според близките му не пожелал да се появява с белезници пред хората.

Арестуваният общински съветник Петър Хрусафов се здрависва с окуражаващи го съграждани.
Арестуваният общински съветник Петър Хрусафов се здрависва с окуражаващи го съграждани. СНИМКА: Елена Фотева

“Благодаря на моите съграждани, че не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата ми и тази на моя екип. Не пожелавам на никого да изтърпи това, което изтърпяваме аз и моето семейство. Благодаря на Господ, че защитава мен и близките ми. Аз мога да гледам хората в очите, друг е въпросът вие можете ли да ме гледате в очите.” Така силно развълнуван и през сълзи Димитров се обърна към новоизбраните съветници.

След като положи подписа си, той изрази надежда, че всички, които декларират, че ще работят за благото на Несебър, ще го докажат през следващите 4 години.

Официалната церемония се предаваше на голям монитор пред сградата, а преди и след сесията в залата звуча руският марш “День победы”. На няколко пъти се налагаше арестуваните Димитров и Хрусафов да бъдат отвеждани в помещение извън залата на местния парламент, докато течеше процедура по гласуване на дневен ред, избор на комисия за номинация на председател и гласуване.

“Не разделяйте хората, за Несебър не може да се говори в сравнителна форма, той е един в България”, призова областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който закле кмета и съветниците. След тайно гласуване старият шеф на местния парламент Румен Кулев бе избран отново. Временен кмет остава Виктор Борисов.

Отвън през цялото време се чуваха възгласи “Свобода”, “Несебър вече гласува”, “Не подменяйте вота”. Сесията приключи в емоционално обръщение на Димитров към множеството. На излизане, вече с белезници, той благодари на съгражданите си и ги успокои, че ще се върне. Благодари и на конвоя от Съдебна охрана, който ги докарал здрави.

Адвокатът му Петър Атанасов обяви, че са сезирани главният прокурор, ВСС, ВКС институции за “незаконосъобразността на действията на спецпрокуратурата и спецсъда”.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза